Transformă grăsimea în energie: sfaturile unui specialist în nutriţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transformă grăsimea în energie: sfaturile unui specialist în nutriţie
Transformă grăsimea în energie: sfaturile unui specialist în nutriţie

Un specialist în nutriţie român vorbeşte despre dieta care transformă grăsimea în energie. Ca urmare a faptului că organismul este privat de carbohidraţi, acesta va intra în starea de cetoză. Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia asupra câtorva reguli pentru ca organismul să nu aibă de suferit.

Avantajele dietei proteice sunt apreciate tot mai mult de ambele sexe. Pierderea în greutate din grăsime şi nu din masa musculară este considerat un mare plus faţă de alte diete. Eliminarea surplusului de apă din organism odată cu scoaterea carbohidraţilor din alimentaţie, îmbunătăţirea aspectului pielii şi părului (este dovedit ştiinţific că proteinele stau la baza regenerării celulare), scad nivelul colesterolului, dar şi riscul de artrită, boli de inimă sau cancer. Ca în orice dietă, există însă şi dezavantaje sau interdicţii.

„Ca urmare a faptului că organismul este privat de carbohidraţi, acesta va intra în starea de cetoză (transformarea grăsimii în energie), conducând la câteva efecte secundare neplăcute: dureri de cap, ameţeală, transpiaţie urât mirositoare, constipaţie. Totuşi, aceste neplăceri pot fi corectate dacă facem alegerile alimentare potrivite. Categoriile cărora o astfel de dietă nu este indicată sunt persoanele cu afecţiuni renale, boli autoimune, femeilor însărcinate şi copiilor sub 16 ani“, atenţionează Luiza Eacobescu, specialist în nutriţie şi consultant Toman Diet România.

Nutriţioniştii recomandă o dietă în care nu se face exces de proteină

„O dietă strict hiperproteică, ţinută pe o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni, poate afecta organele intene, în special rinichii şi ficatul. În plus, poate crea carenţe nutriţionale, care în timp pot dezvolta probleme serioase. De aceea, echilibrul este cuvântul cheie al unei diete sănătoase. În cazul de faţă, mă refer la adăugarea legumelor alimentelor proteice, fără a exista interdicţii la dulce. O astfel de dietă nu numai că este sănătoasă şi uşor de ţinut, dar se poate transforma într-un stil de viaţă, care să îţi menţină corpul suplu şi tonifiat, fără teama efectului yo-yo“, explică Luiza Eacobescu.

Nu trebuie să uităm că o viaţă sănătoasă include şi o alimentaţie echilibrată, dar şi mişcare fizică. Stilul de viaţă sedentar are un rol semnificativ în creşterea alarmantă a numărului de persoane ce suferă de supraponderabilitate sau obezitate. Cel puţin 60% din populaţia lumii nu face mişcare, iar tendinţa generală a oamenilor este de a face tot mai puţine activităţi care să îi solicite fizic. Ori aceasta este o altă capcană extraordinar de periculoasă.

„În mod firesc, dacă nu eşti sportiv şi doar vrei să fii în formă, 2-3 antrenamente pe săptămână sunt suficiente. Dacă le faci deja şi doreşti să mai slăbeşti, recomand să creşti nivelul de efort depus în acele antrenamente sau numărul de antrenamente la 4-6 pe săptămână. Cel mai bine este să faci antrenamente care să includă exerciţii tip cardio, dar şi exerciţii de forţă. Astfel cresc semnificativ şansele de a slăbi, dar vei avea şi un tonus muscular mai bun şi o capacitate cardiorespiratorie mai bună. Sigur că este important şi numărul de calorii consumate într-o zi, dar mare grijă să nu scazi sub 1500 de calorii pe zi. În acest caz organismul va fi forţat să încetinească metabolismul şi te întorci de unde ai plecat, adică vei acumula noi kilograme“, spune Nicolae Jurj, personal trainer.

Timpul petrecut în faţa televizorului sau calculatorului, cel mai mare duşman

Timpul petrecut în faţa televizorului sau calculatorului este cel mai mare duşman al copiilor când vine vorba de greutate. În plus, aceştia merg tot mai puţin pe jos iar educaţia fizică ocupă prea puţin loc în programa şcolară.

„Creşterea activităţii fizice în cadrul familiei este un factor important. Este ideal ca în fiecare zi copilul să aibă măcar o oră de mişcare. Indiferent de tipul de mişcare fizică pe care îl alegem, nu trebuie să fie de intensitate mare, ci mai degrabă distractivă, făcută de plăcere, împreună cu ceilalţi membri ai familiei. Vorbim aici de alergarea în parc, drumeţii cu bicicleta, antrenament împreună cu copiii în sala de fitness. Când cei mici îşi văd părinţii activi şi cu poftă de viaţă, cresc şansele ca şi ei să devină la fel“, adaugă Nicolae Jurj.

Românii mănâncă mult mai mult de cât ar avea nevoie

Conform statisticilor INS românii mănâncă mult mai mult faţă de cât ar avea nevoie. Consumul mediu de calorii ajunge la 3500 într-o singură zi, iar majoritatea acestora vin din carbohidraţi şi grăsimi. Aproape 2 miliarde de adulţi şi 400 de milioane de copii şi adolescenţi erau supraponderali sau obezi în 2016, conform statisticilor făcute de World Health Organisation. Obezitatea reprezintă una dintre principalele cauze de deces ce pot fi prevenite la nivel mondial.

În mod ironic sau poate tocmai din această cauză, deşi cifrele sunt îngrijorătoare şi în continuă creştere, în ultimii 150 de ani s-a creat o revoluţie a dietelor pentru slăbit. Au apărut o mulţime de regimuri, multe dintre ele având reguli complet diferite de alimentaţie şi finalizându-se, de multe ori, cu eşecuri cauzate ori de restricţiile prea mari ori de revenirea la regimul alimentar de dinainte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite