Românii, cei mai supli cetăţeni europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia bogată în grăsimi şi sedentarismul sunt principalele cauze ale obezităţii
Alimentaţia bogată în grăsimi şi sedentarismul sunt principalele cauze ale obezităţii

România are cei mai puţini obezi de pe continent, potrivit unui studiu Eurostat, ba chiar suntem printre cei mai supli dintre pământeni.

Numărul obezilor în lume creşte îngrijorător, arată Raportul 2011 privind starea de sănătate a populaţiei din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Conform acestui document, procentul celor încadraţi ca supraponderali depăşeşte 50% din populaţie, în peste jumătate din statele dezvoltate.

SUA au cel mai mare număr de adulţi obezi, iar sud-coreenii şi japonezi sunt cei mai supli. Procentul adulţilor americani cu „greutate depăşită" a crescut de la 15% în 1980, la 34% în 2008, din cauza chipsurilor , fast-foodului şi sedentarismului. În Coreea şi Japonia, doar patru din o sută de locuitori adulţi au cu mult mai multe kilograme decât ar fi normal. Asta, graţie regimului alimentar fără grăsimi: peşte şi legume şi orez în loc de pâine.

România, „top-model"

În Uniunea Europeană, românii sunt cei mai supli: doar 8% din românce şi 7,6% din bărbaţii români adulţi au o greutate care-i plasează în categoria obezilor. Cea mai mică proporţie apare la tinerele cu vârste între 18 şi 24 de ani, care probabil că au mai multă grijă de siluetă deoarece ţin la imaginea lor, nu neapărat pentru că trăiesc mai sănătos.

În clasamentul realizat de OECD, România se află pe locul trei după Coreea de Sud şi Japonia şi înaintea Elveţiei. Probabil că am fi, însă, după chinezi, dacă ar intra şi ei în topul OECD.

Dincolo de media naţională, România mai deţine şi recordul la categoria bărbaţilor cu vârste între 25 şi 44 de ani, unde există doar şase obezi la o sută de persoane. Pe locul doi se află Italia, cu opt obezi din o sută de bărbaţi cu vârste între 25 şi 44 de ani. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog în Cluj-Napoca, nu crede că datele Eurostat reflectă realitatea din România: „Avem mai puţini obezi pentru că este vorba de o subdeclarare. Dacă ţinem cont de statisticile pe diabet, care sunt exacte, avem probabil între 12 şi 14% obezi. Când spun asta am în vedere înmulţirea permanentă a cazurilor de diabet, toate fiind pe fondul obezităţii".

Factorul genetic

Cât priveşte asiaticii, coreenii, japonezii sau chinezii, un rol important îl joacă factorul genetic, alimentaţia şi faptul că sunt foarte activi fizic, explică Adrian Copcea. Numărul obezilor creşte proporţional cu vârsta şi pe măsură ce scade nivelul de educaţie. Explicaţiile sunt combinate: pe de o parte, cei mai săraci nu au bani să mănânce sănătos, iar pe de altă parte, pe măsură ce cresc veniturile se schimbă şi stilul de viaţă, contează tot mai mult aparenţele. Cele mai mari diferenţe între mediile tinerilor şi bătrânilor apar în Letonia, Slovacia, Cehia şi Estonia. În Bulgaria, dacă numai una din o sută de tinere până la 24 ani este obeză, în categoria femeilor de peste 65 de ani incidenţa creşte la  19%.

Educaţie puţină, grăsime multă

Discrepanţe mari între proporţia obezilor în funcţie de studii apar în Slovacia, Malta, Polonia şi Grecia. În Malta, de exemplu, peste 30% din femeile cu nivel minim de educaţie formală sunt obeze, în timp ce în rândul femeilor foarte educate, doar 18% depăşesc mult greutatea firească. 

La nivel european, Marea Britanie se află într-o situaţie critică, ceea ce explică aplicarea unor costisitoare programe naţionale pentru a-i învăţa pe insulari să mănânce şi să trăiască sănătos. 

Media naţională este de 23 de obezi la suta de locuitori, dar cea mai mare diferenţă  este înregistrată la grupa tinerilor între 18 şi 24 de ani, unde frecvenţa femeilor supraponderale este de 16,6%, în timp ce la bărbaţi este de numai 5,9%. Pentru a stopa obezitatea, Danemarca, Finlanda, Franţa şi Ungaria au introdus în ultimii ani taxe pe alimentele bogate în grăsimi sau zahăr.



Calculul obezităţii

Indicele masei corporale (IMS) se calculează împărţind greutatea la pătratul înălţimii în metri. Dacă acest indice este sub 18,5, persoana este subponderală, un individ este normal dacă are un IMS între 18,5 şi 25, este supraponderal la un indice între 25 şi 30 şi este obez dacă acest indice de masă corporală depăşeşte 30. Obezitatea este un factor de risc pentru multe boli cronice, iar studiile arată că obezii trăiesc în medie cu 10 ani mai puţin decât persoanele cu greutate normală.

7,8% din români sunt obezi, comparativ cu 34% din locuitorii Statelor Unite ale Americii.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite