Robot veteran: 7 ani de misiuni pe Marte

Roverul Opportunity, care nu e mai mare decât o maşinuţă de golf, a ajuns marţea trecută la craterul Endeavour, larg de 23 de kilometri, de pe Planeta Roşie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roboţelul-geolog, vechi de 7 ani, a pornit către Endeavour din 2008. În acel an, roverul a terminat examinarea craterului Victoria, expediţie care a durat doi ani. Reprezentanţii NASA au anunţat că Opportunity va explora craterul Endeavour timp de şapte ani, dacă va supravieţui atât de mult.

„Informaţiile acumulate de Opportunity vor juca un rol foarte important în proiectarea viitoarelor misiuni umane pe Marte", a declarat  preşedintele NASA, Charles Bolden. Cercetătorii speră să găsească la Endeavour sol şi roci mult mai vechi decât cele examinate până acum de Opportunity. Roverul nu va intra însă în crater pentru că pietrele din interior par a fi asemănătoare cu cele studiate de Opportunity până acum.

Oamenii de ştiinţă cred că rocile de pe marginea craterului sunt mai vechi decât oricare alt teren studiat până acum, iar analiza lor poate aduce informaţii valoroase despre istoria şi viaţa de pe Marte. Craterul gigant Endeavour a trezit interesul cercetătorilor după ce sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) a detectat minerale de argilă, care s-ar fi format într-o perioadă cu climă mai caldă şi mai umedă.

Spirit s-a stins în mai

Opportunity a amartizat în 2004, odată cu roverul Spirit, care şi-a încheiat călătoria anul acesta, în mai. Oficialii NASA au spus că este posibil ca Spirit să fi fost acoperit de nisip pentru că de un an de zile nu au mai putut lua legătura cu roverul.


citeste totul despre: