Puşculiţa de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea turiştilor români îşi achită vacanţa cu o săptămână înainte de plecare. Aşa că bugetul pentru concediul de iarnă poate fi planificat încă de pe acum. Oferta agenţiilor este diversă - atât cea internă, cât şi cea externă -, de la câteva sute la câteva mii de lei. În ţară, pachetele ieftine sunt în zonele cu tradiţie culturală şi balneoclimaterică.

În fiecare an, de Sărbători, românii au găsit soluţii de petrecere a vacanţei în ciuda condiţiilor financiare precare. Estimările sunt comparabile cu anii trecuţi, când au ales să plătească mai puţin pentru un sejur mai scurt, dar să nu renunţe la vacanţă.

România, destinaţia preferată

„La fel ca anul trecut, în această iarnă sunt preferate minisejururile de trei-cinci nopţi sau weekendurile prelungite", spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). El susţine că cei mai mulţi aleg să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă în ţară şi doar 30% optează pentru o destinaţie în străinătate. Anul acesta, ofertele de Sărbători pentru România sunt similare cu cele de anul trecut. Potrivit lui Ciprian Enea, consultant la portalul besttourism.ro, cele mai căutate destinaţii de către turiştii români sunt zonele montane, cu zăpadă, unde există şi pârtii - Valea Prahovei, culoarul Rucăr-Bran, staţiunile din Munţii Apuseni şi cele din Ţinutul Neamţului.

Pe locul al doilea se situează zonele montane unde se practică agroturismul, dar care nu excelează la capitolul sporturi de iarnă - Maramureş, Bucovina, Valea Oltului. Pe locul al treilea în topul preferinţelor sunt staţiunile balneo situate în zone de deal. „Preţurile sunt similare celor de anul trecut sau în funcţie de strategia fiecărui hotel sau pensiune pot fi scăderi sau creşteri de 5-15%", spune Enea. Criteriul financiar este însă decisiv, motiv pentru care mulţi aleg destinaţii mai aproape de casă. La Sinaia, în perioada 24-27 decembrie, turiştii pot plăti pentru o noapte de cazare sub 100 de lei (88 de lei).

Serviciile includ cazare la hotel de 2 stele doar cu mic dejun. Tot în Sinaia, în oferta agenţiei Eximtur, găsim pachete de două şi de trei nopţi de cazare cu mic dejun, bufet şi dejun festiv de Crăciun la preţul de 265 şi, respectiv, 320 de lei de persoană în cameră dublă. De Revelion, preţul aproape că se triplează. În Vâlcea, la Călimăneşti-Căciulata, un pachet de două nopţi de cazare cu mic dejun şi masa festivă de Revelion la hotel de 2 stele costă 375 de lei prin agenţia Eximtur. Acelaşi pachet, dar cu pensiune completă, costă 435 de lei.

Focul de tabără, o atracţie pentru turişti

Focul de tabără, o atracţie pentru turişti

Crăciunul, de patru ori mai ieftin ca Revelionul

La Sovata, un pachet de trei nopţi de cazare la o pensiune de 2 stele costă în jur de 185 de lei. În acest preţ sunt incluse cina tradiţională din Ajun, cu program artistic, prânzul din ziua de Crăciun, dar şi acces pe toata durata şederii la piscinele cu apă sărată şi dulce, la saună şi la sala de fitness. Revelionul, petrecut la aceeaşi pensiune, ajunge însă la un preţ de patru ori mai mare. Tot la Sovata există opţiuni şi pentru o singură noapte de cazare la o pensiune cu două margarete. Aceasta costă, în perioada 24 -27 decembrie, aproape 80 de lei, preţul incluzând o noapte de cazare cu demipensiune, acces nelimitat la bazinul cu apă sarată, jacuzzi şi saună. În Neamţ, un pachet de trei nopţi de cazare în cameră dublă la o pensiune de două margarete, la care se adaugă masa festivă tradiţională de Crăciun, costă puţin peste 300 de lei. Există şi oferte mai ieftine. Unele pensiuni din zona Borşa sau Sovata au în ofertă pachete pentru Revelion care includ cinci zile de cazare, la preţul de 100 de lei de persoană pe zi, fără masă.

Preţuri mici în extrasezon

Cei care aleg să rămână în ţară, dar preferă să se relaxeze în zona montană au la dispoziţie varianta unui sejur în extrasezon, cu puţin timp înainte de sărbătorile de iarnă. Până la mijlocul lunii decembrie, cinci nopţi cazare în cameră dublă cu mic dejun la o pensiune de 3 stele din Predeal costă până în 300 de lei, dar oferta este valabilă doar pentru plata integrală la rezervare. În perioada Crăciunului, un pachet de doar trei nopţi de cazare la aceeaşi pensiune ajunge să coste aproape dublu, iar la un hotel de 4 stele, preţul urcă la 700-800 de euro de persoană şi poate ajunge la circa 1.000 - 1.500 de euro pentru un sejur de şapte zile cu opţiunea de masă all inclusive.

Delicatesele culinare de Sărbători sunt aşteptate cu bucurie

Delicatesele culinare de Sărbători sunt aşteptate cu bucurie

În jur de 60 de euro, adică 275 de lei, este preţul pentru cinci nopţi de cazare la Olăneşti, în cameră dublă cu mic dejun la vilă de 3 stele. De această ofertă a agenţiei Mareea beneficiază turiştii care au asupra lor talonul de pensie sau o adeverinţă cu plata la zi a contribuţiilor pentru asigurările de sănătate şi trimitere de la medicul de familie. „În medie, turiştii sunt dispuşi să cheltuiască aproximativ 500 de lei de persoană şi cei mai mulţi cumpără cu plata pe loc, cu o săptămână înainte de plecare", spune Marius Meruţă, coordonator PR Transilvania Travel.

Călători întârziaţi

Operatorii din turism spun că românii îşi cumpără vacanţele la sfârşitul lunii noiembrie sau în primele două săptămâni din decembrie. Bugetul mediu este de 400 de euro de persoană. Există însă şi turişti care se încadrează într-un preţ mediu de 600-1.000 de euro de persoană. Aceştia sunt cei care aleg destinaţii exotice sau continentul asiatic.

În afara ţării, românii schiază şi se plimbă

Destinaţia de top în perioada Sărbătorilor rămâne Austria. Pe locul al doilea se află Bulgaria, care adoptă politica hotelieră all inclusive şi pentru concediile de iarnă. „Cele mai cerute destinaţii de schi sunt Austria şi Italia. Tarifele sunt mai mici cu 5-10% faţă de iarna trecută. De obicei, foarte mulţi turişti plătesc la jumătatea lunii noiembrie sau chiar în primele zile din decembrie", spune Cosmina Vladu, director la Prestige Tours.

Staţiunile în care se schiază sunt printre cele mai căutate

Staţiunile în care se schiază sunt printre cele mai căutate

Pentru Austria, oferta de schi între 19 şi 26 decembrie începe de la 299 euro de persoană pentru şapte nopţi de cazare în cameră dublă, cu mic dejun inclus, la o pensiune de 3 stele, în oferta agenţiei Transilvania Travel. În Bulgaria, trei nopţi de cazare la un hotel de 3 stele pe litoral, cu servicii all inclusive, costă între 250 şi 270 de euro de persoană.

Ca destinaţie „caldă", în topul preferinţelor românilor se menţine Egiptul şi în ultima perioadă revine Israelul, des vizitat în urmă cu zece ani. „Pentru Sharm el-Sheikh am vândut o treime din cele 130 de locuri (aproximativ 45 de locuri)", declară Adriana Goicea, manager la Prompt Service Travel.

Cadouri de Crăciun în pieţele Europei

În ceea ce priveşte concediul de relaxare, românii aleg să meargă în capitalele europene - Viena şi Praga, fie cu avionul, fie cu transport individual sau cu autocarul. „Aceste destinaţii sunt apropiate de casă, au preţuri accesibile şi oferă posibilitatea vizitării unor obiective culturale şi religioase", spune Cristina Molfea, director departament extern la Christian Tour. Citybreakurile în oraşele europene sunt în scădere, dar românii cu bani continuă să cumpere pachete pe destinaţii de lux şi croaziere.

Pentru Crăciun, agenţiile au creat pachete turistice ce includ vizitarea pieţelor organizate cu prilejul acestei sărbători în Budapesta, Praga şi Viena. În oferta Christian Tour, pentru „Piaţa de Crăciun" din Budapesta, tarifele pornesc de la 99 de euro plus 99 de lei de persoană şi includ transport cu autocarul, trei nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de 3 stele şi vizitele cuprinse în program.

„Piaţa de Crăciun din Praga" costă de la 169 de euro plus transportul cu autocarul de 169 de lei de persoană, iar serviciile includ două nopţi de cazare cu mic dejun în Budapesta la hotel de 3 stele, o noapte cazare cu mic dejun în Viena la hotel de 3 stele şi două nopţi de cazare cu mic dejun în Praga la hotel de 3 stele. Pentru „Piaţa de Crăciun din Viena", turiştii vor plăti 169 de euro plus 169 de lei de persoană.

Reducere de 40% prin early-booking

Vacanţa pentru vara anului 2011 poate fi planificată începând cu luna decembrie a acestui an. Consultanţii în turism spun că reducerile sunt semnificative dacă achităm din timp. „Ne aşteptăm ca primele oferte de early-booking pentru vara 2011 să apară în decembrie, iar cele mai mari reduceri vor fi pentru Turcia şi Grecia, unde anumiţi hotelieri oferă reduceri de până la 40% pentru înscrieri timpurii", spune Ciprian Enea. Media reducerilor pentru turiştii care se înscriu până la 1-15 martie este de 25-30%, iar pentru cei care se înscriu până la 31 martie reducerea este de 15-20%. Până la 15-30 aprilie se oferă discount de 10-15%. Turiştii plătesc iniţial un avans de 20-30%, diferenţa fiind achitată până la sfârşitul perioadei de acordare a discountului de care beneficiază.

În ceea ce priveşte turismul intern, reducerile ajung până la 30% dacă suma se achită în perioada 1 februarie-31 martie. „Pentru că este un an greu, şi în anii grei operatorii turistici nu prea experimentează, aceştia mizează pe destinaţiile care au deja succes, iar în România, acesta este litoralul", spune Traian Bădulescu.

Ponturi pentru o vacanţă de criză

Nu renunţaţi la vacanţă doar pentru că nu aveţi bani. Există câteva „trucuri" care vă ajută să vă realizaţi visul de a călători.

1 Alegeţi destinaţii cât mai apropiate de casă. Puteţi găsi locuri frumoase fără să fie nevoie de un drum foarte lung. Proximitatea nu înseamnă neapărat în ţară. Căutaţi în ofertele agenţiilor un loc unde puteţi merge cu maşina personală. Veţi face, astfel, economii consistente doar din transport.

2 Mergeţi pe cont propriu. Este mai avantajos să vă faceţi rezervarea singuri, şi nu să apelaţi la vreun operator de turism. Aţi putea găsi anumite pachete mai ieftine direct „la sursă", adică la hotelul la care doriţi să vă cazaţi. Nu porniţi la drum fără să aveţi siguranţa că există locuri disponibile. Verificaţi înainte.

3 Cumpăraţi pachetul fie foarte devreme, fie în ultima clipă. Opţiunile early-booking sau last-minute oferă întotdeauna reduceri semnificative, care merg şi până la 50%. Multe camere sunt libere dacă alegeţi să căutaţi vacanţa din timp şi aveţi, astfel, mai multe variante de cazare.

4 Dacă alegeţi să călătoriţi cu avionul, nu uitaţi că există opţiunea online pentru plata bagajelor. Dacă nu puteţi călători cu bagaje mai puţine, luaţi în considerare opţiunea aceasta, care este mai ieftină - uneori preţul este la jumătate faţă de aeroport.

5 Comparaţi ofertele de tip all inclusive cu celelalte oferte. Acestea ar putea părea la prima vedere ceva mai scumpe, însă costurile meselor din restaurantele de acolo ar putea depăşi bugetul pe care îl aveţi. O altă variantă, foarte ieftină, este să rezervaţi o cameră care are şi chicinetă, unde puteţi pregăti rapid masa pentru familie.

6 Varianta călătoriilor în extrasezon este substanţial mai ieftină. Dacă perioada concediului vă permite acest lucru, luaţi sfatul ca pe o opţiune - vă va costa cu aproape jumătate mai puţin decât în sezonul de vârf. Dacă mergeţi cu mai multe familii, reducerile sunt, din nou, asigurate. Închirierea unei vile costă, per total, mai puţin decât rezervarea unei camere duble.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite