Tehnologia şi invenţiile sale trăznite pentru o viaţă sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furculiţa care vibrează când mănânci prea repede FOTO Reuters
Furculiţa care vibrează când mănânci prea repede FOTO Reuters

Târgul de tehnologie CES din acest an, ne prezintă, pe lângă şirul obişnuit de computere, roboţi şi televizoare gigant, exponate care au legătură cu sănătatea şi cu fitnessul, promovând ideea că tehnologia este cheia pentru o stare de bine, mentală şi fizică.

Şi totuşi, tehnologia şi sănătatea nu pare o combinaţie promiţătoare: tocilarii tind să-şi neglijeze sănătate şi condiţia fizică, spune „The Guardian“. Nici locul unde se ţine acest târg, Las Vegas, nu este un oraş care să încurajeze moderaţia şi bunul-simţ. În general, tehnologia este dedicată prototipurilor care uşurează viaţa sedentarilor, celor care îşi petrec majoritatea timpului pe fotoliul confortabil în faţa unui televizor supradimensionat. Şi totuşi, un sfert din gadgeturile prezentate la CES 2013 se adresează amatorilor de sporturi şi de o viaţă sănătoasă.

Multe dintre aceste dispozitive ajută la pierderea în greutate, la promovarea hranei sănătoase, a sportului practicat regulat, a prevenirii bolilor, a tratării lor şi a ajutorului oferit infirmilor. Dacă dăm crezare tendinţelor, este de minune cum am reuşit să supravieţuim atât de mult fără ajutorul tehnologiei, susţine „The Guardian“.

Furculiţa inteligentă

„Cu toţii putem beneficia de tehnologie“, spune Philippe Monteiro de Rocha, inginer la compania franceză „Hapilabs“. Furculiţa din mâna lui nu este una obişnuită, ci un prototip care te ajută să slăbeşti. „Are un senzor de capacitate în mâner care monitorizează viteza cu care mănânci“, explică Philippe. Dacă mănânci prea repede, furculiţa vibrează şi îţi aminteşte să încetineşti ritmul. Oamenii se satură cam după 20 de minute de mâncat, aşa că poţi mânca mult mai puţin în aceeaşi perioadă de timp. 

„Ne-au vizitat jurnalişti din 62 de ţări în ultimele 48 de ore“, se minunează Renee Blodgett de la „Hapilabs“. Furculiţele vor fi scoase la vânzare în SUA, în vară, având preţul de 99 de dolari (74,21 euro), şi spre sfârşitul anului vor ajunge şi în Marea Britanie.

Metria

Miile de produse de la CES 2013, de la simple idei-schiţe până la produse ingenioase, sunt legate de un fir nevăzut: tehnologia wireless. Inginerii se folosesc de smartphone-uri sau de tablete pentru a aduna date în timp real despre corp. „Toată lumea încearcă să lege această tehnologie de domeniul sănătăţii“, a declarat Ryan Hruska, inginer la „Vancive“, companie de tehnologie medicală din SUA. 

„Vancive“ prezintă în cadrul CES senzorul ataşabil „Metria“. Micul plasture se ataşează pe piept timp de şapte zile şi măsoară ritmul cardiac, hidratarea pielii, respiraţia, paşii făcuţi şi tipul de somn, înregistrând durata şi calitatea somnului (bună, rea, excelentă) pe baza mişcărilor făcute (cât de mult te zbaţi în somn, de câte ori îţi schimbi poziţia etc.).

Toate aceste informaţii sunt transmise prin bluetooth şi pot fi urmărite în timp real pe un telefon sau o tabletă. Asta înseamnă că poţi fi în partea cealaltă a lumii şi poţi verifica  starea de sănătate a bunicii. „Mulţi bătrâni trăiesc singuri. În acest fel puteţi verifica dacă sunt în siguranţă“, adaugă Ryan Hruska.

„Metria“ va intra în magazinele din SUA la preţul de 30-40 de dolari (22-30 de euro). Plasturele poate fi purtat şi la duş, iar bateria lui durează şapte zile. Aviaţia americană îl ia în considerare pentru monitorizarea stării de sănătate a piloţilor, producătorii de medicamente ar putea verifica comportamentul subiecţilor în timpul testelor, iar companiile de asigurări ar putea, în teorie, să verifice starea de sănătate a asiguraţilor.

Elicopterul pilotat cu puterea minţii

Există un dispozitiv care, prins în jurul capului, dirijează undele cerebrale. „Trebuie doar să te concentrezi“, spune Steve Castellotti, fondatorul „PuzzleBox“. Din casca neagră care se pune pe cap, un senzor se poziţionează pe frunte, iar un dispozitiv se prinde de ureche. Un elicopter începe să zboare controlat de gânduri. Dispozitivul funcţionează prin măsurarea undelor cerebrale şi a ritmului cardiac. Atunci când nu te mai concentrezi, elicopterul se prăbuşeşte.

Scopul acestui dispozitiv este să înveţe valoarea concentrării. Tot la acest stand mai există şi „urechile pufoase de pisică cu senzori“ care se mişcă şi se lasă pe spate în conformitate cu ceea ce gândeşti. „Pot fi folosite pentru a-i învăţa pe copii şi pentru a-i ajuta pe adulţi să-şi menţină mintea activă“, spune Andrea Shukis de la „NeuroSky“.

Cine ar fi crezut că Las Vegasul, oraşul slăbiciunilor şi templul păcatelor, ne va arăta cum să mâncăm mai puţin, să ne monitorizăm inima şi cum să ne exercităm voinţa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite