Traditiile de sarbatori se digitalizeaza

Pe Valea Tarnavei Mari, in zona Sighisoarei, "stransii" si "craii" sunt cetele de colindatori care trec prin casele gospodarilor pentru a le vesti nasterea Mantuitorului si pentru a le ura an nou cu


Pe Valea Tarnavei Mari, in zona Sighisoarei, "stransii" si "craii" sunt cetele de colindatori care trec prin casele gospodarilor pentru a le vesti nasterea Mantuitorului si pentru a le ura an nou cu bucurie si sanatate. Batranii din catunul Aurel Vlaicu, situat in apropierea Sighisoarei, spun ca obiceiul de a colinda al "stransilor" si al "crailor" e de cand s-au pomenit valenii (locuitorii catunului) si s-a transmis de la o generatie la alta. "Craii" sunt o ceata de colindatori formata din baieti cu varste sub 16 ani. Irod, cei trei crai, ingerul, soldatul, parintele Zie si cei doi ciobani prezinta nasterea sub forma de sceneta de la momentul in care craii il anunta pe Irod "ca intr-un Israel are sa fie o nastere si o bucurie" si pana cand craii se inchina lui Mesia cu aur, smirna si tamaie, iar Irod se hotaraste sa taie pruncii "de la doi ani mai in jos". Daca Irod, craii si ingerul sunt imbracati in costume populare, cu zurgalai la picioare si cu coifuri pe cap, soldatul are uniforma militara, parintele Zie are haina de preot, iar ciobanii poarta cojoace de oaie. "Stransii", celalalt grup de colindatori, sunt noua feciori in jurul varstei de 20 de ani. Ei poarta straie populare muresene, au cizme negre din piele, lungi pana sub genunchi. Pe cap poarta caciula neagra de miel, pe care in prima zi de Craciun isi prind o cruce de brad. In zilele urmatoare, bradul de pe caciula e inlocuit cu o "vrasta" confectionata din oglinzi, pietre pretioase si pene de paun. Fiecare dintre cei noua flacai devenit "strans" are un nume. Ghiroul este cel care intra primul in casa gospodarilor. El tine in mana icoana nasterii Domnului la care se inchina crestinii colindati. Ghiroul, care este si conducatorul grupului, este urmat in ordine de jude, de pargarul mare, de pargarul mic, de crasmar, de bucatar si de paharnici. "Stransii" canta "Toata legea crestineasca", un colind care evoca momentele legate de nasterea pruncului Iisus. "Stransii" pornesc de la cea mai indepartata casa a catunului, iar apoi o iau pe strazile Sighisoarei pana ajung la Catedrala din centrul orasului. Daca cu ani in urma crasmarul aduna bautura de la gospodari, iar bucatarul mancarea, acum stransii colinda pe bani. Unii nici nu mai stiu care le e denumirea in ceata de colindatori. Cu ce strang de la colindat isi organizeaza baluri, la care ii invita pe cei pe care i-au colindat. In noaptea de duminica spre luni au facut primul bal in locul unde era pe vremuri scoala din catunul Aurel Vlaicu. La bal, in loc de lautari, asa cum era traditia an de an, anul acesta s-a pus muzica de la calculator. La balul digitalizat, intr-o atmosfera mai apropiata de discoteca, vechi erau doar dansurile "lu' tanti Lucretia de la grajdurile colectivului", o femeie trecuta de 50 de ani, nelipsita de la fiecare bal si care se intrece la dans cu tinerii. "Stransii" vor sa organizeze urmatorul bal in a doua zi de Anul Nou.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: