Un cunoscut miliardar critică stilul de viaţă extravagant al bogătaşului Roman Abramovici: „Are şase iahturi gigantice. Ar putea să schimbe viaţa atâtor oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cunoscut om de afaceri britanic s-a declarat întristat de risipa de bani pe care o fac alţi bogătaşi ai lumii, interesaţi doar să-şi cumpere cele mai spectaculoase şi mai scumpe iahturi, avioane sau maşini. Acesta l-a oferit drept exemplu negativ pe miliardarul rus Roman Abramovici şi a adăugat că şi-ar dori ca oamenii bogaţi să înţeleagă faptul că fericirea reală nu le este adusă de această goană permanentă după „jucării” scumpe.

Miliardarul britanic Sir Richard Branson a acordat un interviu revistei Collective Hub, ocazie cu care a vorbit despre experienţa sa de jumătate de secol în lumea afacerilor, de la prima sa revistă pusă pe picioare, în timpul studenţiei, până la călătoriile în spaţiu pe care se concentrează în prezent.
Printre altele, Branson s-a arătat dezamăgit de faptul că mulţi bogătaşi preferă să-şi folosească banii doar ca să-şi mărească neîncetat colecţia de bunuri de lux, fără să se gândească vreun moment că pot folosi sumele colosale de bani date pe zeci de iahturi şi avioane în folosul oamenilor.

Cred că este trist când oamenii câştigă o mulţime de bani şi tot ce vor este cel mai mare iaht, cea mai mare maşină ori cel mai mare avion. Mi-aş dori să realizeze că fericirea este asigurată de oameni, de familie şi de prieteni. Cred că sunt suficiente una sau două jucării scumpe, dar nu genul ăsta de permanentă căutare… aşa cum este cazul tipului ăla, cum îl cheamă, care deţine echipa de fotbal Chelsea. Are şase iahturi care sunt gigantice şi te gândeşti ce risipă de bani. Ar putea să schimbe viaţa atâtor oameni dacă şi-ar folosi banii aşa cum trebuie”, a declarat acesta.

  

Abramovici are o adevărată pasiune pentru iahturi şi avioane. Acesta deţine o "miniflotă" în care figurează şi cel mai mare iaht cu motor din lume, denumit "Eclipse", estimat la aproape 1 miliard de dolari, dar şi alte iahturi, cum sunt “Sussurro” şi “Ecstasea”. Flota lui Abramovici cuprinde pe lângă iahturi extrem de scumpe, cinci elicoptere, două limuzine Maybach 62 antiglonţ şi anti-bombă, dar şi trei minisubmarine.

A promis că donează jumătate din avere 

În urmă cu câţiva ani, Branson s-a alăturat unui club elitist de filantropi fondat de Bill Gates şi Warren Buffett, cu promisiunea publică de a ceda cel puţin jumătate din averile lor în scopuri caritabile. Angajamentul filantropic implică şi responsabilitatea morală a bogaţilor de a returna societăţii o parte din câştiguri. Sir Richard Branson a precizat la acel moment că obiectivul donaţiilor este mai puţin de a face acte caritabile, ci de susţinere a "iniţiativelor sociale", cum ar fi cauze de protejare a mediului, între care reducerea emisiilor de dioxid de carbon, susţinerea antreprenoriatului şi rezolvarea conflictelor.

image

Richard Branson. FOTO Arhiva 

Richard Branson este unul dintre cei mai admiraţi oameni de afaceri din Marea Britanie, în anul 2011 fiind numit al cincilea cel mai bogat om din Regatul Unit, cu o avere de aproximativ 4,2 miliarde dolari. Este şi unul dintre cei mai controversaţi miliardari ai lumii, pentru stilul de viaţă excentric şi pentru modul în care îşi cheltuie banii, ţinând cont că nu are un apetit deosebit pentru bunuri materiale, la fel ca mulţi dintre bogaţii lumii. A fost prima persoană din lume care a traversat Atlanticul cu balonul, iar în 2007 a sărit de pe acoperişul Casino Palms din Las Vegas, pentru a sărbători zborul inaugural al companiei aeriene Virgin America, pe care o deţine.

Prima lui afacere a fost o revistă numită Student, apărută la 26 ianuarie 1968, când Branson avea doar 18 ani. În 1970, Branson înfiinţează prima companie, Virgin Mail Order Records, cu care a început să vândă înregistrări muzicale prin poştă. Afacerea a crescut mai târziu într-un magazin de cărămidă şi mortar, s-a transformat ulterior într-un studio de înregistrări, care în cele din urmă a devenit Virgin Records. Branson a reuşit să intre astfel în lumea milionarilor la vârsta de 23 ani. În acelaşi an, Branson a cumpărat Necker Island, pentru care a plătit doar 180.000 dolari, pentru a construi o staţiune de lux. Construcţia complexului de pe insulă a durat cinci ani şi a presupus o investiţie de 10 milioane dolari, însă în 2006 Branson a estimat că Necker Island are o valoare de cel puţin 60 milioane dolari. Întreaga insulă poate fi închiriată pentru 60.000 dolari pe noapte. Branson mai deţine un catamaran de lux, Necker Belle, ce poate fi închiriat pentru 110.000 dolari pe săptămână.

În anul 2004 Branson a înfiinţat Virgin Galactic, companie specializată în zboruri orbitale pentru turism spaţial, iar un an mai târziu The Space Company, firma care a construit SpaceShipTwo prima aeronavă. Zborul inaugural a avut loc la 29 Aprilie 2013. Un bilet pentru aceste „plimbări” orbitale, a costat 250.000 dolari, dar se poate plăti şi cu moneda virtuală Bitcoin.
Richard Branson este fondatorul grupului de firme Virgin Group, care cuprinde mai mult de 400 de companii, peste 50.000 de angajaţi şi operează în 50 de ţări.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite