Secretele din spatele salutului militar

Secretele din spatele salutului militar

Militarii români salută ducându-şi mâna la tâmplă, cu palma orientată în jos. FOTO rgnpress.ro

Salutul militar este executat de cadrele militare cu promptitudine după reguli bine stabilite, în semn de respect şi politeţe. Originile acestui ritual onorific şi motivele din spatele acestuia au ridicat întrebări istoricilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una din teoriile lansate de istorici susţine faptul că salutul militar datează din vremea romanilor, însă nu există nicio dovadă solidă că soldaţii efectuau gestul în semn de salut formal, scrie BBC. Potrivit altei teorii, ritualul s-ar fi născut în perioda Medievală, când cavalerii îşi ridicau vizierele în semn de prietenie, pentru a-şi declina identitate, însă şi această variantă este pusă sub semnul întrebării, chiar dacă este considerată mai plauzibilă decât prima teorie. 
 
De exemplu, în armata britanică s-a îmbrăţişat această tradiţie în rândul personalului şi al subofiţerilor în semn de respect, când îşi dădeau şi caschetele jos în prezenţa unui grad important. Ofiţerii îşi salutau şi ei la fel superiorii, însă obiceiul de a scoate cascheta şi-a pierdut din semnificaţie în secolul al XVIII-lea.
 
Militarii britanici au adoptat apoi un salut care presupune poziţionarea mâinii în dreptul tâmplei, cu palma în sus, acelaşi pe care îl folosesc şi ofiţerii Forţelor Aeriene Regale. Marina Regală Britanică foloseşte o altă versiune, în care palma este orientată în jos, pornind de la ideea că mulţi dintre cei care lucrează pe vapoare au palmele murdare, iar afişarea lor ar fi o ruşine. Modalitatea de salut a marinarilor a influenţat felul în care se salută militarii americani, susţin specialiştii, care salută, la fel ca şi românii, cu palma în jos. 
 
Salutul militar în România FOTO student-militar.ucoz.ro
 
Importanţa salutului milităresc este deosebită. În luna septembrie a anului trecut, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a fost criticat după ce a salutat un ofiţer de marină în timp ce ţinea în cealaltă mână un pahar cu cafea. „Mai bine nu saluţi deloc decât să saluţi prost”, a declarat un reprezentant al Pazei de Coastă.
 
Citeşte şi:
 

Războaiele preşedintelui Obama (I)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările