Start-up-ul în care angajaţii locuiesc cu şeful lor: „Nu e deloc plăcut să concediezi oameni. Dar în cazul ăsta mai trebuie să-i şi evacuezi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Un start-up în domeniul tehnologiei educaţiei din Milwaukee, Wisconsin, oferă angajaţilor posibilitatea de a munci şi locui împreună cu şeful lor timp de un an, fără a plăti chirie,cu acelaşi salariu şi alte beneficii. Colegii de apartament petrec la sfârşit de săptămână, îşi sărbătoresc zilele de naştere, gătesc şi îşi fac vacanţele împreună.

Fiveable şi-a mutat sediul în Milwaukee, în 2019. Directorul executiv Amanda DoAmaral a propus angajaţilor săi să se mute împreună pentru a reduce costurile şi a oferi o experienţă diferită. Cinci dintre ei au acceptat oferta, potrivit unui reportaj The Guardian.

Cu o bucătărie echipată şi o mică sală de fitness, colegilor nu le lipseşte nimic chiar dacă mai au mici dispute casnice precum cele legate de temperatura din casă. S-a ajuns însă la un compromis - cei cărora le e prea cald pot sta în pantaloni scurţi la locul de muncă.

Tan Ho, responsabilul de experienţa clienţilor şi cel de-al doilea şef, e cel care care găteşte pentru toată lumea.

Harry Cao îşi aminteşte cât de încordat şi jenat s-a simţit la început, întrebându-se dacă şefii săi îl evaluează tot timpul.

„Voiam să-i impresionez.Aşa că eram timorat şi nu eram sigur ce se cuvine să spun sau cum ar trebui să mă comport”, a mărturisit el. După câteva luni, când şefii i-au organizat o petrecere de ziua sa de naştere, a băut prea mult şi a vomitat în faţa tuturor, un moment stânjenitor pentru el.

„Mă străduiam să mă controlez pentru că erau atâţia oameni acolo. Dar a fost tot mai mai rău”, îşi aminteşte el râzând şi explicând că atunci s-a spart gheaţa şi a înţeles că nu îl vor judeca după ce face în timpul liber.

Când locuieşti cu colegii nimic nu e simplu, nici măcar pentru şefi: lucrurile mărunte capătă dimensiuni colosale şi se văd ca printr-o lupă. Vasele nespălate pot fi un indicator al eticii muncii, o a doua porţie de mâncare poate semnala ceva despre spiritul de echipă, iar un duş prelungit semnul că cineva se pune mai presus decât ceilalţi sau crede că are mai multe drepturi decât alţii.

„Suntem conştienţi, eu şi Tan, că suntem un exemplu. Aşa că petrecem şi se bea alcool, atunci bem şi noi. Nu îl voi concedia pe Harry pentru că s-a îmbătat şi i s-a făcut rău. Doar se distra. Dar dacă oamenii se iau la bătaie şi încep să spună lucruri groaznice - insulte rasiste, sexiste sau homofobe, dacă îşi dau atunci arama pe faţă, atunci e cu totul altceva şi ne-am pune semne de întrebare”, spune DoAmaral.

DoAmaral recunoaşte că i s-a întâmplat să fie nevoită să dea oameni afară în acest context. A concediat pe cineva care se mutase cu ei de doar câteva zile - pur şi simplu nu s-au înţeles. Altă dată a concediat un prieten care a lucrat la companie de la începuturile ei.

„Nu e deloc plăcut. Dar dacă locuieşti cu ei mai trebuie să-i şi evacuezi”, spune ea, potrivit The Guardian.

Când apăreau probleme cu noi locatari, colegii de casă şi de muncă se furişau afară, când aveau puţin timp, pentru a le discuta.

„Nu puteam comunica şi nimeni nu mai se simţea în largul lui. În mare parte sunt probleme rezolvabile - să-ţi speli vasele, să dai căldura mai încet - se fac compromisuri, găsim soluţii. Dar cu unii oameni pur şi simplu nu se poate”.

„Conflictele trebuie stinse rapid. Pentru că nu vrem să ne afecteze munca”, explică Ho.

Ho şi DoAmaral sunt cei care s-au ocupat de la început de companie - să o pună pe picioare, să instruiască angajaţii. Amanda a locuit cu părinţii în perioada de început.

Acum compania dispune de fonduri în valoare de 3,2 milioane de dolari americani, 850.000 de studenţi folosesc platforma lor şi cei doi conduc compania din confortul propriilor dormitoare, într-o casă comună.

DoAmaral spune însă că chiar şi aşa computerul său e mereu deschis şi „chiar dacă mă relaxez uitându-mă la TV, îl văd acolo”, deci munca e omniprezentă. De altfel colegii de apartament sunt cu toţii dependenţi de muncă.

Întrebaţi dacă faptul că locuiesc şi muncesc în acelaşi loc nu-i forţează să stea peste program, ei nu dau un răspuns prea convingător.

„Pot să înţeleg cum cineva din afară gândeşte în acest fel. Munca a devenit un fel de hobby. Dar nu m-am simţit niciodată obligat să muncesc peste program”, spune Reinke.

„Încercăm să nu lucrăm sâmbetele. Iar duminicile sunt oricum zile scurte”, explică DoAmaral, sugerând că toţi au altă viaţă în afara muncii lor.

Astfel de condiţii de muncă pot deveni uşor un coşmar distopic ţinând cont de tendinţa şefilor de a-şi supraveghea angajaţii - cu atât mai mult cu cât muncesc online. Într-un astfel de context, a locui cu şeful care să vadă totul ar căpăta un aer de coşmar. Iar dacă corporaţiile ar putea descrie astfel de aranjamente în termenii unui „sentiment mai puternic al comunităţii”, pare şi un aranjament în care spaţiul de lucru oferă totul astfel încât munca să devină permanentă.

Reinke spune însă că Fiveable evită aceste capcane şi angajaţii sunt încurajaţi să-şi ia vacanţe, au ore lunare plătite la psiholog, o sală de fitness şi posibilitatea de a merge în vacanţe de grup pentru a se destinde ca echipă.

Barul, cu sticle aproape goale de rom, vodcă, whisky şi Bacardi sunt dovada unor petreceri sau că în casă atmosfera este una relaxată.

Acest mod de funcţionare al companiei le-a prins bine în pandemie.

„Înainte de a mă muta, nu aveam prea multe interacţiuni cu alţi oameni şi mă simţeam cam singur. Sunt sociabil şi îmi place să vorbesc cu oamenii”, spune Cao, care nu s-a lăsat descurajat de unele momente stânjenitoare precum temperatura în casă sau mici mustrări de natură casnică ale colegilor săi.

Reinke căruia îi place să se simtă confortabil în casă şi să stea doar în pantaloni scurţi spune că poate trece peste un uşor disconfort în prezenţa colegilor săi. În rest simte că are spaţiul său privat, suficient timp liber şi se bucură de noii săi prieteni.

„Ne creăm jargonul nostru şi devine uşor să închegăm o conversaţie. Dacă nu aş fi locuit cu ei, nu aş fi văzut pe nimeni pentru că nu puteam ieşi din case. Am fost mişcat de câtă umanitate există în toate astea”, a adăugat el.

  „Ajungi să-i înţelegi pe ceilalţi. Dacă cineva e foarte timid sau are un interes puternic pentru ceva şi n-aveai nicio idee despre asta - genul acesta de lucru te pot ajuta să înţelegi comportamentul acelei persoane, cum gândeşte, ce vrea să spună, poate şi limbajul de care are nevoie, cum poate fi susţinută. Beneficiul faptului că locuim împreună este că te prinzi de toate astea mult mai repede”, spune şefa DoAmaral.
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite