Prima locuinţă a unei campioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningen locuieşte împreună cu familia într-o casă monument istoric, recondiţionată cu grijă pentru detalii şi mobilată cu piese cumpărate din anticariate. Ne-am întâlnit cu Valeria Răcilă van Groningen în după-amiaza unei zile agitate, în care umblase prin oraş ca să rezolve ultimele detalii pentru Maratonul Internaţional Bucureşti (evenimentul sportiv al toamnei în România, în pl

În casa din zona Dorobanţi, campioana olimpică la canotaj şi soţia preşedintelui Raiffeisen Bank România, olandezul Steven van Groningen, ne-a vorbit despre prima casă în care familia ei nu mai locuieşte cu chirie, dar şi despre cum a crescut maratonul pe care s-a ambiţionat să-l organizeze ca la carte într-o ţară puţin familiară cu sportul de masă.

Valeria van Groningen s-a întors în România în 1993, după mulţi ani în care a locuit în Olanda, în Ungaria şi în Rusia, împreună cu soţul şi cu cei doi copii. Până nu demult, au stat cu chirie în case frumoase. În urmă cu şapte ani, după multe căutări, au cumpărat casa frumoasă pe care o împart acum cu cei doi fii, cu căţelul Attila şi cu trei pisici.

„Pentru mine, «acasă» a însemnat mereu România, indiferent că am locuit în Budapesta sau în Moscova. E locul în care comunic şi funcţionez cel mai bine, unde-mi sunt cei dragi, familia şi prietenii, unde pot să fac lucruri frumoase pentru ai mei (maratonul e unul dintre ele, dar este implicată în mai multe acţiuni, majoritatea cu scop caritabil - n.r.)", spune sportiva stând pe canapeaua din livingul spaţios.

Valeria Răcilă van Groningen s-a stabilit în România, într-o casă în care vechiul şi noul stau laolaltă



Vechi şi nou şi bun-gust

Câtă vreme a fost plecată, cel mai mult i-a lipsit soarele, mai ales când stătea în Olanda, ţară cu vreme nu prea grozavă. Dar pentru asta au existat mereu copiii, cu care îşi umplea timpul, alergarea, pe care o practică de ani buni (a participat la peste 20 de maratoane internaţionale, împreună cu soţul), şi vizitele anuale acasă, în Bucovina.

„Când ne-am întors, în 1993, am mai stat o perioadă cu chirie, iar acum şapte ani am cumpărat casa; întâmplarea a făcut ca aceasta să fi fost reşedinţă Ambasadei Olandei la Bucureşti", zâmbeşte amfitrioana. „Am căutat mult o casă în Bucureşti şi nu pentru că nu ar fi aici imobile frumoase, ci pentru că multe au intrat, după 1990, pe mâna unor oameni cu gusturi îndoielnice; am văzut, la un moment dat, o casă a unui fotbalist, care avea lift de la etajul unu la doi, şi o alta, monument istoric, în care totul era aurit. Noi am ales să luăm o casă fără modificări, pe care să o refacem în cel mai curat stil posibil, fără artificii inutile", adaugă Valeria van Groningen.

Valeria Răcilă van Groningen s-a stabilit în România, într-o casă în care vechiul şi noul stau laolaltă

Gazda şi căţelul casei, într-o după-amiază de toamnă, în vila din Dorobanţi



Consolidarea casei monument istoric aflată într-o zonă foarte liniştită, ruptă de agitaţia oraşului, a durat aproape patru ani, dar rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor: „E casa în care mă simt bine, cel mai bine. Sigur, exceptând-o pe cea părintească, de lângă Gura Humorului". Pentru amenajare, nu au apelat la decoratori, ci la gusturile lor, cultivate ani de-a rândul în ţări cu tradiţia ­bunului-gust. Au mobilat-o, în mare parte, cu ce aveau înainte, majoritatea piese vechi cumpărate din consignaţii de pe Lipscani sau de la colecţionari de obiecte cu parfum de epocă.

„Îmi place să îmbin vechiul cu noul, să pun în valoare piese vechi, cum sunt lăzile de zestre (una cumpărată din centrul vechi al Capitalei, una, din Budapesta, dar cu rădăcini în Transilvania, şi una de la un indian care a locuit o perioadă în Bucureşti - n.r.), dar şi masa de dining. Tot ce avem (aici intră şi colecţia de picturi achiziţionate de la colecţionari privaţi) a fost ales pentru că ne-a plăcut amândurora şi pentru că ne-a dat o stare de bine de la prima întâlnire", conchide gazda.

Gazda şi căţelul casei, într-o după-amiază de toamnă, în vila din Dorobanţi



Alergare de weekend la Maratonul Bucureşti 2011

Maratonul Internaţional Bucureşti, un punct important pe cartea de vizită a Valeriei van Groningen, a ajuns la cea de-a patra ediţie şi se desfăşoară în acest weekend în Capitală. „E fantastic, maratonul a crescut foarte mult. Sigur, nu este ca maratonul din Londra, pe care l-am alergat în primăvară şi unde au participat 40.000 de oameni, dar, ţinând cont de experienţa României cu sportul de masă, semnalele sunt bune. Pentru anul viitor, îmi doresc să mărim traseul astfel încât să nu mai facem maratonul din patru ture, aşa cum se întâmplă acum, ci să fie o cursă de 42,195 de kilometri prin tot oraşul", spune Valeria. Dacă veţi citi acest articol sâmbătă dimineaţă, încă mai aveţi timp să mergeţi la maraton duminică, de la 9.30. Poate alergaţi (încă se mai fac înscrieri şi puteţi participa măcar la Cursa populară, de 3,5 km) sau poate îi susţineţi pe participanţii veniţi la Bucureşti din zeci de ţări, europene şi nu numai. Mai multe detalii despre maraton găsiţi pe bucharest-marathon.com.

"Casa visurilor mele este undeva la munte, mică, din lemn, cu o grădină cu multe flori, muşcate mai ales, şi cu animăluţele aproape."

"Ce mă relaxează? O alergare de 10-15 kilometri, o carte bună, puţină muzică clasică."

"Tot ce avem în casă a fost ales pentru că ne-a plăcut amândurora, mie şi soţului, şi pentru că ne-a dat o stare de bine de la prima întâlnire."

Medaliile şi acţiunile caritabile

Nume şi prenume: Valeria Răcilă van Groningen
Data şi locul naşterii: 2 iunie 1957, Stupilcani, jud. Suceava
Starea civilă: căsătorită cu Steven van Groningen; au doi copii, Sijmen şi Jan Wessel
Cariera:
- A fost campioană naţională şi medaliată la numeroase regate internaţionale. Prima participare la o competiţie oficială internaţională a fost Campionatul Mondial din 1978, unde s-a clasat pe locul patru
- A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 1980 la Moscova, medaliată cu bronz, şi în 1984 la Los Angeles, unde a cucerit medalia de aur şi titlul de campioană olimpică la schif simplu
- Din 2008, este președintele Bucharest City Marathon şi organizează Maratonul Internaţional Bucureşti
- A iniţiat grupul de caritate „Sportivi pentru sportivi", prin intermediul căruia, împreună cu alte mari nume ale sportului, organizează evenimente caritabile
- A participat la peste 20 de maratoane până în prezent
Locuieşte în: Bucureşti, România

Alergare de weekend la Maratonul Bucureşti 2011
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite