Trei copii din patru fac otită la vârste mici

O infecţie a urechii poate cauza probleme temporare de auz care se agravează în lipsa tratamentului Otita reprezintă cea mai comună boală a copiilor. Statisticile arată că trei copii

O infecţie a urechii poate cauza probleme temporare de auz care se agravează în lipsa tratamentului

Otita reprezintă cea mai comună boală a copiilor. Statisticile arată că trei copii din patru, cu vârste sub trei ani, primesc acest diagnostic. Starea de agitaţie, tulburările de somn, febra dar şi tendinţa copilului de a-şi duce mâna la urechea bolnavă sunt câteva dintre semnele care anunţă prezenţa bolii. Medicii avertizează părinţii că otita netratată poate duce la complicaţii severe.

Otita medie acută este o inflamaţie a timpanului dată de virusuri sau microbi, favorizată de regulă de infecţii apărute în zona nasului sau gâtului, explică dr. Ioana Colgiu, medic pediatru la centrul medical Polimed. Potrivit acesteia, nu este întotdeauna uşor să afli că micuţul are o infecţie a urechii. De cele mai multe ori, părinţii trebuie să fie atenţi la comportamentul acestuia, mai ales atunci când vârsta copilului nu îi permite să spună "Au, mă doare urechea!". Medicii spun că atunci când suferă de otită, copiii plâng mai des decât de obicei, au insomnii, refuză mâncarea sau se trag de urechea care îi doare. Un examen ORL poate stabili cu precizie diagnosticul. În cazul copiilor mai mari, depistarea bolii este mai simplă, deoarece aceştia fac febră şi se plâng că nu mai aud bine. O infecţie a urechii poate cauza şi probleme temporare de auz, care se pot agrava dacă nu primesc tratamentul adecvat. Totodată, întârzierea instituirii tratamentului poate duce la apariţia unei otite medii acute supurate, caracterizată prin apariţia unor secreţii purulente la nivelul urechii, ameţeli, uneori vărsături şi consvulsii, stare de slăbiciune, transpiraţii etc.

Antibiotice, numai la recomandarea medicului

Medicul este singurul care alege tratamentul şi stabileşte durata acestuia. Terapia include, în afară de antibiotice, medicaţie pentru calmarea durerii şi a febrei. Antibioticele se recomandă cu precădere pentru eliminarea infecţiei, în cazul copiilor sub doi ani, cu febră, a căror stare de sănătate nu se îmbunătăţeşte în 48 de ore. Administrarea "după ureche" a antibioticelor favorizează creşterea numărului bacteriilor care devin rezistente la acestea. Dacă secreţiile purulente persistă, în pofida administrării antibioticelor, se recomandă intervenţia chirurgicală pentru a drena aceste fluide. Dieta copilului în cele aproape două săptămâni de tratament va cuprinde multe lichide.

Otita medie acută este favorizată de răceli şi infecţii ale sinusurilor, alergii, de fumul de ţigară, iritant pentru urechile sensibile ale copiilor, dar şi de saliva excesivă rezultată în timpul erupţiei dinţilor
Dr. Ioana Colgiu
medic pediatru

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările