Raport OCDE. Ţările în care este cel mai bine să trăieşti

Raport OCDE. Ţările în care este cel mai bine să trăieşti

Canberra, capitala Australiei, este oraşul în care se trăieşte cel mai bine, conform raportului OCDE pe 2014. FOTO travelinos,com

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a dat publicităţii raportul anul care indică ţările şi regiunile lumii în care se trăieşte cel mai bine, clasament realizat pe baza a nouă indicatori, printre care educaţia, sănătatea, locurile de muncă, venitul, siguranţa, angajamentul civic, accesul la internet etc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul loc în topul ţărilor cotate ca statele în care este cel mai bine să trăieşti se situează, la fel ca anul trecut, Australia, respectiv capitala Canberra. Alte cinci oraşe din Australia se numără printre regiunile bine cotate la toate categoriile: printre care Sydney, Melbourne şi Perth.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a luat în calcul pentru raportul de anul acesta 34 de state membre ale OCDE (la care s-au adăugat Coreea şi Rusia) şi 362 de regiuni. Australia este urmată în top de Norvegia, Suedia Danemarca, Canada, Elveţia, Statele Unite, Finlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Irlanda, Marea Britanie etc. 

La polul opus, printre ţările în care este cel mai puţin plăcut să trăieşti se situează, începând cu ultimele locuri, Turcia, Mexic, Grecia, Rusia, Brazilia, Chile, Ungaria, Portugalia, Estonia, Polonia, Slovacia etc.

Printre aspectele interesante relevate de raportul OECD se numără faptul că Mexic are o rată a şomajului mai mică decât cea mai mare parte a ţărilor europene, de exemplu, ba chiar şi decât SUA, însă salariile sunt foarte mici, iar la capitolul siguranţă au înregistrat un scor extrem de prost. 

Pe de altă parte, Australia, fruntaşa clasamentului, a bifat rezultate foarte bune la aproape toate categoriile, cu excepţia educaţiei, mai exact au un procent mic de persoane care şi-au terminat studiile liceale. Australienii s-au prezentat cel mai bine în ceea ce priveşte angajamentul civic, indice care reflectă gradul în care oamenii au fost interesaţi să voteze la cele mai recente alegeri.

Clasamentul OCDE 2014

1. Australia
2. Norvegia
3. Suedia
4. Danemarca
5. Canada
6. Elveţia
7. Statele Unite
8. Finlanda
9. Olanda
10. Noua Zeelandă
11. Irlanda
12. Marea Britanie
13. Belgia
14. Germania
15. Austria
16. Irlanda
17. Luxemburg
18. Franţa
19. Slovenia
20. Japonia
21. Spania
22. Italia
23. Cehia
24. Israel
25. Coreea
26. Slovacia
27. Polonia
28. Estonia
29. Portugalia
30. Ungaria
31. Chile
32. Brazilia
33. Rusia
34. Grecia
35. Mexic
36. Turcia

Citeşte şi:

Ţările care oferă cele mai bune condiţii de trai pentru persoanele în vârstă

Topul oraşelor unde nu-ţi doreşti să trăieşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: