Revelion pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egiptul este  una dintre destinaţiile pentru care agenţiile au oferte last minute
Egiptul este una dintre destinaţiile pentru care agenţiile au oferte last minute

Cei care nu şi-au planificat încă petrecerea de Anul Nou mai au o speranţă: ofertele last minute. Preţurile pachetelor rezervate pe ultima sută de metri, până la 30 decembrie, sunt mai mici cu 10-15%. Există însă şi dezavantaje.

Revelion la munte la preţuri din 2009

Bogdan D., contabil la o firmă de publicitate din Capitală, pândeşte de câţiva ani ofertele last minute. „În urmă cu trei ani, înainte de vacanţa de Paşte, am primit o primă consistentă de la şefi. Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost să plec cu soţia mea într-o vacanţă scurtă", povesteşte bărbatul, în vârstă de 36 de ani.

A rezervat o vacanţă la Paris chiar cu două zile înainte de plecare şi a economisit cam 30% din valoarea sejurului. „Se spune că e riscant, că te alegi cu ce mai e disponibil. Nu poţi opta. Dar nu au fost probleme nici cu zborul, nici cu cazarea", mai spune Bogdan.

De atunci, el aşteaptă an de an reducerile de pe ultima sută de metri. „Vacanţa de vară trebuie să fie last minute, de Revelion la fel. Chiar şi luna de miere a fost last minute. Ne-am dus la agenţie, le-am spus că avem 1.000 de euro şi că vrem să plecăm a doua zi. Am obţinut o vacanţă de cinci stele în Spania", îşi aminteşte Bogdan.

Anul acesta, de Revelion, pleacă împreună cu soţia în Egipt. A plătit pe pachetul turistic, rezervat pe 23 decembrie, aproximativ 1.000 de euro şi a obţinut o reducere de 20%.  „Până acum, nu ni s-a întâmplat să mergem la agenţie şi să nu aibă ce să ne ofere cu două zile înainte de data plecării", încheie bărbatul.

Reduceri mai mici

Ofertele last minute ar trebui să aducă reduceri importante, însă de Sărbători regula nu se aplică. „Ofertele de Revelion pe ultima sută de metri au preţuri mai mici cu doar aproximativ 10-15%", spune Traian Bădulescu, consultant al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). Cei care nu şi-au rezervat încă vacanţa de Anul Nou mai au la dispoziţie aproximativ două zile.

„Agenţiile sunt deschise până la 30 decembrie, iar ceva pachete turistice mai sunt", adaugă Bădulescu. Cele mai multe oferte last minute sunt pentru destinaţii precum Austria, Bulgaria, Egipt, dar şi pentru Turcia.

„Pentru Austria, pachetele în staţiunile montane aproape că s-au epuizat. Mai sunt oferte valabile pentru oraşe precum Viena
sau Salzburg", mai spune oficialul ANAT. Cei care rezervă pe ultima sută de metri reprezintă aproximativ 10-15% din totalul clienţilor agenţiilor din România, potrivit estimărilor operatorilor de turism. Nici rezervările din timp, pentru care se obţin reduceri consistente, nu sunt practicate de foarte mulţi români - în medie, tot 10-15% anual.

Românii nu renunţă la vacanţe

Plaja Copacabana adună două milioane de turiști   Foto: Reuters



Chiar şi în an de criză, românii nu au renunţat la un Revelion ca la carte. Agenţiile de turism spun că locurile pentru excursiile organizate, cu grupul, s-au epuizat deja.

„Pentru Revelionul 2011 oferta de grupuri organizate a fost epuizată de aproximativ trei săptămâni. La mare căutare au fost destinaţii precum Dubai, Israel-Iordania, Egipt, Lisabona, Barcelona şi Maroc", au afirmat reprezentanţii agenţiei J'info Tours. Şi oficialii agenţiei Eximtur spun că oferta last minute a fost anul acesta foarte limitată.

„Pentru pachetele externe last minute preţurile sunt cu 10-30% mai mici faţă de oferta standard, dar şi aici destinaţiile şi locurile sunt foarte puţine. Pe lista destinaţiilor pentru care avem oferte last minute se află Grecia, Egipt, Cuba, Thailanda şi diverse capitale europene", afirmă Dorel Mureşan, director marketing-comercial la Eximtur Cluj-Napoca.

Acesta susţine că, în general, sunt puţini clienţii care-şi fac rezervarea cu câteva zile înainte de plecare. „Turiştii preferă rezervările din timp, putând astfel să-şi aleagă destinaţia dorită, dar şi să aibă siguranţa vacanţei", adaugă Dorel Mureşan.

Oferte last minute

Praga (Cehia), hotel de patru stele. Preţ iniţial: 325 de euro (trei nopţi de cazare în cameră dublă cu mic dejun inclus). Ofertă specială: 269 de euro.

Sharm El Sheikh (Egipt), hotel de patru stele. Preţ iniţial: 725 de euro (şapte nopţi de cazare, all inclusive). Ofertă specială: 630 de euro.

Bansko (Bulgaria), hotel de patru stele. Preţ iniţial: 352 de euro (cinci nopţi de cazare şi cina festivă de Revelion). Ofertă specială: 320 de euro.

Durău (România), hotel de trei stele. Preţ iniţial: 1.011 lei (trei nopţi de cazare, două mese festive). Ofertă specială: 899 de lei.

Destinaţii râvnite

Plaja Copacabana adună două milioane de turiști   Foto: Reuters

Sute de cupluri petrec Revelionul în Times Square   Foto: Reuters



Site-ul AskMen.com a făcut un clasament al locurilor preferate de petrecăreţii din întreaga lume pentru Anul Nou.

1. Copacabana, Rio de Janeiro Sărbătoarea pe care localnicii o numesc „Re­veillon", este un prilej suficient pentru organizatorii brazilieni de a transforma toată porţiunea de plajă într-o petrecere imensă. Dansul şi costumaţia albă sunt obligatorii. Rezultatul: peste două milioane de petrecăreţi.

2. Times Square, New York Celebra piaţă din New York (SUA) găzduieşte anual cea mai faimoasă petrecere de Anul Nou din lume. Mingea de cristal care afişează numărătoarea inversă este urmărită cu sufletul la gură de aproximativ un milion de persoane strânse acolo şi de un miliard din întreaga lume.

3. Portul Sydney Parada din „Portul Luminii" este unul dintre cele mai importante evenimente de Revelion. Spectacolul din Australia începe în Ajunul Anului Nou la ora 13.00, cu primele focuri de artificii, şi se termină în dimineaţa zilei de 1 ianuarie.

4. Franchmen Street, New Orleans Când vine vorba de distracţie, localnicii din New Orleans (SUA) se îndreaptă mereu către această stradă. Zona este renumită pentru barurile şi cafenelele în care concertează muzicieni de valoare.

5. Poarta Brandenburg, Berlin  Capitala Germaniei poate fi asociată mereu cu un loc al veseliei bahice. În spatele Porţii Brandenburg se află „Bulevardul Petrecerii". Numele spune tot. Strada 17 Iunie (Strasse des 17 Juni) se transformă într-o discotecă imensă în aer liber.

6. Cartierul Shibuya, Tokyo Această zonă este inima distracţiei din Tokyo, Japonia, datorită zecilor de cluburi şi baruri. Iar pentru un Revelion cu accente tradiţionale japoneze se impune vizitarea Templului lui Meiji Jingu.

7. London Eye, Londra Unde este mai potrivit să-ţi petreci Revelionul decât în ţara meridianului Greenwich, în epicentrul timpului şi al orei internaţionale? Peste un milion de persoane au ajuns anul trecut lângă vestitul London Eye din Marea Britanie pentru a sărbători Anul Nou.   

8. Sanam Luang, Bangkok Dacă vrei să descoperi cum petrec asiaticii Revelionul, Bangkok (Thailanda) este destinaţia ideală. Experienţa este unică pentru că aici se sărbătoreşte de trei ori Anul Nou, din ianuarie până în aprilie - Revelionul Vestic, Chinezesc şi Thai.

9. Champs-Elysees, Paris Dacă eşti în Paris, de la ora 9.00, în Ajunul Anului Nou, aici trebuie să te opreşti. De pe acest bulevard celebru ai o panoramă clară asupra Turnului Eiffel, transformat într-un ecran imens de lumini.

10.  Las Vegas Strip Oraşul devine de Anul Nou puţin mai destrăbălat decât de obicei. La miezul nopţii, un foc de artificii imens întrerupe pentru câteva minute petrecerea americanilor care va dura cu siguranţă până spre zi.

Pachete în România

Sute de cupluri petrec Revelionul în Times Square   Foto: Reuters

Parada de lumini din Sydney este deja celebră  Foto: Reuters



Potrivit agenţiilor de turism, la categoria destinaţii interne mai sunt oferte valabile pentru staţiunile Sovata, Băile Felix, Băile Herculane, Praid, Băile Olăneşti, Poiana Braşov, Predeal, Buşteni, Durău, dar şi pe litoral.

Anul acesta, gradul de ocupare în unităţile de cazare din România, de la munte, va fi de peste 90%, iar în cele 86 de hoteluri de pe litoral, de aproximativ 50%, estimează Traian Bădulescu de la ANAT. Destinaţiile preferate de români au fost staţiunile de pe Valea Prahovei şi alte zone montane unde se poate schia.

Preţuri mici, riscuri mari

Last minute înseamnă, de regulă, oferte făcute de agenţie pentru locurile rămase libere cu cel mult trei sau patru zile înainte de plecare. Pentru aceste pachete, preţul poate fi redus chiar şi cu 40-50%. În unele cazuri, ofertele last minute apar chiar în ultima clipă, cu o zi înainte de începerea sejurului. În cazul în care turistul este nemulţumit, costul vacanţei nu poate fi returnat, iar clientul trebuie să accepte condiţiile de cazare disponibile la acel moment.

În acest context, cel mai mare avantaj al rezervărilor pe ultima sută de metri îl reprezintă chiar ofertele de preţ la pachetele turistice. Riscurile pot fi însă destul de mari: fie să te alegi cu o destinaţie pe care nu ţi-o doreai, fie să nu apară oferte pe ultima sută de metri.

„Marele dezavantaj ar fi că trebuie să-ţi faci rezervarea unde este disponibilă oferta şi nu unde ai dori să mergi", explică Dorel Mureşan de la Eximtur. Mai mult, reprezentanţii J'info Tours spun chiar că există pericolul ca preţurile să fie mai mari cu câteva zile înainte de data plecării.

„Dezavantajele pot fi costurile mai ridicate, din cauza preţurilor mari ale utimelor locuri rămase libere pe cursele aeriene, dar şi imposibilitatea satisfacerii tuturor dorinţelor de vacanţă pe ultima sută de metri", spun oficialii agenţiei de turism. Aceste sejururi nu sunt recomandate familiilor care merg în vacanţă cu copiii.

Pro: Reduceri consistente

În cazul ofertelor pe ultima sută de metri, preţurile pot fi chiar şi cu 40-50% mai mici.

Contra:Fără opţiuni

Turistul poate alege dintr-o listă scurtă de destinaţii care mai sunt disponibile la acea dată.

Parada de lumini din Sydney este deja celebră  Foto: Reuters
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite