Trucuri ca să duci la îndeplinire sarcinile propuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Post-it-urile  în diverse culori  te ajută să prioritizezi  mai uşor sarcinile zilnice
Post-it-urile în diverse culori te ajută să prioritizezi mai uşor sarcinile zilnice

Ţi se întâmplă frecvent să nu reuşeşti să rezolvi toate sarcinile pe care ţi le propui într-o zi? O cauză poate fi faptul că nu-ţi gestionezi timpul aşa cum ar trebui. Iată ce soluţii îţi recomandă specialiştii.

Fă o listă cu ceea ce ai de făcut

Potrivit specialiştilor în dezvoltare personală, nu se poate vorbi de un management eficient al timpului dacă nu se cunosc în detaliu sarcinile din ziua respectivă. De aceea, se recomandă să începi întocmirea unei liste (englezii au numit-o „to do list") cu ceea ce ai de făcut.

Este bine ca aceasta să fie întocmită seara, înainte de culcare, folosindu-se o agendă clasică sau una electronică. Sfârşitul zilei este cel mai bun moment pentru stabilirea listei cu sarcinile pentru a doua zi, deoarece astfel nu rişti să scapi din vedere lucruri care nu pot suporta amânare.

Stabileşte-ţi priorităţile

Lista este un instrument important în gestionarea eficientă a timpului şi pentru că ajută la prioritizarea sarcinilor importante. În general, sarcinile mai puţin importante sunt în număr mai mare şi astfel există tendinţa de a li se acorda mai mult timp.

Prin urmare, trece lucrurile importante în capul listei şi străduieşte-te să le rezolvi până la prânz, deoarece vei avea mai mult spor şi le vei duce mai repede la bun sfârşit. Studiile au arătat că, în jurul orei 16, energia scade la un sfert faţă de cea din timpul dimineţii.

Lucrează într-un mediu ordonat

Gestionarea eficientă a timpului este condiţionată şi de mediul în care îţi desfăşori activitatea. De exemplu, studiile au arătat că oamenii care lucrează la un birou ordonat sunt de trei ori mai productivi decât cei care stau într-un loc sufocat de hârtii.

Aceasta deoarece, atunci când biroul este plin de hârtii, există tendinţa de a le aranja şi rearanja frecvent, iar acest obicei duce la pierderea timpului de lucru. În plus, atunci când lucrurile nu sunt aşezate într-un anumit loc, se risipeşte mult timp pentru a căuta o simplă hârtie.

Nu amâna la nesfârşit

Specialiştii în coaching susţin că oamenii nu s-ar mai plânge de lipsa timpului dacă fiecare lucru s-ar realiza la momentul lui. De exemplu, dacă ai un impozit sau o factură de plătit, achită-le dimineaţa, înainte de serviciu. Dacă le tot amâni, rişti să te aglomerezi într-o altă zi, iar lucrurile programate pentru ziua respectivă, la rândul lor, să le amâni.

Inevitabil, se va crea un cerc vicios şi vei avea impresia că nu ai niciodată suficient timp. De asemenea, există tendinţa de a amâna pentru weekend o parte din sarcinile care ar fi putut fi realizate în timpul săptămânii. Astfel, sfârşitul săptămânii nu mai poate fi rezervat relaxării. Prin urmare, există riscul acumulării unei oboseli în exces care se va resimţi săptămâna următoare.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


Oricât de mult ne-am dori, nu le putem face pe toate. Trăim într-o lume agitată, cu foarte mulţi stimuli perturbatori, lucru ce face ca timpul să treacă foarte repede. Ceea ce ne împiedică, de cele mai multe ori, să ne îndeplinim obiectivele este fie cantitatea de sarcini fixate sau perfecţionismul, fie amândouă.

Neştiind să spunem „nu" şefilor, colegilor şi prietenilor, ajungem să ne supraaglomerăm în proiecte şi, în cele din urmă, să îi dezamăgim pe ceilalţi sau pe noi înşine. În acest caz, este bine să ne conştientizăm resursele în raport cu sarcinile, să învăţăm să nu ne depăşim limitele şi să ne simţim confortabil cu asta.

Recomandare

Îmbină orele de lucru cu cele de relaxare, deoarece ajută la combaterea oboselii cronice.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite