Reacţia adversă bizară a femeilor la vinul alb: „Îmi distruge viaţa“

Reacţia adversă
bizară a femeilor la vinul alb: „Îmi distruge viaţa“

Multe femei spun că vinul alb le face mai agresive FOTO: mujer-actual.org

În jur de 25% din femei spun că vinul alb le provoacă stări şi reacţii ciudate fără să îl bea în cantitate mare. Cu toate că nu există deocamdată studii care să le confirme constatarea, specialiştii au câteva explicaţii pentru aceste stări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Frankie Colston, o tânără de 33 de ani, avea o relaţie de aproape un an cu iubitul său când au fost invitaţi la o petrecere unde avea prilejul să-i cunoască prietenii.

Totul părea să decurgă firesc până când Frankie s-a transformat dintr-o tânără politicoasă şi prietenoasă într-o femeie gălăgioasă, agresivă, care a început să jignească invitaţii la petrecere. Ea spune că nu s-a îmbătat, ci a avut o reacţie fizică bizară la vinul alb pe care îl băuse.

„Aminitirile mele din seara respectivă sunt în ceaţă, slavă Domnului, şi mă îngrozesc  de fiecare dată când mă gândesc la asta. Iubitul meu mi-a spus a doua zi ce s-a întâmplat, cum că am fost nepoliticoasă cu privire la opiniile celorlalţi invitaţi şi că am ţipat la ei insistând că eu am dreptate, indiferent de subiect“, a povestit tânăra (foto dreapta), manager de restaurant, pentru publicaţia „Daily Mail“.

La final de seară, când a realizat că i-a jignit pe prietenii iubitului său, a încercat să plângă şi să-şi ceară scuze stropind cu salivă spre ei. De atunci, tânăra a evitat această băutură, iar numărul celor care au păţit acelaşi lucru nu este tocmai mic.

Multe femei spun că au simţit pe pielea lor efectul bizar al vinului alb: devin certăreţe şi agresive fără să-l bea în exces. Karen are 41 de ani, este instructor de fitness şi îi plăcea să bea vin alb în weekenduri, dar a renunţat la el după ce a rezalizat cât de rău îi face. „Prietenii mei spun că nu există niciun avertisment: sunt bine acum, iar în următoarea clipă nu mai pot să merg. Nu am nicio problemă cu celelalte băuturi, nici cu vinul roşu“, povesteşte femeia. Ea a povestit că şi alte femei care vin la cursurile ei au făcut aceeaşi constatare, iar una a mers atât de departe, încât i-a spus: „Vinul alb îmi distruge viaţa“.

Sarah Turner, consilier pe probleme de dependenţe în Marea Britanie, crede că are un răspuns la această dilemă. Ea oferă consiliere terapeutică femeilor care vin la ea convinse că au o problemă cu alcoolul şi spune că aproximativ un sfert din ele au această reacţie bizară la vinul alb.

Pacientele îmi spun că devin atât de agresive după ce îl beau, încât au făcut lucruri de care nu s-au crezut vreodată capabile: au distrus mobila, au spart geamuri şi chiar au condus cu viteză. M-am întrebat dacă nu cumva vinul alb poate creşte nivelul testosteronului la femei, date fiind efectele atât de grave.

Sarah Turner, consilier dependenţe

Există alte câteva teorii cu privire la cauzele acestor reacţii nepotrivite: nivelul crescut de zahăr (vinul alb conţine de până la zece ori mai mult zahăr decât cel roşu) şi sulfiţii, care sunt conservanţi adăugaţi în vin.

De vină ar putea fi şi pesticidele, susţin alte voci. Caro Feely, care deţine o plantaţie viticolă ecologică în sud-vestul Franţei, spune că o revistă de specialitate din această ţară a măsurat anul trecut nivelul de pesticide conţinut de diferite tipuri de vin. Concluzia: ele aveau de peste 1.600 de ori mai multe chimicale de acest fel decât cantitatea permisă în apa potabilă. Cea mai mare concentraţie de pesticide a fost descoperită în vinul alb. „În Europa, nu există o legislaţie care să reglementeze nivelul permis de pesticide din vin. Japonia, de exemplu, a returnat recent un transport de vin pentru că nivelul era foarte ridicat“, spune Caro Feely.

Cu toate acestea, nu există deocamdată studii ştiinţifice care să ateste reacţia bizară a femeilor după consumul de vin alb şi nici cauza ei. Roger Corder, profesor de terapii experimentale la London School of Medicine, spune că în vinul alb se adaugă mai mulţi sulfiţi decât în cel roşu, iar acesta are mai puţini antioxidanţi. Cu toate acestea, el nu crede că sulfiţii ne îmbată mai repede ori schimbă comportamentul femeilor.

Citeşte şi:

Oamenii de ştiinţă au descoperit că vinul alb nu există

Că e roşu sau alb, vinul protejează inima în acelaşi mod, dar numai în anumite condiţii

Ce indicaţii are terapia cu vinuri

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: