Studiu: Vegetarienii, mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne. Riscuri ridicate de cancer, alergii şi probleme de sănătate mintală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vegetarienii, mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne FOTO modernrestaurantmanagement.com
Vegetarienii, mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne FOTO modernrestaurantmanagement.com

„Vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne“ este concluzia unui studiu controversat, în ciuda faptului că beau mai puţin, fumează mai puţin şi sunt mai activi fizic decât omologii lor carnivori.

Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din Graz, Austria, a arătat că dieta vegetariană, caracterizată printr-un consum redus de grăsimi saturate şi colesterol, datorită unui consum mai mare de fructe, legume şi produse din cereale integrale, pare să prezinte riscuri ridicate de cancer, alergii şi probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia şi anxietatea, scrie The Independent.

Studiul a folosit date din „Austrian Health Interview Survey“ pentru a examina obiceiurile alimentare şi diferenţele de stil de viaţă dintre mâncătorii de carne şi vegetarieni.

Cei 1320 de subiecţi au fost potriviţi în funcţie de vârstă, sexul şi statutul lor socio-economic şi au inclus: 330 de vegetarieni, 330 care au consumat carne, dar şi fructe şi legume, 300 de oameni cu o dietă variată, dar care au mâncat mai puţină carne şi 330 care au consumat carne în cantităţi semnificative. 

S-a constatat astfel că vegetarienii consumau mai puţin alcool şi aveau indicele de masă corporală mai scăzută, dar aveau o stare de  sănătate fizică şi psihică mai slabă, în general.

image

Tabelul cu rezultate ale studiului efectuat de Universitatea de Medicină din Graz, Austria FOTO The Independent

Participanţii care au mâncat mai putină carne au avut şi practici de sănătate mai sărace, cum ar fi evitarea participării la consultaţii medicale preventive şi măsuri precum vaccinuri.

„Studiul nostru a arătat că adulţii austrieci care consumă o dietă vegetariană sunt mai puţin sănătoşi (în ceea ce priveşte cancerul, alergiile şi tulburările de sănătate mintală), au o calitate mai scăzută a vieţii şi, de asemenea, necesită mai mult tratament medical“, a fost concluzia specialiştilor. 

Autorii studiului au fost acuzaţi, însă, că munca lor ar fi pur şi simplu „o campanie“ publicitară pentru industria cărnii, afirmaţie pe care au respins-o vehement.

Coordonatorul studiului şi epidemiologul Nathalie Burkert a declarat pentru „The Austrian Times“: „Ne-am distanţat deja de această afirmaţie deoarece este o interpretare incorectă a datelor noastre. Am constatat că vegetarienii suferă mai mult din anumite condiţii cum ar fi astmul, cancerul şi bolile mintale decât cei care mănâncă şi carne, dar nu putem spune care este cauza şi care este efectul. Trebuie să se facă un studiu suplimentar înainte de a răspunde la această întrebare“.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite