Românii au prins gustul taberelor de detoxifiere: pentru ce plătesc 3.000 de lei şi de ce consideră medicii că sunt speculate angoasele oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taberele de detoxifiere reprezintă noul trend în rândul românilor care muncesc mult, mănâncă haotic şi vor să remedieze problema cât mai repede. Apărute de curând, acestea stârnesc interesul persoanelor care îşi permit să plătească aproximativ 3.000 de lei pentru o astfel de experienţă, însă medicii nutriţionişti le consideră exemple de „pseudoştiinţă”, de pe urma cărora nu ai parte de beneficiile sperate.

Ritmul haotic de viaţă din zilele noastre îi face tot mai interesaţi şi pe români de alternative care promovează un stil sănătos de viaţă, după modelul celor din străinătate. 

Moda detoxifierii organismului cu sucuri de fructe şi legume a prins de minune în ultimii ani, iar acest trend a dus la apariţia recentă a taberelor de detoxifiere. Un exemplu este programul numit „The Code”, care îmbină într-o tabără de 3 săptămâni, concepte din domeniul detoxifierii, meditaţiei, sportului şi educaţiei despre nutriţie. Puţini sunt însă cei care se întreabă exact cum funcţionează aceste programe de detoxifiere şi cât de sănătos este să faci o astfel de cură, dar mai ales ce cred medicii specialişti despre acest concept.

50 de kilograme de fructe şi legume în 21 de zile 

Conform fondatorilor „The Code”, protocolul de detoxifiere din cadrul acestui program este conceput pe baza ultimelor teorii nutriţionale integrative din S.U.A., fiind construit în jurul conceptului de alimentaţie lichidă, bazată pe sucuri proaspete de fructe şi legume, alături de super-alimente bio şi suplimente organice marine. Participanţii ajung să consume în medie 50 kg de fructe şi legume, 19 litri de apă alcalină şi 3 litri de ceai.

Singular în România, programul include o abordarea completă - componentei nutriţionale fiindu-i adăugate antrenamente şi sesiuni de body & mind, de consiliere motivaţională şi activităţi de grup.

Predispoziţiile la obezitate, diabet, cancer, depresie, alcoolism etc. nu sunt scrise în codul nostru genetic, nu sunt moştenite, ci autocreate replicând obiceiurile, comportamentul, trăsaturile psihologice parentale şi ale mediului social în care am copilărit. The Code reprezintă acea formulă, codificare perfectă de antrenamente, nutriţie, educaţie, introspecţie şi motivaţie, menită să producă o schimbare profundă şi permanentă în fizicul şi psihicul uman, după cum spune Geo Bogdan co-fondator The Code.

Taberele se desfaşoară la Fundăţica, la o altitudine de aproape 1400 m, locul cu cel mai pur oxigen din România, măsurat de o staţie meteo aflată în zonă. Timp de 21 de zile, participanţii consumă kilograme de fructe, fac sport, exerciţii de meditaţie şi învaţă să respire corect.

„Fiecare zi este diferită, participanţii consumă 10 sucuri şi shot-uri proaspat stoarse din fructe şi legume completate de superalimente, trec prin 12 rutine diferite de antrenamente modificate şi ajustate tiparului lor somatic, participă la 10 seminarii educaţionale, de consiliere psihologică şi exerciţii de meditaţie şi introspecţie. Se adaugă sesiuni de respiraţie profundă  folosind tehnici specifice de educare a sistemului cardio pulmonar, activitaţi de grup, drumeţii etc. Un program zilnic plin, în care participanţii sunt împinşi constant în afara zonei de confort”, ne-a spus Anamaria Putinică, partener The Code.

Deşi nu susţin că vindecă sau tratează anumite probleme medicale, fondatorii „The Code” cred că taberele pe care le organizează ajută corpul să se autoechilibreze, înregistrând îmbunătăţiri ale stării de sănătate. „Noi nu am susţinut şi nu susţinem sub nicio formă că tratăm sau vindecăm, medicina germană şi epigenetică demonstrează cum corpul uman este capabil să se autoechilibreze şi să se vindece singur de absolut orice afecţiune atât timp cât este pus într-un mediu sănătos şi există educaţia ce induce fenomenul de placebo. The Code este doar punerea în practica a acestor principii; (...)În fiecare tabără, am raportat rezultate foarte bune, îmbunătăţiri clare în unele afecţiuni – analizele ficatului ajungând la valori normale, colesterol scăzut, fier crescut (acolo unde era un nivel foarte mic), stări bune în cazul depresiei etc”, a adăugat Anamaria Putinică.

Pentru a putea participa la tabăra de detoxifiere, participanţii au plătit 2.900 lei, majoritatea declarându-se încântaţi de experienţa trăită.

Nu înţeleg cum oameni inteligenţi nu-şi dau seama că aceasta este cea mai bună investiţie pe care o poţi face în sănătate. Aici există un nivel de empatie şi de susţinere incredibil, ceea ce este explicabil. Toţi cei care vin la The Code vin cu un tip de deschidere pe care îl ai când îţi pasă de tine, dar şi de restul din jurul tău, după cum declară Elena M., una dintre persoanele care a participat la o astfel de tabără. 

Pe de altă parte, sunt medicii care nu recomandă, în general, aceste tipuri de detoxifiere, declarând că este vorba mai degrabă despre „pseudoştiinţă”, eventual de un mod de a obţine bani de la oamenii care dau dovadă de o „credulitate absurdă”, aşa cum ne-a precizat medicul specialist în diabet şi boli de nutriţie Simona Tivadar.

„Nu există niciun detox pentru că nu există toxine care se acumulează în corp fără să ne îmbolnăvim grav. Intoxicaţiile reale se fac cu substanţe chimice bine cunoscute şi se elimină din organism prin dializă, plasmafereză sau cu medicamente numite chelatori, nu cu tot felul de zemuri dubioase”, explică Dr. Simona Tivadar.

image

Medicul specialist în diabet şi boli de nutriţie Simona Tivadar. FOTO Adevărul 

Totodată, specialistul în boli de nutriţie aminteşte de toţi acei naivi care cred tot ce li se spune, urmând reţete de detoxifiere dintre cele mai bizare:

Niciun suc verde nu oxigenează organismul uman: clorofila din plantele verzi produce oxigen doar în prezenţa luminii, iar în intestine e întuneric (la întuneric clorofila produce bioxid de carbon, e cartea de biologie de clasa a şaptea sau a opta). De aceea putem mânca plante verzi fără să explodăm: oxigenul liber explodează în prezenţa metanului, iar noi producem metan în intestine (...) Niciunul dintre promotorii acestor terapii nu e în stare să numească nicio "toxina", bat câmpii despre toxine aşa, la modul general, speculând angoasele fireşti ale oamenilor bombardaţi zilnic cu ştiri despre poluare, încălzire globală, gaura de ozon, etc., ne-a declarat Dr. Simona Tivadar .

La rândul ei, medicul nutriţionist Mihaela Bilic nu crede în beneficiile acestor programe de detoxifiere extreme, ci le consideră doar trenduri la care oamenii apelează în dorinţa de a găsi soluţii rapide pentru problemele cu care se confruntă.

„Fiecare caută răspunsuri la întrebari într-un mod nefiresc. Este la modă, asta e tot. Îţi oferă sentimentul că este pozitiv, ca orice lucru care îţi dă impresia că ai grijă de tine, dar este doar o chestiune de modă. Însă nici nu intră în discuţie. Presupune o cheltuială, este vorba despre apartenenţă la un grup şi de senzaţia că ai grija de tine. Dar, din păcate, lucrurile alea nu schimbă cu nimic stilul de viaţă la care te întorci. Şi ceea ce facem două săptămâni sau o lună de zile în viaţa noastră nu prea contează. Dar trebuie să ne complicăm, ca apoi să ne simplificăm viaţa””, după cum subliniază medicul.  

În concluzie, programele de detoxifiere sunt numeroase, internetul promovând sute de reţete care îţi asigură în acest mod o slăbire miraculoasă sau remedierea problemelor de sănătate, însă nu trebuie să uităm că orgasnismul oamenilor este diferit, fiecare schimbare a stilului de viaţă necesitând o atentă supraveghere medicală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite