Semne că suferi de narcisism, dezvăluite de un specialist român: Ne îndrăgostim iniţial de narcisişti, dar ajungem să-i dispreţuim

Semne că suferi de narcisism, dezvăluite de un specialist român: Ne îndrăgostim iniţial de narcisişti, dar ajungem să-i dispreţuim

Definiţia distinctivă a tulburării de personalitate narcisistă este grandiozitatea – sentimentul exagerat de importanţă de sine. Dacă trăieşti cu această tulburare, e posibil să fii preocupat de putere, de prestigiu, de vanitate şi să consideri că meriţi un tratament special din partea celor din jurul tău.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mitologia greacă, Narcis era un tânăr vânător de o frumuseţe deosebită – fiul ninfei Liriope şi al zeului fluvial Cefis –, dar de o mândrie fără seamăn, care-l împingea să umilească orice muritor ce se îndrăgostea de el.

Deşi era înconjurat de dragostea şi admiraţia celor care îl întâlneau, Narcis rămânea indiferent la atenţiile şi propunerile amoroase. De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nebuneşte nimfa Echo, însă şi ea a fost respinsă şi s-a stins de durere, văzând că dragostea ei nu era împărtăşită. Nemesis hotărăşte să îl pedepsească pe Narcis, făcându-l să îşi vadă chipul în apa unui izvor. Tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine, murind de durere, fiindcă nu ajungea la cel din apă.

Dar cine este Narcis în zilele noastre?

Este un sentiment frumos să fii admirat. În mod natural te face să te simţi bine atunci când primeşti atenţie şi ţi se acordă importanţă. Şi da, sunt momente în care ne scoatem în evidenţă şi ne laudăm singuri. Însă, atunci când încrederea de sine depăşeşte o limită, după care devii manipulativ şi exigent, s-ar putea să fie nevoie să îţi revizuieşti atitudinea.

În opinia celebrului hipnoterapeut Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, tulburarea narcisică de personalitate este o tulburare mentală care afectează aproximativ 1% din populaţie, cu o prevalenţă mai mare la bărbaţi decât la femei. Se caracterizează printr-un sentiment umflat de importanţă de sine, o lipsă de empatie faţă de alţii şi o mare nevoie de admiraţie. 

„Definiţia distinctivă a tulburării de personalitate narcisistă este grandiozitatea – sentimentul exagerat de importanţă de sine. Dacă trăieşti cu această tulburare, e posibil să fii preocupat de putere, de prestigiu, de vanitate şi să consideri că meriţi un tratament special din partea celor din jurul tău. Tulburarea narcisică de personalitate nu trebuie confundată cu o înaltă încredere în sine şi cu o stimă de sine crescută. Cei cu o stima de sine înaltă pot fi încă umili. Dacă trăieşti cu o tulburare de personalitate narcisistă, eşti probabil egoist, lăudăros şi ignorant faţă de sentimentele şi nevoile altora. Mult timp s-a crezut că indivizii care suferă de tulburare de personalitate narcisistă arată o înaltă stimă de sine la suprafaţă, însă în adâncul lor sunt foarte nesiguri. Această teorie susţine că atitudinea de superioritate şi încrederea de sine exagerată sunt folosite pentru protecţia unui interior foarte sensibil. Studiile recente reduc teoria anterioară şi acum indică faptul că, dacă suferi de tulburare de personalitate narcisistă, e posibil să ai cu adevărat o stimă de sine crescută – atât la suprafaţă, cât şi în interior“, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

17 semne şi simptome care indică prezenţa narcisismului

În practica de specialitate, hipnoterapeutul Eugen Popa a identificat nu mai puţin de 17 semne care indică o tulburare de personalitate narcisistă, după cum urmează:

1. Îşi ocupă mintea cu fantezii ale unui succes nelimitat, poveşti de iubire ideale, putere, frumuseţe, inteligenţă

2. Convingerea că este o persoană importantă care ar trebui să se asocieze numai cu persoane cu statut ridicat

3. Aşteptări foarte mari ca toate dorinţele şi cerinţele să îi fie împlinite

4. Nevoia de admiraţie constantă

5. Exagerarea realizărilor, aptitudinilor, talentelor

6. Este sigur că are întotdeauna dreptate

7. Este invidios şi are o credinţă exagerată că ceilalţi îl invidiază

8. Îşi stabileşte obiective nerealiste

9. Are aşteptări mari în ceea ce-l priveşte

10. Convingerea că nimeni nu ar trebui să-i pună la îndoială judecata

11. Profită de ceilalţi pentru a avansa în viaţă şi/sau pentru a obţine ceea ce îşi doreşte fără nicio remuşcare faţă de cei de care s-a folosit pentru a ajunge acolo

12. Arogant, înverşunat

13. Uşor de rănit atunci când este respins

14. Insensibil la sentimentele altora

15. Mereu în căutare de putere

16. Răspunde criticilor cu ruşine, furie şi umilinţă

17. Devine imediat foarte gelos

Ne îndrăgostim iniţial de narcisişti, dar ajungem să-i dispreţuim

„Adesea, persoanele sunt iniţial atrase de cei cu tulburare de personalitate narcisistă. Aceste persoane pot fi la început magnetizante şi e posibil să te simţi atras de încrederea, asertivitatea şi entuziasmul cu care pare că te înconjoară o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă. Cu toate acestea, când începi să cunoşti persoana în profunzime, poţi începe să dispreţuieşti aceleaşi trăsături care te-au atras iniţial. Tulburarea narcisică este mult mai frecventă decât se crede şi asta pentru că cei mai mulţi dintre cei care suferă de narcisism se ascund în public şi se arată doar acasă, în cuplu şi în sânul familiei“, conchide hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie şi dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât şi Orientale (Meditaţie, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia şi Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

 

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: