Semne care arată că organismul îmbătrâneşte rapid: căderea părului şi tulburările de somn, cele mai întâlnite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea părului şi tulburările de somn sunt doar două din semnalele de alarmă pe care organismul le transmite atunci când stilul de viaţă accelerează procesul de îmbătrânire.

Oamenii de ştiinţă cred că rata de îmbătrânire depinde în mare măsură de factori externi, doar 20% din proces fiind pus pe seama geneticii. Conform unor cercetărilor recente, unii oameni îmbătrânesc de 3 ori mai rapid, lucru care poate fi confirmat cel mai uşor de aspectul fizic, scrie brightside.me.

Semne care arată că organismul îmbătrâneşte în ritm accelerat:

1. Piele excesiv de uscată

Semnele de îmbătrânire a pielii apar de obicei după vârsta de 25 de ani. Cu timpul, astfel de semne devin mai distincte. Viteza mare a modificărilor cutanate legate de vârstă în comparaţie cu persoanele de aceeaşi vârstă poate fi un semn al îmbătrânirii premature.

Dacă pielea este uscată în permanenţă cu pete de pigmentare şi riduri, această problemă este probabil să fie legată de problemele legate de sistemul endocrin.

În plus faţă de problemele hormonale, starea pielii poate fi afectată negativ de un stil de viaţă nesănătoasă. O dietă neechilibrată, neglijarea protecţiei solide, niveluri ridicate de stres - toţi aceşti factori încetinesc procesul de reînnoire a pielii.

Cum să preveniţi: asiguraţi-vă că dieta dvs. este cât mai echilibrată, cu un conţinut suficient de legume, salate, fructe de pădure şi alimente bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi nuci, uleiuri vegetale şi seminţe.

2. Pungile de sub ochi

Pielea subţire din jurul pleoapelor este cea mai sensibilă la influenţa negativă a diferitelor tipuri de factori externi şi interni dăunători, cum ar fi oboseala, lipsa somnului, stresul şi razele UV. De aceea primele semne de îmbătrânire apar adesea în această zonă.

Zona din jurul ochilor suferă o pierdere rapidă a elasticităţii. Pe măsură ce se întinde, spaţiile goale se vor umple de grăsime.

Această problemă este inevitabilă pentru persoanele în vârstă, dar dacă schimbările încep să apară înainte de vârsta de 40 de ani, aceasta poate indica probleme în funcţionarea organelor interne şi o rată accelerată de îmbătrânire corporală.

Cum sa preveniti: incercati sa dormiti suficient, sa evitati mancarea sărată, să beţi mai multă apă şi să nu uitaţi să hidrataţi pielea din jurul ochilor în fiecare zi.

3. Tulburări ale ciclului menstrual

Un ciclu menstrual neregulat poate fi un semn al menopauzei timpurii. Dacă acest lucru se întâmplă înainte de vârsta de 40 de ani, poate fi un semn al îmbătrânirii premature a organelor interne.

Simptomele menopauzei precoce includ insomnie, febră, frisoane, convulsii şi modificări constante ale dispoziţiei.

Cum sa preveniti: vizitati ginecologul dumneavoastra în mod regulat, detectati cu promptitudine si tratati inflamatia organelor interne şi nu neglijaţi consumul de alimente bogate în vitamine. Cel mai adesea, debutul menopauzei timpurii este asociat cu patologii sau intervenţii chirurgicale ale organele interne.

4. Lipsă de energie

Dacă urctul scărilor, mersul pe jos sau orice altă activitate zilnică reprezintă un efort considerabil, poate fi faprul că nu aveţi condiţie fizică dar poate fi pus şi pe seama vârstei biologice. După 40 de ani, volumul muşchilor începe să scadă. Acestea sunt procese naturale care pot fi încetinite prin exerciţii fizice regulate.

Cum să preveniţi: alegeţi activităţile care vă plac. Poate fi yoga, plimbatul cu bicicleta sau dans. Încercaţi să fiţi activ zilnic: în loc să folosiţi ascensorul, urcaţi pe scări sau alegeţi să mergeţi pe jos în loc să apelaţi la mijloacele de transport în comun.

5. Căderea părului

Pierderea a 50-125 fire de păr pe zi este considerată a fi normală pentru un adult sănătos. Dar dacă începeţi să observaţi tot mai multe fire de păr căzute, atunci ar trebui să consultaţi un medic.

În cele mai multe cazuri, aceste probleme apar din cauza dereglărilor hormonale. Cu o îmbătrânire rapidă, se poate observa că şi alte părţi ale corpului pot fi observate şi prin căderea părului.

Cum să preveniţi: alegeţi produsele corecte de igienă, încercaţi să adăugaţi în dieta zilnică produse bogate în acizi graşi omega 3 şi protejaţi-vă părul de soare.

6. Tulburări ale somnului

Lipsa somnului are numeroşi facturi, unii dintre aceştia fiind legaţi de îmbătrânire. Acest lucru se datorează nivelului de cortizol, care poate provoca anxietate în timpul somnului.

Cum să preveniţi: yoga sau înotul pot ajuta la eliminarea stresului. De asemenea, citirea unei cărţi înainte de a merge la culcare este mult mai utilă decât uitatul la televizor sau folosirea telefonului mobil.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite