„Prietenii“ la o ţigară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii angajaţi nu pot renunţa la pauza de ţigară
Unii angajaţi nu pot renunţa la pauza de ţigară

Nu numai angajaţii, ci şi şefii „se folosesc“ de pauza de fumat pentru a-şi îmbunătăţi propria strategie de management.

Sunt companii care au o politică strictă şi destul de severă în ceea ce priveşte pauzele de ţigară, dar altele nu. Conform Departamentului de Stat al SUA pentru Sănătate, pauzele de ţigară afectează productivitatea muncii. Dacă un angajat full-time, fumător, îşi ia cel puţin cinci pauze de ţigară pe zi, acesta pierde o oră de muncă zilnic. Cu alte cuvinte, vom avea o oră pe zi, cinci ore pe săptămână şi 240 de ore pe an. În total, rezultă 30 zile petrecute la ţigară.

Legături „productive"

Bineînţeles, există şi manageri fumători care nu au nimic împotriva acestor pauze scurte. Chiar şi pentru ei o ţigară alături de colegi este o bună ocazie pentru a-şi cunoaşte subalternii, într-un cadru mai puţin formal decât cel de la birou. Este şi cazul lui Florin D. (39 de ani), şef de departament în cadrul unei multinaţionale din Bucureşti. Acesta spune că atunci când iese cu subalternii săi la o ţigară, nu mai există relaţia de subordonare, iar discuţiile despre activitatea de la birou sunt mult mai relaxate.

Având parte de un alt mediu poţi gândi diferit o situaţie la care trebuie să găseşti soluţii, explică el. Atunci când ies la fumat mulţi angajaţi se pun la curent cu noutăţile cotidiene, iar acest lucru îi poate ajuta pe manageri. „Nu se reinventează roata. Nu se calcă acum în picioare concepţii sau principii. Însăşi compania înţelege prin team building dezvoltarea relaţiilor între colegi, pentru colaborarea mult mai bună între aceştia şi nu o fac degeaba. Productivitatea este mult mai mare. Atunci, de ce ar fi îngrădiţi angajaţii să socializeze la o ţigară şi să se cunoască mai bine?", spune Florin.

În echipa sa, 50% din colegi fumează. El a constatat însă că volumul de muncă este acelaşi pentru toţi, într-un fel sau altul, iar fiecare membru al echipei îşi face treaba, indiferent că o face în cele opt ore de muncă sau în afara programului. Cei care ies la ţigară nu sunt mai avantajaţi decât ceilalţi. „Este şi greu să oferi orice fel de avantaj cuiva care nu-l merită. Mai devreme sau mai târziu, când vei fi nevoit să-ţi justifici decizia, aceasta nu poate fi «pentru că iese cu mine la ţigară»", a mai precizat acesta.

Şi angajaţii sunt de acord cu acest „obicei". „Consider că un fumător responsabil aduce un aport mai mare sau cel puţin egal cu un coleg nefumător, care ştie că nu se opreşte din muncă şi atunci îşi permite să lucreze într-un ritm mai lejer. Nu durează mai mult de cinci minute să‑ţi faci o cafea şi să ieşi la o ţigară cu persoanele cu care petreci o parte importantă din viaţa ta", este de părere Iulia G. (25 de ani), angajată în cadrul aceleiaşi companii.

Legături „periculoase"

Relaţia care se leagă la muncă se poate dovedi uneori extrem de fragilă. Este bine ca limitele ierarhice să nu fie depăşite, pentru că acest lucru ar putea deranja un superior, care s-ar putea simţi ofensat. Dacă şeful este amabil şi prietenos la o ţigară, dacă discută cu tine şi glumeşte, asta nu înseamnă că s-au şters diferenţele de poziţie în luarea deciziilor, spune psihologul Keren Rosner.

Pe de altă parte, o relaţie prea apropiată între unii angajaţi poate duce la pierderea timpului efectiv de lucru, la scăderea loialităţii faţă de angajator, la o gândire independentă faţă de obiectivele companiei, dar şi la conflicte de interese sau diferite favoritisme.

Riscuri

Se poate întâmpla ca prietenia de la serviciu să se dovedească a fi o naivitate, pentru că ceea ce povesteşti despre tine se întoarce la un moment dat împotriva ta. Probleme ar putea apărea şi în cazul în care unul dintre prietenii „de ţigară" este promovat, iar celălalt, nu. Astfel, cel care a fost dezavantajat simte că a fost „folosit".

Prieteniile de la serviciu, bazate pe discuţii scurte în pauză sunt, de regulă, conjuncturale şi bazate pe interes. De obicei, la serviciu ne ataşăm de oameni pentru ceea ce fac, iar în viaţa personală, pentru ceea ce sunt, mai spun sociologii. Una dintre cele mai mari probleme este că prieteniile la serviciu seamănă şi pot fi confundate cu cele adevărate. 

"Nu trebuie să fim nefericiţi dacă nu ne însoţim colegii într-o pauză de o ţigară. Îmbunătăţirea relaţiilor cu colegii n-ar trebui să depindă de acest lucru.''
Lucia Omir psiholog

"Prietenia nu trebuie să se extindă şi la lucru, prin neglijarea responsabilităţilor, prin plasarea lucrărilor sau amânarea lor pe baza apropierii «la o ţigară».''
Keren Rosner  psiholog

Sfaturi pentru a construi o relaţie bună cu colegii

Nu este nevoie să ieşiţi la ţigară neapărat pentru a socializa sau să vă apucaţi de fumat doar ca să vă puneţi bine cu şefii sau cu ceilalţi colegi. „Nu trebuie să ne temem că vom fi nefericiţi dacă nu ne însoţim colegii într-o pauză de o ţigară. Care este deosebirea între un subaltern care acceptă deliberat fumul de ţigară al şefului şi unul servil? Doar faptul că fumătorul pasiv îşi îmbâcseşte plămânii pentru şeful lui. E alegerea lui, dar e bună? Îmbunătăţirea relaţiilor cu colegii n-ar trebui să depindă de o ţigară", este de părere psihologul Lucia Omir.

Este important să înţelegem natura acestor relaţii profesionale şi să le luăm exact aşa cum sunt, fără a avea aşteptări prea mari. „Între colegi, gestul de a fi prietenoşi la ţigară nu trebuie să se extindă şi la lucru, prin neglijarea responsabilităţilor, prin plasarea lucrărilor sau amânarea lor pe baza apropierii «la o ţigară»", afirmă Keren Rosner, psiholog. Specialiştii oferă mai multe sfaturi pentru ca relaţiile de la serviciu să nu fie afectate de prezenţa sau de absenţa de la ţigară.

Pentru nefumători:

1. Ieşiţi din când în când în pauze de zece minute împreună cu colegii care fumează, la o cafea sau la un ceai.
2. Folosiţi mai puţin Messengerul şi reţelele de socializare şi interacţionaţi mai mult faţă în faţă.
3. Profitaţi de pauza de masă pentru a vă cunoaşte mai bine cu colegii.
4. Socializaţi şi în drum spre serviciu, în autobuz sau în metrou.
5. Ieşiţi la o bere după orele de program, pentru a vă cunoaşte şi într-un mediu informal.

Pentru fumători:

1. Nu vă neglijaţi responsabilităţile.
2. Nu vă amânaţi treaba pentru a fuma.
3. Nu ieşiţi la ţigară doar pentru că asta fac şi ceilalţi colegi.
4. Nu confundaţi relaţia strict profesională cu prieteniile create la ţigară.
5. Aveţi grijă ce destăinuri le faceţi colegilor, pentru că la un moment dat lucrurile se pot întoarce împotriva dumneavoastră.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite