Scriitorul Adrian Teleşpan: „Cunosc mulţi homosexuali care merg la biserică şi se roagă, acei oameni ar fi fericiţi să se căsătorească şi în faţa lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Teleşpan FOTO David Muntean
Adrian Teleşpan FOTO David Muntean

Fostul producător de televiziune şi scriitorul Adrian Teleşpan, care şi-a declarat public orientarea sexuală în urmă cu trei ani, discută despre drepturile pe care le-ar aduce recunoaşterea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Adrian Teleşpan şi-a declarat orientarea sexuală în anul 2013, când a lansat volumul „Cimitirul“. Într-un interviu acordat Life.ro, scriitorul a mărturisit că multă vreme homosexualitatea a fost un subiect tabu în România şi că în ultima vreme a fost intens dezbătut ca urmare a apariţiei Coaliţiei pentru Familie, organizaţie ce solicită modificarea Constituţiei astfel încât să fie precizat clar că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. 

„Nu prea sunt de acord cu Gay Pride“

Teleşpan precizează că vede peste tot oameni inteligenţi care se tem de homosexualitate pentru că mulţi au impresia că „se poate lua, copilul vede pe stradă şi împrumută“. Totuşi, acesta subliniază că nu este adevărat, dând exemplul personal. „Eu sunt din Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Nici nu ştiam că există cuvântul «homosexual». Ştiam că îmi plac băieţii de la 4 ani, nu pricepeam semnele, dar aveam un soi de intuiţie şi, pe la 14 ani, mi-am dat seama că aveam orientarea asta. (...) Nu sunt mândru de orientarea mea sexuală, aşa cum nu aş fi fost mândru nici dacă aş fi fost straight, că nu văd subiect de mândrie în treaba asta, de aia nu prea sunt de acord cu Gay Pride… Dar sunt mulţumit cu ceea ce sunt“, a explicat Adrian Teleşpan. 

Ce drepturi ar asigura legalizarea căsătoriilor gay

Scriitorul, care trăieşte în Cluj-Napoca, este de părere că legalizarea mariajului între persoane de acelaşi sex ar da drepturi fundamentale celor care aleg să se căsătorească. „Dreptul de moştenire, pentru că şi homosexualii mor! Dreptul de vizită la spital, care nu există acum, iar familiile sunt de cele mai multe ori atât de înverşunate pe relaţia celor doi, încât nu permit acest drept partenerului, drepturi locative, de a împărţi o locuinţă comună şi să ai aceleaşi drepturi… E complicat“, mai afirmă el în interviul acordat Life.ro.

Scriitorul dă şi un exemplu – doi homosexuali care s-au căsătorit în Spania şi au investit în România: „Unul a murit şi statul român nu le recunoaşte căsătoria, aşa încât o parte din banii făcuţi aici intră în buzunarele statului. Vreo 4 milioane de euro. Cel care a rămas are spre 70 de ani, nu o mai poate lua de la capăt.“

„Există o ruşine din partea homosexualilor“

De asemenea, Teleşpan susţine că legalizarea căsătoriilor nu ar duce neapărat la o creştere a numărului celor care îşi recunosc orientarea sexuală, pentru că „există o ruşine din partea homosexualilor care trebuie educată.“ Această ruşine, crede scriitorul, este manifestată şi pentru că „în mintea românului imaginea a doi bărbaţi ţinându-se de mână este una agresivă, iar agresivitatea nu poate funcţiona pozitiv.“ Pe acelaşi principiu, Teleşpan spune că acesta este şi motivul pentru care nu funcţionează nici campaniile de acceptare ale persoanelor gay. 

„Cunosc mulţi homosexuali credincioşi care merg la biserică, se roagă…“, mai afirmă Teleşpan. „Sunt convins că oamenii ăia ar fi fericiţi să se căsătorească şi în faţa lui Dumnezeu, pentru că Îl percep ca pe o entitate care nu-i condamnă pentru ceea ce sunt. (...) Dacă Dumnezeu ne-a făcut după chipul şi asemănarea Lui, presupun că a avut o personalitate extrem de multiplă şi foarte multe feţe, pentru că suntem foarte, foarte diferiţi. De aici se naşte şi ideea asta de toleranţă nu numai faţă de homosexuali, ci faţă de oricine.“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite