Tutankhamon a fost răpus de malarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misterul care a învăluit  moartea „faraonului-copil“  a fascinat lumea
Misterul care a învăluit moartea „faraonului-copil“ a fascinat lumea

Mai bine de 3.000 de ani, moartea tânărului faraon egiptean Tutankhamon a fost învăluită în mister. Acum însă, cercetătorii au descoperit ce anume s-a petrecut. „Faraonul-copil“ a murit din cauza malariei şi a unei maladii osoase.

UPDATE Discovery World va prezenta  în exclusivitate noile descoperiri rezultate în urma studierii ADN-ului faraonului egiptean Tutankhamon, în documentarul "Tutankhamon se dezvăluie", difuzat în România pe 23 şi 30 mai, potrivit unui comunicat.

Cu puţin timp în urmă, în Cairo, Egipt, oamenii de ştiinţă au dezvăluit descoperirile făcute în urma analizării AND-ului faraonului Tutankhamon. Egiptolog de faimă mondială, Zahi Hawass a condus o echipă de criminalişti care a studiat viaţa şi epoca lui Tutankhamon, dezvăluind pentru prima dată identitatea părinţilor şi bunicilor faraonului, cauza morţii acestuia şi noi detalii despre domnia lui.

Aşa arată un studiu publicat marţi în Statele Unite ale Americii, relevă AFP. Totodată, cercetătorii au prezentat şi arborele genealogic al lui Tutankhamon, neconfirmat până de curând.

Conform datelor istorice, „faraonul-copil" al Egiptului a murit la vârsta de 19 ani, în anul 1324 î.Hr. Cum nu a avut moştenitori, egiptologii s-au lansat în numeroase speculaţii privind maladiile ereditare din familia regală a celei de-a XVIII-a dinastii egiptene. Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene şi principalul autor al acestui studiu a explicat că, pe cale de consecinţă, au apărut multe teorii despre moartea faraonului care a condus Egiptul timp de nouă ani. Cercetările ştiinţifice desfăşurate în perioada 2007-2009 s-au bazat pe metode precum radiologia şi analiza ADN-ului. Au fost studiate 16 mumii, 11 dintre acestea aparţinând familiei regale.

„Rezultatele ne fac să ne gândim că o circulaţie sangvină defectuoasă în ţesuturile osoase, ce conduce la slăbirea sau distrugerea parţială a osului, combinată cu malaria reprezintă cauza cea mai probabilă a morţii lui Tutankhamon", a declarat Zahi Hawass. Expertul a adăugat că decesul a survenit cel mai probabil în urma unei fracturi.

Totodată, în urma analizelor ADN a fost evidenţiată prezenţa a trei gene asociate cu parazitul Plasmodium Falciparum, responsabil de transmiterea malariei. Genele au fost identificate în cazul a patru dintre mumiile studiate.

Probleme de natură etică

Rezultatele acestui studiu infirmă ipoteza potrivit căreia Tutankhamon şi alţi membri ai familiei regale din acea perioadă ar fi suferit de ginecomastie, afecţiune ce constă în dezvoltarea în exces a mamelelor la bărbat, sau de sindromul Marfan, o maladie genetică rară ce poate duce la dilatarea aortei.

Studiul a iscat deja o serie de dezbateri. De pildă, medicul Howard Markel de la Universitatea din Michigan a afirmat că lucrarea va ridica probleme de natură etică. Asta pentru că se ridică întrebarea dacă personalităţile istorice ar trebui să beneficieze după moarte de dreptul de a li se respecta viaţa privată, la fel ca oamenii de rând.

Blestemul incestului

Potrivit analizelor ADN, este posibil ca Tutankhamon să fi avut o constituţie fizică fragilă din cauza faptului că a fost rodul unei relaţii incestuoase, susţin autorii cercetării citaţi de publicaţia „The Times“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite