Un mit spulberat: blondele sunt, de fapt, mai deştepte decât şatenele, roşcatele şi brunetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blondele, subiect de bancuri răutăcioase, pot închide, în sfârşit, gurile celor care le cataloghează drept proaste. Ştiinţa a dovedit că acestea sunt, de fapt, mai inteligente decât şatenele, roşcatele sau brunetele.

„Vedete‟ în bancuri care le prezintă mereu disponibile când vine vorba de bărbaţi şi mai puţin recunoscute pentru capacităţile intelectuale, femeile blonde sunt catalogate, în repetate rânduri, sărace cu duhul. 

Oamenii de ştiinţă americani le-au spălat însă onoarea, potrivit unui studiu actualizat şi publicat recent în revista „Economics Bulletin‟. Cercetarea, la care au luat parte 10.878 de femei, a demonstrat că blondele naturale au un IQ cu până la trei puncte mai mare decât femeile cu părul negru sau roşcat. 

Astfel, femeile blonde de la Mama Natură au un IQ mediu de 103,2, adică mai mare decât al şatenelor, care au un IQ mediu de 102,7. Roşcatele stau şi mai rău la acest capitol, cu un indice de 101,2, iar pe ultimul loc se situează brunetele, cu un IQ mediu de 100,5 puncte. 

Printre blondele naturale celebre care îi pot reduce la tăcere pe cârcotaşi se numără actriţele Goldie Hawn şi Sharon Stone, cea din urmă având un IQ de 154, performanţă care i-a adus o bursă la Universitatea Edinboro din Pennsylvania, Statele Unite, pe când avea doar 15 ani. Hawn, acum în vârstă de 70 de ani, a interpretat multe roluri care promovau stereotipul blondei lipsite de inteligenţă de-a lungul carierei, însă în realitate actriţa este membră Mensa, societate din care fac parte cei mai inteligenţi oameni ai planetei. 

image

Goldie Hawn FOTO Arhivă Adevărul

Început în 1979, în cadrul sondajului naţional „National Longitudinal Survey of Youth 1979‟, cunoscut şi ca NLSY79, au fost intervievate femei cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani. În 1980, participantele au fost supuse unui test folosit de Pentagon în procesul de recrutare pentru a stabili coeficientul de inteligenţă al candidaţilor, fiindu-le testate capacităţile lingvistice, înţelegerea textelor, cunoştinţele matematice şi gândirea aritmetică. 

În 1985, femeile înscrise au fost întrebate care este culoarea naturală a părului lor. Pentru a elimina orice prejudecată legată de stabilirea legăturii dintre culoarea părului şi IQ, cauzată de diferenţele etnice sau rasiale, au fost excluse din studiu femeile afro-americane şi latino-americane, acestea având, în general, părul închis la culoare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite