Ultimul zbor al navetei spaţială Discovery s-a încheiat cu bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naveta spaţială americană Discovery, având la bord şase astronauţi, a aterizat fără probleme, miercuri, în Florida. Acesta a fost ultimul zbor al navetei după o carieră spaţială de peste 26 de ani, informează NASA.

De altfel, a fost cea de-a 133-a misiune a unei navete americane şi cel de-al 39-lea zbor pentru naveta Discovery. Pe parcursul carierei sale naveta a petrecut în spaţiu 365 de zile, a înconjurat Pământul de 5.830 de ori şi a parcurs 238.539.663 de kilometri. Prima misiune a navetei Discovery, cea mai veche din flota spaţială a NASA, a avut loc în anul 1984.

Postul de televiziune al Agenţiei spaţiale americane a transmis în direct imaginile manevrelor finale, filmate de la Centrul spaţial Kennedy. De asemenea, au fost transmise imagini şi din cabina navetei.

Cu trei minute înainte de a ateriza, Discovery şi-a anunţat intrarea în atmosferă, deasupra Centrului spaţial Kennedy, printr-un dublu boom sonic. Naveta s-a apropiat de pista de aterizare zburând pe deasupra Americii Centrale, survolând estul Cubei şi Golful Mexic, înainte de a coborî în Florida.

Pentru a pune naveta Discovery pe pista de aterizare, comandantul Steve Lindsey a preluat comenzile manuale. Anterior întreaga coborâre s-a efectuat în regim de pilotare automată.

Discovery a încheiat astfel cu succes misiunea spaţială STS-133, în timpul căreia a petrecut în spaţiu 12 zile, 19 ore, 4 minute şi 50 de secunde, fiind conectată la Staţia Spaţială Internaţională. NASA a prelungit această misiune spaţială cu o zi pentru terminarea amenajării modulului multifuncţional Leonardo, livrat de Discovery şi care a fost ataşat permanent la ISS, oferind astfel un volum de stocare presurizată suplimentar.

Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat de Endeavour, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil pe 19 aprilie. O lansare suplimentară a unei navete americane, Atlantis, ar putea avea loc mai târziu anul acesta, dar numai dacă Congresul american deblochează fondurile pentru această misiune spaţială.

Navetele spaţiale americane vor fi lor din circulaţie şi vor fi trimise la muzeu, din cauza costurilor foarte mari. NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.

Cel puţin în viitorul apropiat, NASA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite