Sclavia sexuală în Al Doilea Război Mondial. Povestea tragică a unei „femei de reconfortare“: „Aveam 15 ani şi eram bătută şi violată de 50 de soldaţi pe zi”

Sclavia sexuală în Al Doilea Război Mondial. Povestea tragică a unei „femei de reconfortare“: „Aveam 15 ani şi eram bătută şi violată de 50 de soldaţi pe zi”

Lee Ok-seon era bătută şi violată cu regularitate. FOTO Daily Mail

Pe când avea doar 15 ani, Lee Ok-seon, o femeie din Japonia acum în vârstă de 87 de ani, a fost răpită şi obligată să lucreze într-uin bordel militar. Femeia a fost folosită timp de trei ani ca sclavă sexuală, fiind una din cele 200.000 de „femei de reconfortare” menite să aducă „alinare” soldaţilor japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lee Ok-seon a trecut prin chinuri inimaginabile în vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Pe atunci în vârstă de numai 15 ani, aceasta a fost răpită în timp ce mergea în drum spre casă şi obligată să muncească într-un bordel militar. Timp de trei ani, a fost ţinută prizonieră şi folosită ca sclavă sexuală în slujba armatei japoneze, unde era obligată să întreţină relaţii sexuale cu până la 50 de bărbaţi pe zi. Acum în vârstă de 87 de ani, Lee Ok-seon dă statul japonez în judecată şi cere daune morale pentru calvarul la care a fost supusă, alături de alte 11 supravieţuitoare. 
 
Lee este una din cele câteva zeci de „femei de reconfortare” rămase în viaţă, nume pe care l-au primit cele 200.000 sclave, majoritatea din Peninsula Coreeană, obligate să lucreze în bordelurile militare între 1932-1945. 
 
Amintirile zilei în care a fost luată cu forţa de pe stradă în timp ce se întorcea de la muncă, o bântuie şi astăzi. „M-au prins zdravăn de mâini, astfel încât să nu mă pot mişca, şi m-au aruncat într-o maşină. M-au dus în Yanjin, un oraş din China ocupat de pe vremea aceea de Japonia, aflat în apropierea graniţei cu Coreea de Nord. Stăteam cu alte cinci fete şi femei. Acolo erau chiar şi fete de 14 ani care erau forţate să primească în jur de 50 de bărbaţi pe zi. Acea perioadă fost atât de dureroasă şi dificil de suportat încât multe s-au sinucis”, a povestit Lee Ok-seon.
 
Femeile erau bătute cu regularitate FOTO Daily Mail
 
Povestea tragică a femeii a început însă mai devreme, pe când aceasta avea doar şapte ani. Pentru că părinţii nu aveau bani să o trimită la şcoală, au fost foarte încântaţi când o femeie aparent binevoitoare s-a oferit să o primească în gazdă pe Lee şi să îi plătească studiile. Bunătatea femeii nu era însă reală, aceasta obligând-o pe micuţa Lee să muncească în restaurantul ei. După câţiva ani de muncă, femeia a vândut-o pe Lee proprietarului unui club. Acolo lucra când a fost răpită. 
 
Femeile erau obligate să întreţină relaţii sexuale cu până la 50 de soldaţi pe zi. FOTO Daily Mail
 
Pe lângă violurile repetate, „femeile de reconfortare” erau bătute frecvent. „Cu cât erau mai înalţi în grad, cu atât erau mai cruzi. Mă băteau şi mă ameninţau mereu cu moartea”, îşi aminteşte bătrâna, a cărei sănătate a fost grav afectată. Lee locuieşte acum într-un centru special pentru sclavele sexuale supravieţuitoare din Seoul. „Mi-am pierdut vederea, auzul şi dinţii din cauza bătăilor repetate. De asemenea, nu am putut niciodată să am copii din cauza injecţiilor contra sifilisului pe care ni le făceau. Odată am reuşit să fug, dar m-au prins şi m-au întrebat de ce am făcut asta. Le-am spus că sunt înfometată, că mi-e frig şi că sunt epuizată, iar ei mi-au făcut o tăietură imensă pe braţ”, a declarat femeia, potrivit „Daily Mail”. 

Războiul dintre „femeile de reconfortare” şi statul japonez este o problemă diplomatică de amploare între Coreea şi Japonia. Potrivit lui Yoo Hee-nam, o altă supravieţuitoare, Shinzō Abe, prim-ministrul Japoniei, nu recunoaşte sclavia sexuală. „El spune că am fost plătite şi am lucrat voluntar. Suntem furioase pentru că ei susţin că minţim şi că nu ne-a făcut nimeni nimic. A fost îngrozitor. Ne băteau zilnic, ne violau şi ne tratau ca pe nişte câini. Mi-am ascuns trecutul ani de zile de ruşine. Chiar şi copiii mei se ruşinează. Nu vreau decât să mor mai repede”, a spus Yoo Hee-nam.
 
Yoo-Hee, una din supravieţuitoarele din bordelurile de reconfortare FOTO Daily Mail
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările