Stratul de ozon nu se va reface până în 2050

Stratul de ozon din atmos­feră, care ne protejează de radiaţiile solare nocive (ultraviolete), se va reface până la mijlocul acestui secol. Aşa se arată într-un raport dat publicităţii de Naţiunile Unite la sfârşitul săptămânii trecute, redactat de 300 de oameni de ştiinţă, notează Fox News. Potrivit cercetătorilor, ozonul se va reface mai greu în regiunile polare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „În momentul de faţă, stratul de ozon nu se mai subţiază. În acelaşi timp, nu există niciun indiciu că ar creşte. Cu toate acestea, suntem de părere că, până în 2050, acesta se va reface, cel puţin în zonele de latitudini medii", a declarat Geir Braathen, cercetător la Organizaţia Mondială de Meteorologie.

Directorul de cercetare al Organizaţiei, Len Barrie, a explicat că „protocolul de la Montreal pentru controlarea substanţelor care distrug stratul de ozon funcţionează şi ne-a salvat de la distrugeri mari în ultimii ani".
Totuşi, gaura de ozon ­care se formează în fiecare primăvară deasupra Antarcticii reprezintă un fenomen ­care va mai exista multă vreme de acum încolo, au atras atenţia oamenii de ştiinţă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările