Talpa roşie a discordiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatorul de pantofi Christian Louboutin continuă procesul împotriva casei de modă Yves Saint Laurent pentru recâştigarea semnului distinctiv al brandului său: talpa roşie a pantofilor. Poate fi monopolizată o culoare de către o singură entitate? Louboutin a înregistrat talpa roşie în 2008, dar aceasta este folosită încă din secolul al XVI-lea în întreaga lume.

Orice adeptă cuviincioasă a modei se va gândi la Christian Louboutin când vede un pantof cu talpă roşie. Asta pentru că din 1992, când designerul a introdus ceea ce urma să devină emblema mărcii sale, nimeni n-a mai produs, în mod legal, pantofi cu talpă de această culoare. Până în acest an, când Yves Saint Laurent a folosit, în colecţia ­primăvară-vară, pantofi din piele întoarsă... cu talpă roşie. Nicio lună mai târziu, în aprilie, după negocieri eşuate, în spatele uşilor, între cei doi giganţi ai modei, Christian Louboutin a dat în judecată casa de modă Yves Saint Laurent, cerând retragerea de pe piaţă a pantofilor cu pricina, dar şi daune în valoare de un milion de dolari.



Designerul argumenta, în acuzaţia adusă, că este primul care a folosit talpa roşie pentru pantofii de damă. În 2008, acesta a înregistrat talpa roşie drept un brand personal. Yves Saint Laurent a lovit înapoi, susţinând verificabil că „tălpile roşii sunt un ornament folosit deseori în industria de încălţăminte şi datează încă de pe vremea regelui Ludovic al XIV-lea".

Cererea lui Louboutin a fost respinsă de tribunalul din New York. Judecătorul Victor Marrero a scris în decizia sa: „Pentru că în industria modei culoarea serveşte drept ornament şi ca funcţie estetică vitală în cadrul unei competiţii robuste, curtea a hotărât că este foarte puţin probabil ca Louboutin să poată dovedi că talpa roşie are dreptul să fie înregistrată, chiar dacă a câştigat recunoaşterea publicului". Dar războiul nu este nici pe departe încheiat. Yves Saint ­Laurent poate produce în continuare pantofii „vinovaţi", dar în acest timp ­Louboutin continuă lupta legală.

image
image

Miza: miliarde de dolari

Pentru creatorul francez de pantofi, bătălia juridică înseamnă mai mult decât un simplu moft. Miza procesului, aparent superficial, include soarta celebrului brand preferat de majoritatea vedetelor. Designerul şi-a început afacerea în 1991, iar un an mai târziu a introdus tălpile roşii lăcuite, o particularitate care a devenit simbol. În 2007 a depus o cerere pentru obţinerea dreptului de autor asupra acestui design, iar un an mai târziu a primit-o.

„În 1992, am încorporat talpa roşie în designul pantofilor mei. Acest lucru s-a întâmplat accidental în momentul în care am simţit că pantofilor le lipseşte o anumită energie şi am aplicat ojă roşie de unghii pe talpa unuia din ei. Succesul a fost atât de mare încât a devenit un accesoriu permanent", explica Louboutin în cererea depusă. Tot acesta declara publicaţiei „The New Yorker" de ce a ales culoarea roşie. „Am vrut roşu pentru că este o culoare atrăgătoare, memorabilă şi are acest potenţial de flirt, fiind culoarea pasiunii", explica designerul.

„Louboutin este pe cale să piardă foarte mult. Asta s-ar traduce prin identitate furată, în ceea ce-l priveşte. Acele tălpi roşii sunt la fel de recunoscute precum numele său. Întrebarea filosofică este: dacă un pantof nu mai are talpă roşie, mai este un Louboutin?", se întreba Susan Scafidi, directoarea Institutului de Drept în Modă de la Universitatea Fordham, SUA.

„Mai poate, sau trebuie, să facă cineva pantofi cu talpă roşie, în afară de Louboutin? Poţi să deţii o culoare? Acestea sunt întrebările şi problemele care vor fi dezbătute aprig, cu siguranţă, în tribunalul din New York. Dar rezultatele vor fi controversate, oricum. Identitatea brandului Louboutin este atât de puternică, încât despre oricine care va fi văzut purtând acei pantofi de la Yves Saint Laurent se va crede că poartă Louboutin", aprecia editorul de modă Lauren Milligan de la „Vogue".

Culoarea care a făcut istorie

Cu sute de ani înainte ca ­Louboutin să înregistreze ca marcă talpa roşie, această culoare a simbolizat puterea şi bogăţia, în special în istoria modei şi a încălţămintei. În societăţile vestice, roşul era purtat de soldaţi, monarhi, papalitate şi alte figuri importante. Grecii şi romanii antici purtau steaguri roşii în luptă, ca şi soldaţii de la 1800 care apelau la această culoare pentru a-şi intimida inamicul. O particularitate şi o metodă de distingere între clase a fost chiar pantoful roşu cu toc, pe care artistocraţii au început să-l poarte încă de la 1600.

Kate Moss s-a declarat o fană Louboutin şi Sarah Jessica Parker, una dintre primele vedete care au purtat brandul celebru



Carol al II-lea al Angliei apare într-un portret, realizat în 1675, purtând pantofi roşii cu toc, dar şi cu talpă vopsită asemenea. Dar Ludovic al XIV-lea a fost cel care a făcut populari aceşti pantofi, transformându-i chiar ­într-un simbol al monarhiei în toată Europa. Potrivit volumului „Dress to Rule", semnat de Philip Mansel, tocurile şi tălpile vopsite în roşu arătau că nobilii nu-şi murdăreau niciodată pantofii. De atunci, pantoful cu talpă roşie a fost împrumutat de la Hans Christian Andersen, în nuvela „Fetiţa cu pantofii roşii", până la personajul Dorothy, în filmul „Vrăjitorul din Oz" (1939).

image

Blake Lively, în creaţiile designerului francez şi Olivia Wilde îşi etalează mândră pantofii



În anii '70, Yves Saint Laurent a introdus pantofii monocromi, vopsiţi în aceaşi culoare de la vârf până la toc, inclusiv talpa. Un alt designer celebru de pantofi, Charles Jourdan, pentru care Louboutin a lucrat în anii '80, obişnuia să vopsească talpa pantofului roşie. Astăzi, talpa roşie nu doar că spune „Louboutin", ci şi descrie purtătorul. Preţurile acestor pantofi sunt cuprinse între 400 şi 6.000 de dolari, iar femeile care poartă asemenea creaţii fac parte din cercuri selecte de pretutindeni.

"Louboutin este pe cale să piardă foarte mult. Asta s-ar traduce prin identitate furată, în ceea ce-l priveşte. Acele tălpi roşii sunt la fel de recunoscute precum numele său. "
Susan Scafidi
directoarea Institutului de Drept în Modă

Blake Lively, în creaţiile designerului francez şi Olivia Wilde îşi etalează mândră pantofii
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite