Trei mituri despre tristeţe şi sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Satisfacţia intimă ne face pe toţi mai fericiţi“
„Satisfacţia intimă ne face pe toţi mai fericiţi“

Insatisfacţia pe plan sexual poate participa la instalarea depresiei? Sau, mai degrabă, se dovedeşte adevărat reversul medaliei: depresia duce la imposibilitatea de a atinge satisfacţia sexuală?

Iată care sunt legăturile vehiculate în lumea medicală între tristeţea patologică şi viaţa sexuală şi care sunt, de fapt, teoriile adevărate.

„Satisfacţia intimă ne face pe toţi mai fericiţi"

FALS. Un studiu publicat anul trecut în revista „International Journal of Sexual Health" arată că o treime din femeile tinere suferă de aşa-numita depresie postsex (sau, în termeni medicali, disforie postcoitală). Aceasta este o tulburare care poate să apară chiar şi în cazul unor persoane care se declară mulţumite de calitatea actului sexual. De fapt, depresia postsex se explică printr-un dezechilibru chimic în organism în urma orgasmului.

Studiile au arătat că orgasmul provoacă o creştere a nivelului de oxitocină (hormonul iubirii) şi o reducere bruscă a nivelului de dopamină, neurotransmiţător care activează centrul recompensei din creier. Atunci când concentraţia de dopamină scade, apar simptomele specifice depresiei: melancolie, anxietate, irascibilitate.

„Fără prezervativ e mai bine"

FALS ŞI ADEVĂRAT. Din punctul de vedere al transmiterii unor infecţii sexuale, în niciun caz nu este mai bine să faci sex fără prezervativ. Însă un studiu recent a arătat că expunerea la lichidul seminal provoacă modificări ale neurotransmiţătorilor (substanţe chimice care fac legătura între neuroni) care previn depresia. Cercetarea realizată de specialiştii de la Universitatea de Stat din New York a scos la iveală că, atunci când este expus la spermă, organismul femeii secretă o serie de substanţe responsabile cu starea de bine (endorfine, serotonină).

„Tristeţea patologică scade «apetitul»"

ADEVĂRAT. Explicaţia? Creierul este cel mai important organ sexual. Iar atunci când în creier se produc dezechilibre chimice (aşa cum se întâmplă în cazul depresiei), acestea afectează şi capacitatea de a ne bucura de o viaţă sexuală satisfăcătoare. De fapt, 75% din depresivi au un libido considerabil scăzut, bărbaţii cu tristeţe patologică se confruntă adeseori cu disfuncţii erectile, iar femeile nu ajung la orgasm. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite