Psiholog român:„Pandemia ne-a învăţat să nu ne mai agăţăm de planuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psiholog român:„Pandemia ne-a învăţat să nu ne mai agăţăm de planuri“
Psiholog român:„Pandemia ne-a învăţat să nu ne mai agăţăm de planuri“

Psihologul Andra Tănăsescu afirmă că fiecare dintre noi am învăţat câte ceva din experienţa autoizolării - unii lucruri practice (cum ar fi să facă prăjituri), alţii au constatat că şcoala poate fi şi online, iar alţii şi-au regăsit sinele demult pierdut.

Pentru mulţi dintre noi, anul 2020 a început ciudat şi a continuat cu frustrări, multe planuri au fost dejucate şi multe proiecte au picat. Pentru mulţi a fost, până acum, un „dezastru”, un carusel de emoţii şi de stări: de la revoltă, frustrare, teamă, panică, furie, până la dureri fizice şi tensiune.

Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), afirmă că fiecare dintre noi am învăţat câte ceva din aceste experimente nefaste - unii lucruri practice (cum ar fi să facă prăjituri), alţii au constatat că şcoala poate fi şi online, iar alţii şi-au regăsit sinele demult pierdut. 

„Dincolo de toate, poate una dintre cele mai importante lecţii pe care această pandemie ne-a oferit-o indirect se poate rezuma în câteva cuvinte: Încetaţi să staţi agăţaţi de planurile pe care le faceţi! Mulţi ştim asta în teorie; aşteptările nu duc nicăieri, iar ataşamentul faţă de planul iniţial poate fi dăunător. Şi totuşi, nevoia de control pune de multe ori stăpânire pe acţiunile noastre. Astfel, ne trezim că planificăm, anticipăm şi calculăm fiecare pas. Este important să realizăm că viaţa ne pune pe drumul cel mai potrivit pentru noi. A sta într-o constantă frică de viitor doar adânceşte orice sentiment de anxietate. Avem nevoie de obiectivele clare şi sănătoase, de un scop şi de o direcţie în viaţă. Limita dintre a-ţi stabili obiective cu un minim de paşi şi a-ţi planifica următorii ani este totuşi subtilă. Da, există şi obiective măreţe (Huge Unbelievable Great Goals). Obiective pentru viaţă. Lucruri care presupun investiţii mai mari de timp, resurse şi energie. Asta nu înseamnă că se va întâmpla exact cum l-am formulat iniţial. De pe o zi pe alta, pot să apară schimbări majore în viaţa noastră. Să ne ataşăm de planurile făcute este doar o cale de a ajunge la suferinţă şi durere. Tot ce nu se întâmplă cum ne-am propus poate să ne scadă motivaţia, încrederea în noi şi determinarea de a mai continua”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Ce rămâne de făcut atunci?

În primul rând, stabileşte-ţi obiective, adică alege o direcţie în viaţa ta. După asta, fă ceea ce ţine de tine şi fii pregătit să te adaptezi mereu! Fii conştient că obiectivele noastre sunt vise şi idei şi aşa rămân până în clipa în care devin realitate. Unele nu se vor împlini niciodată. La altele vom renunţa noi. Altele, se vor împlini exact cum am sperat, iar altele se vor împlini sub o formă diferită. Oricum ar fi, importantă este atitudinea! Cu încordare, tensiune, stres, frustrare, durere şi sacrificii prea mari, îşi pierd sensul. Cu calm, concentrare, răbdare, o atitudinea flexibilă şi creativă, vei ajunge acolo cu zâmbetul pe buze! Cum? Nu se ştie încă. Vei şti abia după ce le vei fi atins. Important este să ajungem cu bine la obiectivele noastre, indiferent care sunt ele”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite