Schimbări pe care este necesar să le facem pentru o viaţă lipsită de regrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O viaţă fără regrete este dorinţa cu care trăim în suflet cei mai mulţi dintre noi. Dar puţini sunt aceia care reuşesc să spună la apusul vieţii, cu inima împăcată, că nu ar schimba nimic din deciziile luate de-a lungul timpului. Psihologul şi doctorul în folosofie Paul McKenna lansează chiar în ajunul Anului Nou volumul „Cele trei lucruri care îţi pot schimba destinul“, carte în care oferă sfaturi celor care doresc să dea un alt curs vieţii lor.

Anul trecut, în cadrul unei cercetări realizate în Marea Britanie, un număr de persoane în vârstă, aflate pe patul de moarte, au fost întrebate care sunt cele mai mari regrete ale vieţii lor. Aproape toate persoanele care au răspuns acestei întrebări au situat în capul listei că şi-ar fi dorit să petreacă mai puţin timp făcându-şi griji pentru o mulţime de lucruri lipsite de importanţă.

Într-un studiu similar cu cel realizat în Marea Britanie, asistenta Bronnie Ware a pus la punct o listă cu regretele unor pacienţi dintr-un azil din Australia. Printre acestea, s-a remarcat în mod deosebit regertul că nu şi-au trăit vieţile aşa cum şi-ar fi dorit cu adevărat, ci au dus viaţa pe care alţii se aşteptau să o ducă. Lista a fost completată de regretul că au muncit mult prea mult, că nu au avut curajul să-şi exprime adevăratele sentimente, că nu au petrecut mai mult timo cu prietenii, că nu şi-au permis să fie mai fericiţi.

Pornind de la această realitate, psihologul şi doctorul în folosofie Paul McKenna a conceput o carte intitulată „The Three Things That Will Change Your Destiny Today“ („Cele trei lucruri care îţi pot schimba destinul chiar azi“), care se bazează pe trei idei de bază: depăşirea momentelor negative, conştientizarea priorităţilor, schimbarea concepţiilor care ne împiedică să evoluăm.

image

Paul McKenna precizează în cartea sa, citată de publicaţia Daily Mail, că în cei 25 de ani în care şi-a practicat meseria în domeniul psihologiei pozitive a înţeles că subconştientul trebuie educat pentru a genera imagini pozitive. „Ori de câte ori am lucrat alături de pacienţii mei ca să construim o imagine a viitorului pozitivă, puternică, m-am concentrat în mod esenţial pe ceea ce îşi doreau, mai degbrabă decât pe ceea ce nu-şi doreau. Problema stă în felul următor. Dacă cineva îţi cere să nu te gândeşti la un elefant, ai nevoie să-ţi imaginezi un elefant mai întâi tocmai ca să ai idee la ce să nu te gândeşti. Iar acest lucru se întâmplă pentru că mintea funcţionează, cel puţin parţial, în imagini, fie că suntem conştienţi de acest lucru sau nu“, explică McKenna. Tocmai de aceea, în viaţă obţinem mai mult atunci când ne concentrăm pe ceea ce ne dorim.

Un exemplu oferit de McKenna este cel al unei femei care a apelat la el pentru că întâlnea la nesfârşit tipul de bărbat nepotrivit, chiar dacă încerca să evite acest lucru. „I-am explicat că mintea are tendinţa de a alege şi de a crea în viaţa noastră imaginile pe care ni le formăm în legătură cu anumite aspecte, chiar dacă noi ne gândim în mod constant că nu dorim acest lucru. Bineînţeles, chiar dacă este necesar să ştim ce nu ne dorim, mult mai important este să aflăm ce ne dorim într-o anumită privinţă“, subliniază acesta. Tocmai de aceea, McKenna i-a cerut să se concentreze pe tipul de bărbat pe care şi-ar fi dorit să-l întâlnească, chiar dacă putea să-l descrie în detaliu pe cel cu care spera să nu mai aibă de-a face. La scurt timp, psihologul spune că pacienta sa a întâlnit un bărbat cu care a ajuns să se căsătorească şi cei doi sunt şi azi împreună.

Iată cum se aplică această regulă, în opinia lui McKenna, în aşa fel încât să putem trăi o viaţă, pe cât posibil, fără regrete:

- Vreau să trăiesc o viaţă care să mă facă să mă simt fericit şi împlinit (deci nu o viaţă croită în felul în care alţii se aşteaptă să fie)

- Vreau să muncesc în mod inteligent, creativ şi eficient (deci nu să muncesc din greu)

- Vreau să pun bazele unor prietenii adevărate, de lungă durată, care să mă facă să mă simt fericit (nu doar să am mulţi prieteni)

- Vreau să fiu chiar mai fericit decât îmi pot eu imagina că pot fi

Numeroase studii ştiinţifice arată faptul că cu cât avem mai clar conturat în minte ceea ce ne dorim, cu atât este mai probabil să atingem acel obiectiv. De exemplu, încercaţi să evaluaţi modul în care vă petreceţi timpul la serviciu şi eliminaţi cât mai multe dintre activităţile cu impact scăzut, recomandă psihologul britanic. Această curăţenie vă va permite să redirecţionaţi energia economisită spre activităţile cu adevărat importante, ceea ce va creşte eficienţa şi va scurta perioada de timp în care veţi finaliza ceea ce aveţi de făcut, conform psihologului britanic. Acesta precizează că cercetări recente au indicat faptul că 80% din succesul nostru este rezultatul a numai 20% din efortul pe care îl depunem.

De asemenea, în cartea sa, Paul McKenna ne sfătuieşte să facem la început de an un exerciţiu care ar putea să ne ajute să ne schimbăm viaţa în bine.

Acest exerciţiu este menit să măsoare progresele pe măsură ce vom face schimbările necesare pentru a obţine ceea ce considerăm că contează cu adevărat în viaţă. 

Ţine un jurnal de 28 de zile. În fiecare zi scrie cel puţin trei lucruri noi pe care le-ai remarcat la tine sau în viaţa ta de zi cu zi. Aceste lucruri pot însemna un nou obicei pe care l-ai deprins în mod firesc sau un mod diferit în care te-ai raportat la o situaţie familiară. Poate că ai fost mai încrezător decât de obicei în cadrul unei întâlniri cu prietenii sau colegii sau poate că ţi-ai susţinut punctul de vedere la locul de muncă, în faţa şefilor, ai găsit un bănuţ pe stradă etc. Poate că acest jurnal nu pare mare lucru, dar simplul fapt că vei nota aceste evenimente te va ajuta să resetezi modul în care percepi lumea şi să amplifici efectele pozitive a ceea ce ai reuşit să faci.

Înainte de a începe acest nou drum trebuie să ţinem cont de câteva lucruri:

Destinul nu este determinat numai de datele cu care ne-am născut sau de ceea ce ni se întâmplă în viaţă, ci mai ales de alegerile pe care le facem de-a lungul vieţii.

Indiferent de ceea ce ni s-a întâmplat în trecut, mereu vom avea de ales asupra felului în care vom continua să mergem mai departe.

Absolut orice persoană poate fi fericită.

Atunci când trăim în prezent avem infinit mai multă putere de a face ceea ce ne dorim cu adevărat să facem.

Cel mai bun mod prin care putem să ne dăm seama ce se va întâmpla în viitor este să-l creezi.

Citeşte şi:

10 gânduri care ne otrăvesc viaţa

Un psiholog clujean, despre viaţă şi fericire: „Cu gândurile noastre construim lumea“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite