Telefoanele intră la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de smartphone-uri au venit la Târgul Consumer Electronics Show cu telefoane cu o grosime de câţiva milimetri sau chiar dispozitive care supravieţuiesc scufundării în apă.

Ediţia de anul acesta a celui mai mare târg de electronice din lume, Consumer Electronics Show (CES) Las Vegas, a adus în atenţia publicului o serie de telefoane mobile care au bătut deja câteva recorduri. Ca în fiecare an, marii producători au evitat lansarea unor dispozitive performante în cadrul aglomeratului eveniment, outsiderii surprinzând prin dotări uimitoare la preţuri competitive.

Nokia vrea pe piaţa din SUA

Finlandezii de la Nokia încearcă să cucerească publicul american la CES 2012, în condiţiile în care, până acum, nu au reuşit niciodată să se facă suficient de vizibili. După ce, la finalul anului trecut, au lansat două smartphone-uri de top, Nokia Lumia 710 şi Lumia 800, în Las Vegas foştii lideri ai pieţei de telefoane inteligente au adus Lumia 900, practic o variantă supradimensionată a lui Lumia 800.

Nokia Lumia 900

Gadgetul are un ecran AMOLED de 4,3 inci, intrând pe nişa lui Samsung Galaxy S II şi este dotat cu tehnologie 4G. Prin acest lucru, ei încearcă să se folosească de preferinţele americanilor, care se orientează din ce în ce mai mult spre dispozitivele cu conexiune rapidă.

Conform presei de specialitate, modelul Lumia 900 păstrează minusul celorlalte smartphone-uri Nokia: procesorul Qualcomm Snapdragon de 1,4 Ghz este doar single core, mult sub concurenţa care se îndreaptă deja spre procesoare cu patru nuclee, adevăraţi monştri ai telefoanelor mobile.

LG, mai bun decât iPhone 4S?

Sud-coreenii de la LG au fost primii care au lansat smartphone-uri cu procesoare dual core, prin modelul LG Optimus. Între timp, piaţa s-a schimbat, iar aceştia au ajuns o companie mediocră în acest domeniu. La CES, ei au intrat în lupta pentru supremaţie cu LG Spectrum, care mută accentul de pe puterea pură şi o îndreaptă spre ecrane performante. Astfel, asiaticii afirmă că telefonul are cea mai bună claritate a imaginii de pe piaţă, întrecând chiar şi iPhone 4S, reperul absolut în acest domeniu.

image

LG Spectrum

Ecranul de 4,5 inci are o claritate de 329 de pixeli pe inch, susţin producătorii, însă specialiştii de la gsmarena.com susţin că ar fi vorba despre 326 de pixeli pe inch. Chiar şi aşa, iPhone 4S rămâne însă deţinătorul celui mai clar ecran, deşi diferenţa este infimă: cel mai nou model al Apple are 330 de pixeli pe inch.

Spectrum va fi disponibil iniţial în SUA cu un sistem de operare Android 2.3 Gingerbread. Cu toate acestea, în prima jumătate a anului, utilizatorii vor putea folosi ultima apariţie, softul Android Ice Cream Sandwich. În domeniul caracteristicilor tehnice, Spectrum  nu impresionează: procesor dual core de 1,5 Ghz, cameră foto de opt megapixeli, conexiune 4G şi un card de memorie de 16 GB preinstalat.

image

Fujitsu Arrows

Aproape cel mai subţire telefon

În timp ce unii se relansează din mediocritate, alţi producători schimbă nişa şi produsele pe care se concentrează. După tableta Polaroid, Fujitsu a ales să expună o tabletă şi un telefon. Acesta din urmă, modelul Arrows, a fost pe punctul de a deveni cel mai subţire din lume, dacă nu ar fi întârziat câteva ore. Cu o grosime de 6,7 milimetri, Fujitsu a ratat la doar 0,02 milimetri acest titlu onorific. În schimb, avantajul gadgetului care va fi lansat şi pe piaţa din Europa este că poate rezista în apă 30 de minute.

Huawei, ecran ultrarezistent

Cel mai subţire smartphone din lume a fost însă lansat luni seară de către Huawei. Ascend P1S vine dotat cu ultimul sistem de operare de la Google, Android 4.0 Ice Cream Sand­wich şi are o grosime de doar 6,68 de milimetri. Conform Reuters, telefonul va fi disponibil la începutul lunii aprilie pe pieţele din America de Nord, Europa şi Asia.

image

Huawei Ascend P1S

O altă caracteristică impresionantă a telefonului este ecranul performant. Astfel, display-ul de 4,3 inci are tehnologie Super AMOLED, iar partea tactilă este acoperită cu sticlă de tipul Gorilla Glass, una dintre cele mai rezistente tehnologii de pe piaţă. Cu ajutorul acestui dispozitiv de top, compania încearcă să schimbe părerea generală a cumpărătorilor.

image

Specializaţi până de curând în fabricarea telefoanelor vândute sub brandul operatorilor de telefonie mobilă şi având o piaţă uriaşă de aparate ieftine, cei de la Huawei vor să arate lumii că pot fi concurenţi serioşi pentru giganţii tehnologiei. În trimestrul trei al lui 2011, chinezii deţineau 2,4% din piaţa globală, fiind pe locul nouă în lumea dominată de Samsung, Apple şi Nokia.

Cel mai subţire laptop

Samsung Series 9

Samsung a anunţat la CES 2012 cel mai subţire laptop din lume, Series 9 Notebook. Dispozitivul are o greutate de 1,13 kilograme şi o grosime de doar 1,27 centimetri. Pe lângă designul impresionant, bateria cu o autonomie de 10 ore pentru versiunea cu ecran de 15 inci reuşeşte să facă dispozitivul competitiv. De asemenea, timpul de pornire este de doar 9,8 secunde, obţinut cu ajutorul tehnologiei Fast Solutions. Lansarea a anulat avansul luat luni de Acer, care a prezentat Aspire S5, un laptop cu
o grosime de 1,5 centimetri.

Viitorul începe în Las Vegas

Una dintre cele mai interesante apariţii de la CES 2012 nu ţine însă nici de telefoane, nici de laptopuri. Compania 3M a prezentat o masă multifuncţională, cu o diagonală de 1,16 metri care practic funcţionează ca o tabletă uriaşă, pe care pot lucra în acelaşi timp până la 20 de persoane. Gadgetul este destul de inteligent încât să recunoască faptul că utilizatorul şi-a pus coatele pe masă, refuzând să preia comenzile în acel moment.

De asemenea, compania ION Audio vrea să reinventeze chitara cu ajutorul instrumentului muzical cu iPad încorporat. Guitar Apprentice
elimină corzile şi foloseşte o aplicaţie specială a tabletei, în care corzile sunt doar imagini, iar utilizatorul foloseşte ecranul tactil. Momentan la nivel de concept, acesta ar putea însă intra curând în producţia de masă.

Rohan Marley, creator de gadgeturi

Compania „House of Marley", deţinută de fiul lui Bob Marley, Rohan, a produs nişte boxe speciale la care poate fi ataşat cu uşurinţă un iPhone. Mai mult decât un instrument tehnic, BlockParty este un accesoriu de modă, având o geantă „rasta" inclusă. Dacă vă mai amintiţi tinerii cu casetofoane pe umeri din anii '90, atunci ştiţi cum arată acest dispozitiv.

image

Vizitatorii au fost fascinaţi de masa tactilă produsă de către cei de la 3M  Foto: afp



Pentru pasionaţii de gătit, cei de la Thermador au venit cu gadgetul Freedom Induction Cooktop, care este practic o plită ultraperformantă. Cu ajutorul unei interfaţe grafice, utilizatorul controlează locul încălzit, ochiurile aragazului devenind istorie. De asemenea, se pot seta temperatura şi timpul de „ardere".

În rândul tehnologiilor „verzi", Goal Zero a prezentat un minigenerator de mărimea unui casetofon de maşină care se alimentează cu energie solară şi poate fi folosit pentru excursiile în aer liber, unde oamenii vor să-şi aducă laptopul sau combinele muzicale.

image

Declin

În 2011 camerele foto au captat 44% din imaginile utilizatorilor, faţă de 52% în 2010. În acelaşi timp, smartphone-urile au crescut de la 17% la 27%. În condiţiile în care telefoanele ajung să aibă camere de 12 MP, marii producători încearcă să revină în luptă prin aparate mici, performante şi cu funcţii sociale integrate.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite