Spitalul Coltea a fost finantat si de Cazinoul Sinaia

Spitalul Coltea, primul din Tara Romaneasca, celebreaza in luna decembrie 300 de ani de existenta. Istoria acestui asezamant medical a inceput in 1704, cand spatarul Mihai Cantacuzino a infiintat

Spitalul Coltea, primul din Tara Romaneasca, celebreaza in luna decembrie 300 de ani de existenta. Istoria acestui asezamant medical a inceput in 1704, cand spatarul Mihai Cantacuzino a infiintat spitalul. Atunci, unitatea nu avea decat 24 de paturi, 12 pentru femei si 12 pentru barbati. Singurul cadru medical era un farmacist. Asistentii medicali de astazi nu erau decat niste barbieri care scoteau masele. Printre primii medici romani care au lucrat la Coltea s-a numarat Nicolae Cretulescu, care a infiintat scoala de microchirurgie. "Spitalul Coltea a fost prima baza de invatamant. In 1859 s-au infiintat primele specialitati medicale, adica chirurgia, medicina interna si oftalmologia. De aici au provenit trei ministri: Constantin Angelescu, Nicolae Cretulescu si Gheorghe Asachi. Tot din acest spital au provenit si multi ministri ai Sanatatii", povestea prof. dr. Nicolae Angelescu, chirurg si presedintele Fundatiei "Coltea". Medicii au amintit si cum erau finantate prin 1800 spitalele, cand nu exista Casa de Asigurari. Astfel, in 1842 s-a pus baza Eforiei spitalelor, banii pentru aceste unitati fiind dati de marea boierime. In Eforie mai erau incluse Spitalul Filantropia si Spitalul Colentina. "Aceste spitale aveau mari proprietati, cum ar fi 55.000 de hectare de padure; 40.000 de hectare agricole; 10 la suta din Ocna de Sare de la Slanic Prahova. Mai beneficiau si de 10 la suta din incasarile pe joc de la Cazinoul din Sinaia. Si in Bucuresti aveau proprietati. Una dintre acestea este Palatul Eforiei, situat astazi pe bulevardul Regina Maria", a mai spus prof. dr. Angelescu. In 1838, spitalul a fost reconstruit in forma actuala. Tot cam atunci s-a ridicat si policlinica spitalului, pe un teren al lui Alexandru Sutu. Pe la 1949, totul a fost nationalizat. In 1979, spitalul a fost declarat monument national si a intrat sub patronajul UNESCO. "Spitalul trata asa-numitele boli iuti, adica era o unitate de acuti. Pe masura ce au aparut in lume, toate specialitatile medicale au pornit de aici, inclusiv stomatologia si dermatologia. Tot aici s-au realizat premiere mondiale si nationale, cum ar fi prima radiografie din tara la trei ani dupa inventarea aparatului, prima anestezie generala etc", a spus prof. dr. Cristian Popescu, actualul director al spitalului. Prin 1970, spitalul avea 700 de paturi, in prezent mai sunt 420, in curand vor ramane 300. In spital exista si inca se folosesc o targa de prin 1900 si un aparat de anestezie, vechi de vreo 30 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările