Semne care trădează stima de sine scăzută a unei persoane, potrivit specialiştilor

Semne care
trădează stima de sine scăzută a unei persoane, potrivit specialiştilor

Verificarea aspectului în mod constant este un semn că nu te simţi confortabil în pielea ta FOTO 123 RF

Psihologii au identificat câteva semne care pot trăda persoanele cu o stimă de sine scăzută. Dacă aveţi tendinţa de a vă verifica aspectul în mod constant, acesta ar putea fi unul din semnalele de alarmă.

Ştiri pe aceeaşi temă

De cele mai multe ori, oamenii au tendinţa de a se compara între ei. Este o problemă extrem de răspândită, în special în rândul femeilor. Dar asta nu înseamnă că nu vă puteţi schimba percepţia, dacă sunteţi dispuşi să lucraţi la acceptarea propriei persoane.

„Nu te compara cu ceilalţi. Realizează că toată lumea are defecte şi nimeni nu este perfect“. Odată ce începi să lucrezi la acceptarea de sine, îţi vei îmbunătăţi stima de sine şi va fi mult mai uşor să te simţi confortabil în propria piele, scrie bustle.com.

Semne ale stimei de sine scăzute:

Schimbarea opiniei în mod constant

Deşi este bine şi adesea sănătos să vă schimbaţi opinia la jumătatea unei conversaţii, cu siguranţă nu ar trebui să faceţi acest lucru pentru a obţine aprobarea altcuiva. „Dacă te afli într-o conversaţie şi îţi schimbi punctul de vedere doar pentru a evita un conflict, aceasta este o problemă“, spune terapeutul Kimberly Hershenson.

Verificarea aspectului în mod constant

Dacă nu puteţi trece pe lângă o fereastră fără a vă verifica reflexia pentru a vă asigura că arătaţi bine, consideraţi-l un alt semn al lipsei de încredere în sine. „Verificarea este un semn clar că nu te simţi confortabil în pielea ta. Verificare înseamnă nesiguranţă. Dacă v-aţi simţi confortabil, probabil aţi trece fără a vă trece prin minte gândul că nu sunteţi în regulă“, spune terapeutul.

Vă cereţi scuze în mod constant

Deşi nu e nimic în neregulă în a fi politicos, „un semn al stimei de sine scăzută se ascunde în spatele nevoii de a vă cere scuză în mod constant, mai ales când nu aţi greşit cu nimic. Oamenii cu stima de sine scăzută îşi asumă rapid vina, chiar şi atunci când altcineva este vinovat“.

Aveţi tendinţa de a vă vedea numai defectele

„Multe femei tinere se uită în oglindă şi văd doar că nu sunt perfecte. Îşi examinează fiecare trăsătură - nasul, ochii, machiajul, părul, forma corpului etc. Acest lucru este comun în rândul multor oameni, însă cei care nu se simt confortabil în propria piele au tendinţa de a-şi vedea numai imperfecţiunile“, spune psihoterapeutul Davida Rappaport.

Nu vă place să ieşiţi în evidenţă

Dacă preferaţi să ocupi întotdeauna scaunul de pe rândul din spate, acesta poate fi un semn. Conform psihoterapeutului, încercarea de a te „ascunde“ poate fi tradusă prin stimă de sine scazută.

Îi criticaţi pe cei din jur

„Oamenii care au stima de sine scăzută se manifestă de obicei în două moduri: fie hipercritici cu cei din jur, fie cu propria persoană. Deci, dacă aveţi tendinţa de a le tăia elanul celor din jur, neacordându-le încrederea voastră, ar putea fi din cauza problemelor care stau la baza stimei de sine“, este de părere specialistul.

citeste totul despre: