Telemunca stresează pisicile

Telemunca stresează pisicile

Pisicile au devenit stresate şi anxioase de când stăpânii lor lucrează de acasă, scrie cotidianul „The Times”, care a ajuns la concluzia că telemunca, o realitate a vieţii noastre de când ne-am intersectat cu virusul SARS-CoV-2, a dat peste cap rutina solitară a felinelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spre deosebire de câini, care au beneficiat de prezenţa prietenilor lor umani, pisicile, mult mai independente, ar fi renunţat cu plăcere la ea. „Modificările aduse rutinei unei pisici au întotdeauna potenţialul de a provoca stres, deoarece sunt creaturi cu multe tabieturi. În plus, odată cu transferul biroului acasă, locurile „sigure” sau „liniştite” în care o pisică s-ar fi putut cuibări acasă, ar fi putut fi regândite”, spune Cats Protection, o organizaţie caritabilă dedicată salvării şi reintegrării pisicilor, precum şi educării oamenilor în scopul bunăstării felinelor.
 
 Asistenta veterinară Debbie James, de la Vet’s Klinic din Swindon, spune că acum, pisicile se confruntă cu mai multe afecţiuni legate de stres, probleme care nu erau la fel de frecvente înainte de lockdown, cum ar fi, de exemplu, blocarea vezicii la motani şi cistita, care au devenit mai frecvente în ultimele 18 luni. Pisicile sunt afectate de schimbarea obiceiurilor stăpânului lor şi o pot demonstra cu atitudini anormale. Dr. Manuela Michelazzi, expert veterinar în comportamentul animalelor spune că „pentru pisică, la fel ca şi pentru fiinţa umană, imprevizibilitatea poate fi o sursă de anxietate şi îngrijorare.
 
 Din acest motiv, atunci când există o schimbare în mediul de viaţă al felinei noastre (de exemplu, o mutare, sosirea de mobilier nou, intrarea în locuinţa a altor oameni, copii sau a altor animale, separarea prelungită de unii membri ai familiei, schimbarea a obiceiurilor sau programelor proprietarilor etc.), pisica ar putea fi afectată în diferite moduri. De exemplu, să înceapă să nu mai folosesească litiera, să-şi lingă compulsiv corpul, să caute  în permanenţă atenţia proprietarului, să miorlăie în timpul nopţii “. Specialiştii ne sfătuiesc să creăm ascunzişuri pentru ca pisicile să-şi îndulcească starea de spirit şi să punem mâncarea, apa şi litiera în zone liniştite.
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările