Secretara, meseria principală de astăzi a femeilor. La fel ca în 1950

Secretara, meseria principală de astăzi a femeilor. La
fel ca în 1950

Hillary Clinton, fostul secretar de stat în administraţia Barack Obama. FOTO Reuters

Potrivit unor studii realizate de organizaţia americană U.S. Census, slujba cel mai des întâlnită a femeilor de astăzi este aceeaşi cu cea de acum 60 de ani: postul de secretară.

Ştiri pe aceeaşi temă


„Numiţi slujba specific feminină a anilor ꞌ50. Cu siguranţă, vă veţi gândi la secretara Joan din pelicula «Mad Men» sau doamna Moneypenny din seria «Bond»“, a scris jurnalista Christina pentru publicaţia „The Huffington Post“.

„Daca ne gândim la prezent, o avem pe Hillary Clinton care a deţinut postul de secretar al statului american“, a adăugat ea, pentru a sublinia faptul că, în ciuda presupusei emanicipări, femeile şi-au păstrat poziţia pe piaţa muncii.

„Între 2006 şi 2010, aproximativ patru milioane de persoane din Statele Unite au lucrat ca «secretari şi asistenţi administrativi», iar 96 % dintre ei au fost femei“, au declarat cercetătorii.

„Aceste studii capătă sens atunci când ne raportăm la trecut. În anii ꞌ50, femeile aveau mai puţine opţiuni în carieră. Sub 10% din populaţia femină de atunci deţinea diplomă de studii superioare, iar astăzi numărul femeilor licenţiate depăşeşte numărul bărbaţilor. Şi totuşi, chiar dacă impedimentele nu mai există, situaţia persistă“, a explicat jurnalista.

Actriţa Lois Maxwell a jucat în seria „Bond“. FOTO Getty Images

„Tinerele, femeile care se întorc la muncă după o pauză şi cele care se află în tranziţii de carieră sunt adesea sfătuite să opteze pentru o poziţie în sistemul administrativ“, a mărturisit Dana Greenberg, profesoară la Colegiul Babson din Boston.

Deşi poziţia de secretară a rămas preferata femeilor, modul în care această meserie este percepută s-a schimbat. La începutul anului 1970, datorită mişcării feministe, calitatea de secretară a fost înlocuită cu titlul de asistent administrativ, oferind locului de muncă o importanţă crescută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: