Un alcoolic înveterat s-a lăsat eutanasiat: povestea bărbatului care a decis că moartea este singura cale de a scăpa de dependenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un olandez în vârstă de 41 de ani a decis că eutanasierea este singura cale de a scăpa de viciul alcoolului, după ce timp de 8 ani a mers în peste 20 de clinici de dezalcoolizare, fără niciun rezultat. Înainte de a-i fi făcută injecţa letală, bărbatul a stat în grădina părinţilor săi, unde a băut o ultimă bere, a spus glume şi a mâncat sandvişuri.

Marcu Langedijk, un olandez în vârstă de 41 de ani, a decis să-şi încheie socotelile cu viaţa prin eutanasiere, considerând că aceasta este singura modalitate de a scăpa de dependenţa sa de alcool, scrie Daily Mail. Moartea bărbatului marchează o nouă etapă în practicarea eutanasiei olandeze, la care au recurs mai mult de 5.500 de persoane numai anul trecut. Legea uciderii din milă, introdusă în urmă cu 16 de ani, se aplica numai celor în suferinţe insuportabile, însă, mai nou, este permisă şi persoanelor care se confruntă cu „izolare socială şi singurătate“. Printre cei care se află în această categorie s-a aflat şi o tânără de 20 de ani, care a fost victima unui abuz sexual. Medicii au ajuns la concluzia că tânăra nu poate trăi cu suferinţa ei mentală şi tulburarea ei de stres post-traumatic, neexistând condiţii de vindecare, aşa ca s-a ajuns la eutanasiere.

Fratele a povestit chinurile prin care a trecut bărbatul

Povestea morţii lui Langedijk a fost adusă în atenţia presei de către fratele său. Acesta a povestit că au avut o copilărie liniştită şi fericită, pe care şi-au petrecut-o în provincia estică olandeză Overijssel, fiind „copii fără griji“. Familia bărbatului a descoperit în urmă cu 8 ani că Mark are probleme cu băutura. „Psihologi, psihiatri, medici şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii au făcut tot posibilul să-l ajute, dar Mark nu a putut explica nimănui ce simte“, a povestit fratele acestuia.

Familia a fost alături de bărbat în toată această perioadă, încercând să-l sprijine în tot demersul său de a scăpa de dependenţa de alcool. „Părinţii noştri au făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a-l salva pe Mark. Au adoptat cei doi copii ai săi, l-au luat la ei după ce a divorţat, l-au dus la dezalcoolizare, i-au oferit bani, sprijin şi iubire necondiţionată. A mers în 21 de spitale şi clinici de dezintoxicare, continuând să creadă într-un final fericit“, a povestit fratele bărbatului. Dar, Marcel Langedijk a inceput sa bea din nou după fiecare încercare de reabilitare.

A decis că nu există rezolvare pentru problema lui, singura soluţie fiind moartea

Ca o dovadă că viaţa lui era insuportabilă, bărbatul a ţinut un jurnal în care îşi prezenta viaţa ca pe „un cocktail de durere, băutură, singurătate şi tristeţe“. Bărbatul şi-a stabilit data de 14 iulie pentru moartea sa, descriind-o ca fiind „o zi frumoasă pentru a muri“.

Înainte de a-i fi făcută injecţa letală, Langedijk a stat pe o bancă din grădina casei părinţilor săi şi a băut bere. El a spus glume, a mâncat sandvişuri cu brânză şi şuncă, supă şi chiftele, până când doctorul a ajuns pentru efectuarea procedurii.

Am început să plângem toţi: părinţii mei, toată lumea, chiar şi Mark

Marcel, fratele bărbatului, a descris modul în care medicul a explicat procedura de injectare, punându-l pe Langedik să se întindă în pat şi să rămână calm. I s-a administrat o doză dintr-o soluţie salină, un medicament care induce somnul, iar apoi a fost făcută injecţia letală pentru a-i opri inima.

Politicienii britanici şi-au arătat îngrijorarea cu privire la acest caz

Parlamentarii britanici şi-au arătat îngrijorarea cu privire la faptul că relatarea morţii lui Mark Langedijk a fost o dovadă a faptului că eutanasia, odată legalizată, poate fi extinsă la grupuri mai largi de oameni. „Olanda demonstrează că este un loc periculos pentru a avea orice boală fizică sau mentală, pentru a te lupta cu orice provocări în viaţă, sau pur şi simplu pentru a fi diferit de ceea ce consideră a fi normal cei din jurul tău. Uciderea autorizată de către stat a cetăţenilor poate scăpa de sub control, iar acest lucru este terifiant“, a spus politicianul britanic Robert Flello, din Partidul Laburist.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite