Sondaj: accesul la Internet, "un drept fundamental al omului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru din cinci oameni consideră că accesul la internat trebuie inclus pe lista drepturilor fundamentale ale omului, potrivit unui sondaj realizat pentru BBC.

Sondajul a fost realizat în 26 de state şi se bazează pe răspunsurile a peste 27.000 de adulţi. Ţări precum Estonia şi Finlanda au inclus deja legal accesul la Internet pe lista drepturilor fundamentale. Organisme internaţionale precum ONU fac deja demersuri pentru un acces cât mai larga la informaţia digitală.

"Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternică sursă de informare. Am intrat într-o societate a informaţiei şi toţi au dreptul să participe", a declarat, pentru BBC News, secretarul general al Uniunii Internaţuinale a Telecomunicaţiilor.

87% dintre cei utilizatorii de internet chestionaţi consideră că accesul la Internat ar trebui să fie inclus pe lista drepturilor fundamentale ale omului. Peste 70% dintre non-utilizatori consideră că ar trebui să aibă acces la Internet.

Astfel, 79% dintre totalul celor chestionaţi, indiferent dacă sunt sau nu utilizatori, consideră că accesul la Internat este un drept fundamental.

96% dintre sud coreeni consideră accesul la internet un drept fundamental. Turcia este statul european unde acestă poziţie este îmbrăţişată de cel mai mare număr de oameni, 90%.

Sondajul a arătat şi că Internetul a devenit o componentă vitală în viaţa de zi cu zi. Trei sferturi dintre ruşi, japonezi şi mexicani co0nsideră că nu s-ar descurca fără internet.

S-au exprimat, însă, şi critici la adresa marii reţele digitale. Printre îngrijorările exprimate se numără: pericolul fraudei, accesul uşor la materiale pornografice sau violente, invadarea spaţiului privat prin încălcarea anonimatului.

Sondajul realizat de GlobeScan pentru BBC arată şi diferenţele de percepţie asupra intervenţiei statului în regementarea accesului la Internet şi la informaţia disponibilă pe World Wide Web.

În timp ce europenii şi chinezii susţin că nu este o idee rea o minimă reglementare, sud coreeni şi nigerieni nici nu vor să audă de aşa ceva.

Recent, Uniunea Europeană a adoptat o poziţie publică asupra liberului acces la Internet. Astfel, orice măsură pe care autorităţile dintr-un stat membru le-ar putea lua îngrădind accesul la Internet, "trebuie să respecte dreptul fundamental la liberate".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite