Pungile de plastic, mai „verzi“ decât cele din bumbac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sacoşele din pânză sunt de 200 de ori mai dăunătoare mediului decât cele din polietilenă. O cercetare realizată la cererea guvernului britanic, dar nepublicată până în prezent, sugerează că pungile de plastic ar fi mai puţin nocive decât credeam.

Un raport preliminar al Agenţiei de Mediu, obţinut de ziarul „The Independent", arată că blamatele pungi din polietilenă sunt de aproximativ 200 de ori mai puţin dăunătoare mediului decât sacoşele din bumbac, recomandate de ecologişti, iar amprenta de carbon este cu o treime mai mică decât în cazul pungilor din hârtie.

Rezultatele studiului sugerează că, pentru a neutraliza impactul folosirii pungilor de plastic, consumatorii ar trebui să folosească aceeaşi sacoşă din bumbac în fiecare zi lucrătoare, timp de un an, sau sacoşele din hârtie, de cel puţin trei ori înainte de a le recicla. Ceea ce nu prea se întâmplă. Studiile precedente arată că pungile din hârtie sunt folosite o singură dată, iar cele din bumbac, de 51 de ori, ceea ce le face mai dăunătoare mediului decât plasticul.

Rezultatele se lasă aşteptate

Concluzia raportului comandat în 2005, dar încă nepublicat, despre ciclul de viaţă al sacoşelor folosite în supermarketuri, este că punga de plastic este cea mai ecologică variantă. Cercetarea ar fi trebuit publicată în anul 2007, însă Agenţia de Mediu a întârziat data apariţiei pentru că studiul este în etapa de verificare de mai bine de un an.

Barry Turner, preşedintele asociaţiei care-i reprezintă pe producătorii de pungi de plastic din Marea Britanie, a sugerat că studiul este întârziat intenţionat, pentru că oficialilor nu le convin rezultatele, contrare politicilor de mediu actuale.

„Este un raport care ar fi putut fi gata relativ repede, probabil în 12 luni, dar s-a tergiversat ani întregi", a declarat Turner. „Dacă acestea sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii, nu m-ar surprinde. A fost «îngropat» pentru că nu conţinea răspunsurile potrivite."

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu au declarat pentru „The Independent" că nu s-a stabilit încă o dată de publicare pentru studiul final, deoarece cercetătorii care fac verificările au şi alte angajamente. Întrebaţi dacă s-au făcut modificări semnificative, aceştia au spus că editorii au pus sub semnul întrebării unele aspecte, dar cele mai multe au fost probleme de nuanţă.

171 de zile ar trebui utilizată o sacoşă din bumbac pentru a avea acelaşi impact asupra mediului ca o pungă de plastic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite