Turismul interzis minorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe cât sunt de controversate, pe atât de incitante se dovedesc vacanţele vândute sub sigla „exclusiv pentru adulţi“
Pe cât sunt de controversate, pe atât de incitante se dovedesc vacanţele vândute sub sigla „exclusiv pentru adulţi“

Ofertele de vacanţă pentru adulţii aflaţi în căutarea unor escapade sexuale au intrat oficial şi pe piaţa turismului din România.

Agenţia Perfect Tour a lansat la mijlocul lunii octombrie oferte de vacanţă „adults only" (exclusiv pentru adulţi) pentru a promova primul târg de turism online din România. Oficialii agenţiei au fost surprinşi de reacţiile prompte, mai ales din partea presei, pentru că nu inventaseră nimic nou, dimpotrivă. Dar au fost primii care „au scos din anonimat" turismul sexual, i-au dat un nume şi l-au oferit românilor „la pachet".

Citiţi şi:

Copiii orfani din România, „la ofertă" pentru turiştii pedofili din lume

Pensiunile din Maramureş ţin de preţuri pe timp de criză

Încasările agenţiilor de turism au scăzut cu 25% 

Una dintre oferte îi trimite pe amatorii de nudism în Cap d'Agde din Franţa, considerată capitala „naturistă" a lumii. „Satul naturist" situat în sudul Coastei de Azur, la o distanţă de cinci ore cu trenul de mare viteză de Paris, adună în fie­care vară aproximativ 40.000 de turişti dornici să se dezbrace de „inhibiţii".

O altă variantă se adresează amatorilor de „distracţii" în grup. Staţiunea Hedonism II din Negril, Jamaica, este un complex construit în jurul a două plaje private, dintre care una este destinată nudiştilor. Cazarea, mesele, băuturile, sporturile nautice, petrecerile, accesul la centre fitness şi SPA sunt incluse în preţul pachetului de vacanţă, iar bacşişul este interzis.Oferta exclusiv pentru adulţi include şi vacanţe la Island House din Florida, unul dintre cele mai renumite hoteluri pentru homosexuali.

Proprietarii hotelului fac parte din comunitatea gay, iar complexul este complet izolat, astfel încât oaspeţii să poată renunţa la haine. Şi aici există săli de fitness şi SPA, la piscină şi jacuzzi accesul este persmis non-stop, iar mesele sunt servite la marginea piscinei.

Strategie de marketing

Decizia Perfect Tour de a oferi adulţilor din România opţiunea turismului sexual în staţiuni de profil a fost una de imagine şi a funcţionat ca atare. „E o chestiune de marketing, care nu ne aduce venituri, nu se întâmplă nimic semnificativ raportat la cifra de afaceri, însă atrage", explică directorul executiv al agenţiei, Sorin Văduvoiu.

Potenţialii clienţi s-au amuzat şi au pus o grămadă de întrebări reprezentanţilor agenţiei despre ce se întâmplă în staţiunile respective. „Au fost câteva întrebări la obiect, dar pornite din curiozitate, nu neapărat pentru a cumpăra a doua zi", spune Văduvoiu.

În timpul târgului online (13-16 octombrie) s-au vândut 28 de pachete de vacanţe exclusiv pentru adulţi, o cifră mică, spune Văduvoiu, dar nu surprinzătoare. În general, clienţii vin la târgurile de turism în principal pentru a se informa. Rezervările se fac ulterior, cu excepţia „sejururilor bătătorite" - vacanţa de vară în Antalya - sau a promoţiilor valabile doar la târg. Apoi, turismul pentru adulţi nu reprezintă o „nişă consistentă" pentru agenţiile de turism din România.

O piaţă prea mică

„Produsele există de mulţi ani. În Statele Unite sunt agenţii specializate care vând numai aşa ceva, şi în Europa sunt câteva", explică directorul executiv. Nu va fi şi cazul Perfect Tour, una dintre cele mai mari agenţii de turism din România. Agenţia va vinde în continuare astfel de pachete, dar nu se va specializa în vacanţele pentru adulţi.

Condamnat de mulţi, practicat de şi mai mulţi

s

Literatura de specialitate asociază turismul pentru adulţi prostituţiei. Deşi nu există o definiţie oficială, turism sexual este considerată acea călătorie departe de casă în căutarea unui partener sexual, de regulă, contra cost. Dan Stoenescu, doctor în ştiinţe politice şi cercetător specializat în Orientul Mijlociu, scrie că turismul sexual este unul dintre factorii care contribuie la globalizarea prostituţiei. Lucrarea sa, „Globalizarea prostituţiei în Orientul Mijlociu", a fost inclusă într-un studiu mai amplu realizat în 2005 de Universitatea Warwick din Marea Britanie. Cercetătorul român a lucrat la Cairo, pentru Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR), şi a avut ocazia să intervieveze zeci de refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu.

Exploatare, cruzime, violenţă

„Multe femei care aplicau pentru statutul de refugiat au fost victime ale abuzurilor şi persecuţiilor în ţările de origine. Pentru a supravieţui, au fost nevoite să recurgă la prostituţie", precizează Stoenescu.Cercetătorul spune că a studiat problematica prostituţiei în Orientul Mijlociu pentru că subiectul este încă un tabu în literatura de specialitate, „din consideren­tele socio-politice şi culturale specifice societăţilor musulmane". „Occidentalizarea şi dezvoltarea rapidă, în special în ţările arabe bogate în petrol, a creat motivele pentru apariţia prostituţiei transnaţionale, un fenomen relativ nou pentru Orientul Mijlociu", explică Stoenescu.

Fenomenul este construit prin exploatare, pentru că multe dintre prostituate sunt abuzate de clienţii lor, „cruzimea, violenţa şi traumele psihologice fac parte din viaţa lor de zi cu zi". Cercetătorii au făcut o legătură directă între acest gen de turism şi exploatarea sexuală a minorilor, estimările Departamentului de Stat din SUA fiind cutremurătoare: mai mult de un milion de minori din întreaga lume intră anual pe piaţa „comerţului sexual".
Organizaţia Naţiunilor Unite condamnă acest tip de turism din cauza consecinţelor sociale, culturale şi asupra sănătăţii. Totuşi, estimările din 2002 arată că turismul sexual este o industrie de miliarde de dolari care se adresează atât bărbaţilor, cât şi femeilor.

Mai mult decât sex

Australianul Martin Oppermann spune că turismul sexual merge totuşi dincolo de prostituţie. Deşi au multe în comun, prostituţia presupune o activitatea sexuală pe bani, în timp ce turismul sexual implică şi partea de „leisure" - petrecere a timpului liber - dar şi, uneori, o ataşare emoţională.

Publicaţia canadiană „The Ottawa Citizen" scria în 2007 că, după unele estimări, 600.000 de femei au făcut turism sexual începând din anii ‘70, multe dintre ele fiind cliente fidele ale staţiunilor tropicale. Spre deosebire de bărbaţi, care fac turism sexual pentru prostituate, femeile călătoresc „în ţările calde" în căutarea dragostei, scrie Jeannette Belliveau, care-şi povesteşte experienţa personală în cartea „Romance on the Road".

În căutarea plăcerilor interzise

Motivaţi uneori de curiozitate, turiştii pleacă în căutarea unor plăceri care le sunt interzise în ţara sau în zona de origine. „Cel mai simplu mod pentru a ne activa circuitul plăcerii, pe lângă droguri, este sexul", explică sexologul Roxana Mischianu. Tot medicul spune că turismul sexual se practică de foarte multă vreme, cu precădere în ţările asiatice, noutatea ultimilor ani fiind complexurile special amenajate.

Indiferent de mijloace, scopul acestor turişti este acelaşi, scrie antrolopogul francez Franck Michel, şi a transformat lumea într-un „imens parc de distracţii" pentru femei şi bărbaţi. România nu se regăseşte pe harta acestui parc, cel puţin nu oficial, pentru că prostituţia este ilegală la noi în ţară. În acest context, Sorin Văduvoiu spune că nu putem discuta despre România ca destinaţie pentru turismul sexual. Totuşi, în hotelurile din oraşele mari se găsesc la recepţie tot felul de oferte pentru servicii de escortă sau masaj erotic.

s
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite