Trucuri să-ţi recâştigi încrederea în tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te simţi inutil, vinovat, vulnerabil, ai mereu dubii în ceea ce te priveşte, eziţi mereu să iei decizii? Lipsa încrederii în tine este cauza acestor stări. Cunoscându-te îndeajuns de bine, poţi depăşi singur aceste probleme.

Persoanele care nu au încredere în sine sunt mult mai vulnerabile în faţa stresului, comunică mai greu, fac mai multe greşeli, aceste lucruri  afectându-le viaţa pe toate planurile.

Citiţi şi:

5 lucruri care fac iubirea să dureze

Încetează să-ţi vezi numai defectele!

În ultima perioadă, te gândeşti doar la defecte şi la modul cum şi-au pus ele amprenta asupra vieţii tale. Pentru a-ţi îmbunătăţi părerea despre propria persoană, este cazul să fii onest cu tine însuţi. Fă-ţi o listă în care, alături de defecte, să-ţi treci şi calităţile, pe care încearcă apoi să le valorifici.

Acelaşi lucru poţi să-l faci şi în ceea ce priveşte realizările şi nerealizările de până acum. Închide ochii şi reaminteşte-ţi sentimentul pe care l-ai avut atunci când ai fost promovat sau când ţi s-a născut primul copil. Nu te descumpăni dacă balanţa se înclină mai greu în ceea ce pri­veşte nerealizările. Foloseşte aceas­tă concluzie pentru a te ambiţiona şi a-ţi stabili noi puncte de reper. 

Afirmă-te!

Pentru a-ţi recâştiga încrederea în tine, trebuie să reînveţi să-ţi exprimi sentimentele şi nemulţumirile, astfel încât să nu acumulezi frustrări. De obicei, persoanele care nu au încredere în sine, chiar dacă au păreri fondate sau contradictorii în cadrul unei conversaţii, nu şi le exprimă din cauză că se tem de reacţiile celorlalţi. Învăţând să-ţi susţii punctul de vedere, vei dovedi că eşti încrezător în forţele proprii şi vei câştiga şi respectul celor din jur.  

Practică activităţi care te relaxează

Specialiştii afirmă că rutina zilnică duce la plafonare, factor care poate scădea încrederea în sine. Hobby-urile te ajută să ieşi din rutină şi să te simţi bine în pielea ta. Aşa că, dacă ai uitat câtă satisfacţie îţi oferă o drumeţie la munte, este cazul să-ţi reaminteşti.

Nu te izola!

Chiar dacă atunci când vii acasă, primul lucru pe care vrei să-l faci este să te închizi în cameră, încearcă să petreci timp cu familia şi cu prietenii tăi. În general, cei care nu au încredere în propria persoană prezintă dificultăţi în stabilirea relaţiilor cu ceilalţi.

Au impresia că toţi cei din jur îi subestimează, că îi judecă, că sunt rău intenţionaţi. Pentru a depăşi această etapă, încearcă să fii obiectiv şi să clarifici dacă într-adevăr aceste idei ale tale sunt fondate. Membrii familiei sunt cei care îţi pot oferi o părere neutră în acest sens.

Priveşte-ţi partenerul în ochi

În timpul unei conversaţii, 80 la sută din timp, privirea noastră se plimbă pe faţa interlocutorului. Persoanele care nu au încredere în ele evită acest contact, semn de timiditate, de culpabilitate şi de anxietate.

Ele nu se pot uita în ochii interlocutorului nici măcar timp trei secunde. Specialiştii afirmă că, atunci când ne privim susţinut partenerul de discuţie, dăm dovadă de sinceritate şi de încredere în forţele proprii. Şi, fiindcă acum ştii secretul, este cazul să-ţi ridici privirea din pământ.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


Încrederea în sine nu se poate schimba fără un efort de conştientizare. Să te opreşti din ceea ce faci, să accepţi că ceva nu merge, că efortul e mult mai mare decât ceea ce obţii în schimb şi să începi să vezi ce poţi face mai bine. Uneori, neîncrederea în sine vine din faptul că nu suntem la locul potrivit, nu facem lucrul pe care ni-l dorim sau nu ne identificăm cu valorile locului în care suntem, şi de aceea, începem să credem că e ceva în neregulă cu noi.

Detaşându-ne şi dându-ne o nouă şansă, ne dăm voie să descoperim unde şi la ce suntem buni cu adevărat şi să ne valorizăm ca fiinţe umane. De asemenea, este bine să ne acceptăm limitele.

Uneori credem că trebuie să fim perfecţi pentru a ne simţi bine, să fim cei mai apreciaţi. Dacă rămânem blocaţi în nişte reguli interioare autosabotoare, ne programăm la nefericire. Cu cât lăsăm starea de nefericire să acţioneze mai mult timp, cu atât ea devine mai puternică.

Sfat

Evită să te compari cu ceilalţi şi încercă să nu te subestimezi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite