Satul burlacilor

Satul burlacilor

Gheorghe Radu (stânga) şi vărul său, Tudor Radu, încă speră să-şi găsească jumătatea

Din cauza timidităţii, sute de bărbaţi şi femei din satul vâlcean Şerbăneşti, comuna Ştefăneşti, trăiesc în singurătate. Burlaci sau văduvi, bărbaţii din Ştefăneşti ştiu exact ce condiţii trebuie să îndeplinească „jumătatea“, care însă este greu de găsit.

Ştiri pe aceeaşi temă

În satul vâlcean Şerbăneşti, comuna Ştefăneşti, sunt peste 300 de oameni singuri, care speră să-şi găsească perechea. Bărbaţii, în număr mai mare ca femeile. „Nu şi‑au întemeiat o familie din cauza timidităţii excesive", explică Vasile Titel Popa (47 de ani), poetul satului, cel care ne este ghid. Mergând pe strada ce traversează localitatea de la un capăt la altul, întâlnim doi bărbaţi.

Unul ţine în mână o lopată, iar celălalt o cruce pe care o duce la mormântul tatălui. Îi întreb dacă sunt căsătoriţi. „Nici eu şi nici vărul meu nu suntem însuraţi. Eu am fost, dar nu mai sunt. Femeia pe care mi-o doresc ar trebui să nu fie gloabă sau rea de muscă", spune Gheorghe Radu (46 de ani). „Eu am o casă frumoasă. Vreau să găsesc o gospodină, să ştie să spele şi să calce", completează vărul lui, Tudor Radu (45 de ani).

„Ar fi bine să înfiinţăm un club al burlacilor, dar cum suntem prea timizi, poate ar fi bine să punem preşedinte un om însurat, cu experienţă", propune Vasile Titel Popa, care se declară şi el prea timid pentru aşa ceva. Bărbatul are însă sfaturi pentru ceilalţi doi - să cucerească femeile citindu-le poezii.

„Dacă se însoară, îi dau pământul"

În imediata vecinătate a Mănăstirii Morunglav, Gheorghe Morcoaşe, care are 70 de ani şi 1,40 metri înălţime, mărturiseşte că şi el îşi caută jumătatea. „Să nu fie mai înaltă cu mai mult de zece centimetri decât mine şi nici prea bătrână. Altfel, cu munca nu e nevoie să se omoare. Am o pensie bunicică, 800 de lei,  putem trăi liniştiţi", spune bărbatul, fost operator la Alro Slatina.

Pe o altă uliţă, familia Toader este şi ea în aşteptarea unei „flori". Tatăl, Florea, văduv de 14 ani, îi oferă un certificat în alb fiului său: „Dacă se însoară îi dau pământul, şi pe ăla de la soacră-mea, iar eu mă mut de aici. Numai să-l văd cu o creştină. N-am s-o pun la muncă, doar să-mi aducă o mâncare caldă, când sunt la câmp, şi să spele rufele". Fiul, Vasile (38 de ani), morarul satului şi tractorist cu experienţă, are propriile exigenţe. „Să nu fie cine ştie ce piţipoancă, dar dacă are talia 60/90/60, nu mă supăr. Să ştie să facă mâncare şi să nu fure din casă."

Câteva case mai departe, Florin Iordache (62 de ani), văduv de nouă ani, şi-ar dori şi el să aibă alături un „suflet cald". „Am copiii plecaţi în Italia şi nouă ani nu m-am căsătorit, că i-am făcut parastase şi toate cele creştineşti soţiei. Dar dacă acum s-ar ivi ocazia, n-aş zice nu!"

„Vrem ceva mai prospătură"

Văduvele din satul Şerbăneşti şi-ar dori un partener


Peste drum locuiesc Nicoliţa Chera (71 ani) şi Ioana Panait (69 ani). Văduve, dar dornice de un partener. „Dacă aş găsi unul tânăr şi cu bani, nu aş mai sta toată ziua cu ochii la emisiunea «Te vreau lângă mine»", mărturiseşte Nicoliţa Chera. Când o întreb de ce nu alege un bărbat din sat, răspunde râzând: „Ăştia‑s «hoştorogi!» Vrem şi noi ceva mai prospătură. Dar staţi, nu plecaţi, că uite mai vin două, tot fără bărbat!" Iar Dumitra Mazilu (80 de ani) şi Eugenia Dincă (75 de ani) se alătură grupului.
 
Primarul localităţii, Alexandru Uţă, confirmă că satul este plin de oameni fără pereche. „Să tot fie 300 de oameni, bărbaţi şi femei, care sunt văduvi sau n-au fost însuraţi niciodată." Miron Creţan, medic de familie în localitatea Ştefăneşti, explică modul în care s-a ajuns ca numărul burlacilor să fie mai mare decât cel al femeilor fără partener. „Localnicii nu au un loc de muncă. Ei stau acasă, indiferent de vârstă, şi îşi muncesc pământul, dar nu mai au posibilitatea să iasă, să socializeze - fabricile s-au închis." De asemenea, în multe familii, femeile au plecat la muncă în străinătate, mai ales în Spania, Italia şi în Germania. „Fie soţia şi-a găsit acolo o altă «jumătate», fie când se întoarce, «prietenii» au grijă să creeze fel de fel de scenarii, că bărbatul chiar ajunge să divorţeze", a mai spus medicul.

"Dacă aş găsi unul tânăr şi cu bani, nu aş mai sta toată ziua cu ochii la emisiunea «Te vreau lângă mine»."
Nicoliţa Chera
71 de ani

"Femeia pe care mi-o doresc ar trebui să nu fie gloabă sau rea de muscă."
Gheorghe Radu
46 de ani

citeste totul despre: