Tot ce trebuie să ştii despre panourile fotovoltaice, de la cum funcţionează la cât costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Captarea energiei solare pentru locuinţă are numeroase avantaje: este o metodă mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât cele clasice, îţi reduce mult costurile cu încălzirea pe termen lung, iar investiţia iniţială se amortizează destul de repede - în maxim câţiva ani. Aşadar, ţi-am pregătit un ghid despre cum să alegi panourile fotovoltaice potrivite pentru locuinţa ta, astfel încât să ştii de dinainte în ce te bagi.

Panourile fotovoltaice sunt de obicei montate pe acoperişul unei case. Pot fi puse şi la un apartament, numai că în acest caz lucrurile se complică puţin. Paul Varga, administratorul firmei Green Seiro şi unul dintre cei doi specialişti cu care am vorbit pentru acest articol, spune că în cazul unei locuinţe dintr-un bloc, spaţiul disponibil pentru montarea panourilor fotovoltaice e destul de redus, iar documentaţia necesară e stufoasă. Mai întâi trebuie să primeşti autorizaţia de la asociaţia de locatari, apoi de la Consiliul Judeţean sau Primărie şi, în final, de la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă (ISU). Acest caz merită un articol special, aşa că în cel de acum ne concentrăm în cele pe montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul unei case.

Din ce e compus un sistem fotovoltaic şi care e rolul fiecărei componente

Mihai Calcişcă de la EcoElectric, o companie axată pe tehnologii alternative de producere a energiei, ne spune ce trebuie să ştim înainte de a lua o decizie legată de o astfel de investiţie.

Astfel, sistemele fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică, componentele principale fiind panoul fotovoltaic, invertorul şi controller-ul solar. „Acestea reprezintă o modalitate de producere a energiei electrice silenţioasă, inertă (fără părţi în mişcare), cu un impact minim asupra mediului înconjurător”, explică Mihai.

Sistemele fotovoltaice se împart în trei mari categorii: on-grid, off-grid şi hibrid.

Sistemul fotovoltaic on-grid este legat la reţeaua publică. Adică energia electrică produsă de panouri pe durata zilei este folosită în primul rând pentru consumul locuinţei, iar dacă producţia depăşeşte consumul, energia suplimentară se injectează în reţea şi ajunge la alţi consumatori. În cazul în care panourile fotovoltaice ale unui sistem on-grid nu captează suficientă energie solară, atunci diferenţa se acoperă din reţeaua publică.

Foarte avantajos e faptul că la finalul lunii plăteşti doar diferenţa dintre energia produsă şi cea consumată. Aşa îţi poţi reduce factura cu până la 100%, iar dacă producţia depăşeşte consumul atunci primeşti bani pentru cantitatea de electricitate injectată în reţea. Dezavantajul este că depinzi de sistemul public de energie, chiar dacă într-o mai mică măsură, ceea ce înseamnă că vei încheia un contract cu un furnizor.

Sistemul fotovoltaic off-grid asigură independenţa energetică a locuinţei pentru că are acumulatori care înmagazinează energia suplimentară, pe care o foloseşte în momentele cu producţie slabă şi inexistentă de energie solară, adică în zilele înnorate şi pe timpul nopţii. Avantajul este că eşti propriul producător de energie: ai electricitate ziua şi noaptea, nu depinzi deloc de sistemul public şi nu închei un contract cu un furnizor. Dezavantajul este că rişti să rămâi fără curent dacă sistemul fotovoltaic nu e proiectat şi dimensionat corect.

Sistemul fotovoltaic hibrid combină avantajele celelalte două tipuri astfel încât să ai parte de cel mai bun scenariu. Este echipat cu un invertor cu o gamă variată de setări. Astfel, printre variantele posibile se numără:

  • consum din panourile fotovoltaice şi suplimentare la nevoie din reţeaua publică;
  • consum din panourile fotovoltaice şi stocare a energiei suplimentare în acumulatori pentru a fi folosită la nevoie;
  • consum din panourile fotovoltaice, încărcarea acumulatorilor din reţea în timpul nopţii şi consumarea energiei stocate acolo la nevoie.

Singurul dezavantaj este că sistemul hibrid este mai scump. „Sistemul off-grid şi cel hibrid vor prioritiza consumul intern şi apoi vor trece la încărcarea bateriilor. Când nu mai există protecţie solară (noaptea, de exemplu), atunci vor consuma energia înmagazinată în acumulatori. Scenariile pentru care pot fi configurate sistemele off-grid/hibrid sunt atât de numeroase şi complexe încât pot acoperi toate necesităţile utilizatorilor - dar doar atâta vreme cât sunt proiectate şi dimensionate corect”, atrage atenţia Mihai.

De ce să ai propriul sistem fotovoltaic

Orice variantă ai alege (on-grid, off-grid sau hibrid), avantajele unui sistem fotovoltaic sunt numeroase: creşte eficienţa energetică a locuinţei şi creşte valoarea proprietăţii;

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite