Premiile Ig Nobel - Alarma de incendiu care emană miros de hrean a câştigat la categoria Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ediţia 2011 a premiilor Ig Nobel a fost găzduită de Universitatea Harvard din SUA
Ediţia 2011 a premiilor Ig Nobel a fost găzduită de Universitatea Harvard din SUA

Cea de-a 21-a ediţie anuală a Premiilor Ig Nobel, care răsplătesc cele mai trăsnite studii şi descoperiri, a fost găzduită de Universitatea Harvard din SUA. Căştigătorii celor zece categorii sunt următorii:

Fiziologie. Premiul a fost câştigat de Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandl şi Ludwig Huber cu studiul „Nu există dovezi asupra căscatului contagios la ţestoasele cu picioare roşii“.

Chimie.  Cercetătorii japonezi, Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi şi Junichi Murakam au obţinut distincţia după ce au prezentat juriului „alarma de incendiu care emană miros de wasabi (hrean japonez)“.

Medicină. Matthew Lewis, Peter Snyder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby, Paul Maruff, Mirjam Tuk, Debra Trampe şi Luk Warlop şi-au spulberat concurenţa la această categorie cu un studiu asupra efectelor pe care le are asupra organismului nevoia stringentă şi nesatisfăcută de a urina.

Psihologie. Premiul a ajuns la norvegianul Karl Halvor Teigen pentru un studiu care explică de ce oftează oamenii.

Literatură. Câştigătorul este John Perry cu următoarea teorie: Dacă vrei să fii o persoană de succes, este bine să lucrezi întotdeauna la ceva important şi să foloseşti acest lucru drept scuză pentru a evita să faci ceva cu adevărat important.

Biologie. Daryll Gwynne şi David Rentz au primit distincţia după ce au descoperit că anumite specii de insecte încearcă să facă sex cu anumite tipuri de sticle de bere australiană.

Fizică.  Acest premiu a ajuns la Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne, Bruno Ragaru şi Herman Kingma care au explicat ştiinţific de ce atleţii care aruncă discuri ameţesc, spre deosebire de aruncătorii de ciocan care nu ameţesc.

Matematică. La această categorie, premiul a fost câştigat de toţi prezicătorii sfârşitului lumii din toate epocile pentru că i-au învăţat pe ceilalţi să fie foarte atenţi atunci când lucrează cu probabilităţi.

Siguranţă Publică.  John Senders şi-a rezervat distincţia cu un experiment în cadrul căruia un şofer conduce pe o autostradă aglomerată cu ochii acoperiţi.

Pace. În fine, premiul Ig Nobel pentru Pace a ajuns la primarul din Vilnius (Lituania), Arturas Zuokas, ca răsplată pentru modul în care a rezolvat problema parcărilor neregulamentare: a călcat cu tancul pe maşinile parcate neregulamentar.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite