Produsele care au schimbat faţa tehnologiei în ultimul an. Giganţii se luptă pe toate fronturile

Produsele care au schimbat faţa tehnologiei în ultimul an. Giganţii se luptă pe toate fronturile

Evenimentul de lansare al noului iPhone 4S a adunat în faţa magazinului o mulţime de aproximativ 200 de persoane

Anul 2011 a marcat o creştere fulminantă a gadgeturilor inteligente, printre care se regăsesc smartphone-urile, tabletele şi laptopurile de ultimă generaţie. Conform datelor statistice oferite de firma de analiză „Gartner", 26% din dispozitivele mobile cumpărate în acest an au fost smartphone-uri. Cuvintele Apple, iPhone, Samsung sau Nokia au fost prezente aproape zilnic în ştirile din lumea întreagă.

Ştiri pe aceeaşi temă

2012 urmează a fi un an energic şi plin de noi gadgeturi, dar 2011 a marcat apariţia şi stabilizarea pe piaţă a unor minunate aparate care integrează tehnologia de ultimă generaţie şi designul reuşit. Iată mai jos lista câştigătorilor din 2011:

Citeşte şi:

Anul când lumea s-a împărţit între Apple şi Samsung

1. iPhone 4S

Fie că a fost apreciat sau nu, fie că a fost considerat o dezamăgire, în timp ce oamenii aşteptau iPhone 5, 4S a vândut extraordinar şi a făcut cozi la reprezentanţele Apple în momentul când a fost lansat. Moartea fondatorului companiei, Steve Jobs, l-a ajutat şi, cinic, a fost achiziţionat şi dintr-un anumit respect pentru geniul din Cupertino. Noul procesor A5, camera foto mai bună decât pe modelul anterior şi asistentul personal Siri l-au adus în topul vânzărilor din Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări din Europa. Până la apariţia noului iPhone, 4S rămâne cel mai bun telefon de la Apple până în momentul de faţă.

Citeşte şi:

iPhone 4S, lansat oficial în România

2. Motorola Droid Razr

Seria Razr a fost cunoscută înainte de apariţia smartphone-urilor ca cea care marca colecţia de lux a producătorului american Motorola. Droid Razr a fost lansat anul acesta, în aceeaşi zi cu Samsung Galaxy Nexus, şi este cel mai subţire smartphone de pe piaţă. Telefonul combină designul cu sistemul de operare Android şi cu rezistenţa oferită de carcasa din kevlar.

3. Android Ice Cream Sandwich

Până la apariţia anul acesta a sistemului de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich, motoarele de la Google care rulau pe diferite aparate erau foarte fărâmiţate. Diferite variante rulau telefoane mai bune sau mai slabe, unele sisteme de operare fuseseră chiar modificate de producători după bunul plac, profitând de faptul că platforma Google este una deschisă. Cu noul Android 4.0, Google doreşte să aducă şi performanţa la un nou nivel, dar şi să unifice sistemele de operare, 4.0 putând fi montat pe mai multe telefoane. De asemenea, funcţia de recunoaştere a utilizatorului cu ajutorul camerei foto poate fi o funcţie de securitate care ar putea fi implementată cu succes pe majoritatea smartphone-urilor din viitor.

Citeşte şi:

Alianţa oficială Samsung - Google scoate primele produse

4. iPad 2

Da, din nou un produs Apple. Am putea spune că a doua versiune a tabletei firmei californiene este doar un iPad puţin modificat şi cu partea tehnică schimbată. Dar carcasa mai subţire, rapiditatea tabletei şi cele două camere foto sunt în continuare reperul în materie de gadgeturi. Cu 80% cotă de piaţă, iPad 2 a ţinut la respect adversarii anul trecut, chiar dacă preţul a fost unul din cele mai mari de pe piaţă. Anul acesta, Apple va trebui să scoată un nou as din mânecă pentru a reuşi să concureze Amazon Kindle Fire, tableta plină de servicii lansată de către retailerul online Amazon.

5. Amazon Kindle Fire

Dacă tot vorbeam de posibilul mare adversar al lui iPad anul acesta, Kindle Fire este ghimpele din coasta californienilor. Lansat la finalul anului 2011, gadgetul se bazează pe o altă formulă comercială. Dacă iPad are un preţ mare care cuprinde şi calitatea, dar şi renumele firmei, Kindle Fire costă mai puţin decât îi costă pe cei de la Amazon să o fabrice. Retailerul online îşi recuperează banii din serviciile oferite de imensa librărie online avută de utilizatori la dispoziţie.

6. Kindle e-reader

Încă un dispozitiv de la Amazon. O nouă generaţie a e-readerului Kindle a fost lansată anul acesta, iar Amazon şi-a păstrat poziţia de lider pe această piaţă, prin dispozitivele sale ieftine. La un preţ de puţin peste 60 de euro, Kindle este cea mai bună variantă, iar milioanele de cărţi din librăria virtuală sunt un plus pe care alţi producători nu-l vor avea prea devreme.

7. Samsung Galaxy Nexus

În disputa dintre dispozitivele Android şi iPhone, Galaxy Nexus este o navă amiral. Poate cel mai performant telefon de pe piaţă în momentul de faţă, dispozitivul are un ecran de 4,65 de inci (11,8 centimetri diagonală), o rezoluzie de 720p HD, posibilitate de a se conecta la reţelele 4G şi ultimul sistem de operare de la Google, Android Ice Cream Sandwich. Primele cifre de vânzări au fost pozitive, iar anul acesta va marca stabilirea pe piaţă a acestui model.

Citeşte şi:

Samsung Galaxy Nexus lansat oficial 

8. MacBook Air

Apple intră în topul gadgeturilor care au marcat anul 2011 cu ultimul laptop de 13 inci al companiei. Cu noile tastaturi luminate şi procesoarele Intel, laptopurile rămân un reper în domeniul designului şi al performanţei, iar preţurile rămân la fel de prohibitive ca înainte. Grosimea de doar 1,7 centimetri şi greutatea de 1,4 kilograme arată de ce sunt în stare inginerii firmei californiene.

9. Samsung Galaxy SII

Gadgetul a fost numit telefonul anului în cadrul prestigioaselor premii oferite de revista de tehnologie „T3". Camera foto de 8 megapixeli şi memoria internă de 1GB au făcut să fie preferat rivalului iPhone 4. După şase luni de la prezentarea oficială şi lansarea pe piaţă, Samsung a vândut aproximativ 10 milioane de smartphone-uri S II. Cu toate acestea, la nivelul vânzărilor individuale, niciun terminal de pe piaţă nu a reuşit să învingă iPhone-ul. La fiecare trei luni, Apple vindea 20 de milioane de iPhone 4, iar 28 de milioane de iPhone 4S au fost vândute deja până la finalul lui 2011.

Citeşte şi:

Samsung Galaxy S II - încă o bătălie câştigată în faţa iPhone 4

Samsung ţine la respect iPhone 4S în Marea Britanie

10. Microsoft Kinect

Premiat şi el de către „T3" în cadrul aceloraşi premii, în cadrul categoriei „Gadgeturi pentru jocuri", Kinect a transformat viziunea asupra jocurilor. Astfel, produsul de la Microsoft foloseşte o cameră video montată şi „citeşte" mişcările utilizatorului, care este implicat total în joc. Statul pe canapea este înlocuit cu participarea activă. Kinect poate fi montat la consolele Xbox şi se bazează pe „interfaţa naturală a utilizatorului".


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările