Rolurile s-au inversat: Femeia este noul şef în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TENDINŢĂ: Doamnele sunt acum capul familiei, iar domnii sunt cei întreţinuţi, care stau acasă şi au grijă de copii
TENDINŢĂ: Doamnele sunt acum capul familiei, iar domnii sunt cei întreţinuţi, care stau acasă şi au grijă de copii

Femeile cu diplome universitare au devenit mai numeroase decât bărbaţii şi obţin posturi mai bine plătite, inversând astfel rolul de cap de familie, scrie „The Daily Mail“. 

Mai multe studii realizate de sociologi din Marea Britanie arată că numărul femeilor care obţin diplome şi atestate academice este mai mare decât cel al bărbaţilor. Această tendinţă a fost sesizată în urmă cu trei ani, când raportul a fost pentru prima dată inversat, şi de atunci a rămas constantă. Drept urmare, susţin sociologii citaţi de „The Daily Mail“, femeile de succes sunt nevoite să se mărite cu bărbaţi mai puţin calificaţi şi mai slab plătiţi decât ele. Astfel, numărul familiilor în care femeia susţine financiar gospodăria este în continuă creştere, rolurile inversându-se: doamnele sunt capul familiei, iar domnii sunt cei întreţinuţi, care stau acasă şi au grijă de copii.

Îngrijorarea ministrului

David Willetts, ministrul Universităţilor şi al Ştiinţei din Marea Britanie - cel care anunţa în 2008 că „pentru prima dată în istorie, avem mai multe femei licenţiate decât bărbaţii“ - se arată astăzi îngrijorat de această inversare a raportului. „Nu am nimic împotriva faptului că femeile au acest avantaj în faţa bărbaţilor, dar acum diferenţa este frapantă. Dacă ne uităm pe statistici, constatăm că aproximativ 50% din femei termină facultatea până la vârsta de 30 de ani, în cazul bărbaţilor procentajul fiind de doar 40%. Acest lucru va duce la schimbări esenţiale în ceea ce priveşte modul de viaţă în familie. Sunt nişte probleme delicate şi va trebui, ca societate, să ne concentrăm asupra lor“, a spus David Willetts.
Ministrul britanic susţine că diferenţa mare dintre performanţele educaţionale ale persoanelor de sex feminin comparativ cu cele ale persoanelor de sex masculin este vizibilă încă din clasele primare. „Concluzia este că băieţii rămân în urma fetelor“, a adăugat Willetts.

Diferenţă de nivel social

Centrul de Studii şi Cercetări Sociologice din Philadelphia (SUA) sugerează că situaţia femeilor cu studii universitare este similară cu cea trăită de femeile de culoare din Statele Unite. De mai mulţi ani, în America se înregistrează un procentaj de 70% în rândul femeilor de culoare care nu-şi găsesc un soţ. Şi asta în condiţiile în care afro-americancele care au studii superioare sunt de două ori mai multe decât afro-americanii.
Femeile din Europa constată şi ele că există o „criză“ de soţi tradiţionali, adică din rândul celora care întreţin financiar familia şi gospodăria. Un exemplu este Claire Davis (33 de ani), din Londra. „Am o slujbă bună la o instituţie financiară, deţin propriul meu apartament şi-mi permit să fac aproape tot ce vreau. Din păcate, majoritatea bărbaţilor pe care i-am întâlnit nu sunt la acelaşi nivel cu mine“, a declarat femeia pentru „The Times“. 
Potrivit sociologilor, factorii care au determinat răsturnarea poziţiilor în familie sunt: şomajul ridicat în rândul bărbaţilor, faptul că femeile nu mai au ca principal obiectiv măritişul (acum 30 de ani, 9 din 10 femei se căsătoreau înainte de 30 de ani, azi procentajul a scăzut la 60%) şi apetenţa tot mai ridicată a sexului frumos pentru studii înalte, pe fondul unui interes tot mai scăzut în rândul bărbaţilor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite