Sfaturi care îţi pot salva viaţa când nu te aştepţi: cum previi pericolul de sufocare şi ce greşeală fac majoritatea celor prinşi într-un incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că este vorba de aterizarea forţată a unui avion, sufocare, incendiu sau alergii grave, pentru a scăpa uşor de pericole trebuie să ţineţi cont de limitele de anduranţă ale corpului şi de câteva reguli esenţiale de salvare.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizaţi cu principalele reguli de siguranţă indispensabile vieţii. Cu toate acestea, uneori, ne aflăm în faţa unei situaţii neaşteptate, la a căror gravitate nu ne-am gândit niciodată. În funcţie de modul de reacţie şi regulile de care ţinem cont, putem să ieşim din pericol fără a suporta consecinţe grave. 

Bright Side a realizat o listă a acţiunilor care ne pot pune viaţa în pericol, explicând modul în care trebuie acţionat:

Utilizarea hainelor nepotrivite în anotimpul rece

image

Pielea transpirată îngheaţă mult mai repede. Este foarte important să încercaţi să vă păstraţi pielea uscată cât mai mult timp posibil. Asiguraţi-vă că temperatura corpului nu scade prea repede prin purtarea de haine din lână, acestea fiind foarte bune la absorbţia umezelii. Ţesăturile care păstrează umiditatea îţi vor face corpul să îngheţe mult mai repede.

Nu umfla vesta de salvare înainte de a ieşi din aeronavă

image

Acest lucru este valabil mai ales în cazul aterizărilor forţate pe apă. Deşi instinctual vă va spune să staţi să să umflaţi jacheta în interiorul avionului, încercaţi să respiraţi profund şi ieşiţi cât mai repede. Numai atunci când vă asiguraţi că aţi reuşit să ieşiţi ar trebui să vă trageţi cablul de umflare. Avionul se va umple destul de repede cu apă, aşa că trebuie să vă asiguraţi să aveţi şanse să vă salvaţi.

Învaţă să previi pericolul de sufocare învăţând manevra Heimlich

image

Medicii atrag atenţia importanţei învăţării manevrei Heimlich. S-ar putea dovedi esenţială în salvarea propriei persoane sau a celor din jur, atunci când apare sufocarea. Din spatele victimei, cel care efectuează manevra trebuie să îşi aşeze un pumn la nivelul abdomenului, sub coaste, ţinându-l strâns cu cealaltă mână. Se face o compresie de jos în sus şi din faţă în spate, astfel încât să mobilizăm diafragma victimei şi să apăsăm aerul din plămâni pentru a expulza corpul străin. Manevra se repetă până când obiectul este eliminat, victima urmând a fi transportată la spital.

Păstraţi întotdeauna pastile antialergice la îndemână

image

Nu se ştie niciodată când puteţi suferi o reacţie alergică. Asiguraţi-vă că aveţi întotdeauna medicamente potrivite la îndemână. Acest lucru s-ar putea dovedi crucial în salvarea propriei vieţi sau ajutorarea altor persoane. Deci, dacă planificaţi plecarea în camping sau vă pregătiţi pentru o călătorie lungă, amintiţi-vă să luaţi câteva pastile antialergice cu voi.

Amintiţi-vă limitele de anduranţă ale corpului uman

image

Numeroase studii au arătat că, în medie, oamenii pot trăi 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost în condiţii meteorologice extreme, 3 zile fără apă şi 3 săptămâni fără hrană.

Nu stinge niciodată focul din tigaie cu apă  

image

Pompierii avertizează să nu folosim apă când încearcăm să stingem focul provocat de ulei sau grăsimi. Particulele de apă vor începe să se evapore, făcând flăcările mai puternice. Specialiştii recomandă acoperirea tigăii cu un capac, lipsa oxigenului stingând instant focul.

Nu îndepărtaţi un cuţit sau un alt obiect ascuţit dintr-o rană

image

Medicii recomandă să nu scoateţi un cuţit sau orice alt obiect ascuţit dintr-o rană, subliniind importanţa acestui lucru. Obiectul previne sângerarea, scoaterea acestuia fiind cea mai periculoasă consecinţă a oricărei înjunghieri. Ar trebui să încercaţi să reduceţi la minimum sângerarea şi să apelaţi cât mai repede la ajutor medical.

Dacă eşti prins într-un incendiu, încearcă să rămâi cât mai aproape de sol

image

Experţii atenţionează că cea mai mare ameninţare în timpul unui incendiu este monoxidul de carbon, nu arsurile. Pentru a evita inhalarea de fum, încercaţi să staţi cât mai aproape de podea, până când părăsiţi zona de pericol.

Transportă întotdeauna documente care pot ajuta la identificarea şi furnizarea informaţiilor medicale necesare

image

Asiguraţi-vă că păstraţi întotdeauna în portofel actele de identitate şi cardul de sănătate. În acest fel, în cazul în care se produce ceva neaşteptat, cadrele medicale vă pot oferi asistenţă rapidă şi eficientă. Nu uitaţi nici de lista de contacte ale persoanelor care trebuie să fie alertate în cazul unei situaţii de urgenţă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite