Simţul bogat al gustului, un aliat împotriva bolilor

Cercetătorii au descoperit că un simţ al gustului foarte dezvoltat îmbunătăţeşte remarcabil imunitatea organismului, relatează Daily Mail.

De pildă, persoanele care consideră că o legumă cum este broccoli ori un fruct ca grepfrutul sunt mult prea amare pentru a fi consumate luptă mult mai bine împotriva bolilor, datorită unor substanţe chimice care se regăsesc în nas.

Experimentele au descoperit că persoanele cu un simţ al gustului dezvoltat au mai mulţi receptori care se ocupă de identificarea aromelor din alimente şi care funcţionează, totodată, ca un sistem de avertizare împotriva bacteriilor.

Iniţial, se credea că aceşti receptori se găsesc numai la nivelul limbii, dar acum se cunoaşte faptul că există şi în nas. Cu toate acestea, aproape o treime din populaţie nu simte gustul amar şi nu deţine gena TAS2R38 care activează răspunsul imunitar.

Doctorul Noam Cohen, de la Universitatea din Pennsylvania, explică : "Dacă ai un simţ al gustului excelent, e foarte puţin probabil să faci sinuzită", adăugând că această particularitate nu protejează împotriva tuturor tipurilor de boli.

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că substanţele chimice produse de bacteria numită Pseudomonas aeruginosa a activat receptorul TAS2R38 şi a determinat cilii din nas să îndepărteze substanţele străine.

Alte concluzii ale studiului arată că persoanele care nu au un simţ bogat al gustului sunt mai predispuse problemelor respiratorii.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: