Sonda spaţială Voyager 1este „cel mai îndepărtat reprezentant activ al omenirii“. A ajuns la marginea Sistemului Solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voyager 1, sonda spaţială pe care NASA a lansat-o în 1977, se află la marginea Sistemului Solar şi este probabil deja pe cale să „danseze la limita“ cu spaţiul interstelar, au declarat cercetătorii de la NASA, citaţi de AFP.

NASA descrie sonda Voyager 1 - aflată în prezent la o distanţă de 18 miliarde de kilometri de Soare - şi însoţitoarea ei, sonda Voyager 2, ca fiind „cei mai îndepărtaţi reprezentanţi activi ai omenirii şi ai dorinţei acesteia de a explora spaţiul“.

Sonda călătoreşte în spaţiu cu o viteză de 17 kilometri pe secundă şi, în prezent, este nevoie de 16 ore şi 38 de minute pentru ca datele pe care ea le transmite să ajungă la reţeaua de laboratoare NASA de pe Terra. Sonda Voyager 2 se află la o distanţă de aproximativ 15 miliarde de kilometri de Soare.

Cele două sonde au explorat toate planetele uriaşe din sistemul nostru solar - Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun -, dar şi 48 dintre sateliţii acestora.

Ambele sonde au la bord mesaje de întâmpinare pentru eventualele forme de viaţă extraterestră cu care ar putea să se întâlnească în călătoria lor interspaţială. Printre dispozitivele de la bordul lor se află un fonograf ce conţine un disc din aur de 12 inch pe care se află sunete şi imagini ce caracterizează cultura terestră, selecţionate în 1977 de un comitet de experţi coordonat de cunoscutul om de ştiinţă Carl Sagan.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite