Prea devreme pentru sex? Majoritatea femeilor cedează în trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile preferă o evoluţie graduală
Femeile preferă o evoluţie graduală

Îl placi şi vrei mai mult, dar nu ştii dacă poţi trece la etapa următoare a relaţiei, cea care schimbă totul între parteneri. Teama de a nu fi părăsită imediat după sau de a fi considerată uşuratică amână de obicei momentul intimităţilor.

În orice relaţie de cuplu există trei etape „sexuale" - primul sărut, faza îmbrăţişărilor pasionale şi a mângâierilor şi, evident, prima noapte împreună. Cei mai mulţi dintre bărbaţi şi-ar dori ca aceste trei etape să se contopească într-una singură, de preferinţă cât mai curând.

De cealaltă parte, femeile preferă o evoluţie graduală. Ce vrea să spună o femeie atunci când amână trecerea la faza sexuală a relaţiei şi care este, în opinia experţilor, momentul potrivit pentru sex cu un nou partener? Sunt nişte motivaţii generice, care ascund o gamă variată de mentalităţi sau chiar probleme din trecutul femeii respective, pe care aceasta nu este pregătită să le dezvăluie încă, susţine psihologul italian Marco Pacori.

Să ne cunoaştem mai bine

Dacă o femeie îţi spune că trebuie să vă cunoaşteţi mai bine înainte de a sări în pat, este destul de clar că ţi-ai supraestimat farmecele, este de părere Pacori. „Acest lucru este valabil în special în cazul masculilor alfa, cei obişnuiţi să nu le reziste nimeni. Chiar dacă femeia nu este imună la farmecele Don Juanului în cauză, respingerea avansurilor sexuale demonstrează că ea face parte din categoria celor care pun raţiunea înaintea sentimentelor. Este normal ca femeile să fie mai prudente în acest gen de situaţii, ele fiind cele care riscă mai mult, în special din punct de vedere psihic", susţine specialistul.

În opinia acestuia, bărbatul care se confruntă cu o astfel de situaţie trebuie să dea dovadă de răbdare şi să ducă relaţia în direcţia dorită de femeie, acela al cunoaşterii reciproce. Ceea ce contează este calitatea timpului petrecut împreună, nu cantitatea. O ieşire în club în cursul căreia bărbatul va încerca să o impresioneze cu talentele sale de dansator nu va aduce mare lucru în privinţa creşterii gradului de încredere reciprocă. În schimb, bărbatul îşi poate atinge ţelul permiţându-i partenerei să-l cunoască mai bine prin discuţii serioase, cu poveşti despre trecut şi aspiraţii de viitor.

Există însă şi experţi care spun că o femeie îşi dă seama foarte repede dacă este suficient de atrasă de un anume mascul pentru a face sex cu el, iar dacă temporizează şi cere mai multă apropiere este un semn destul de prost. „Este foarte posibil ca ea să ştie deja că nu este interesată de tipul respectiv, dar acceptă să-i dea o a doua şansă, poate-poate descoperă ceva suficient de interesant la el", observă psihologul italian Giovanni Terni.

Cu alte cuvinte, femeia caută nişte raţiuni care să o determine să accepte o relaţie sexuală, chiar dacă ideea nu o entuziasmează prea tare. Acest lucru este valabil în special în cazul celor care se gândesc la o relaţie mai serioasă, eventual o căsătorie, şi doresc să evalueze mai bine meritele posibilului partener.

Femeia care se lasă greu

Lucrurile sunt ceva mai uşoare atunci când femeia respinge avansurile sexuale, argumentând că este prea curând. Dacă se pune strict problema timpului, este destul de clar că femeia este atrasă de bărbatul respectiv, îl place, dar refuză să treacă la faza intimă a relaţiei doar pentru a respecta nişte convenţii sociale.

Foarte multe femei trăiesc cu convingerea că dacă „se lasă uşor" vor fi percepute drept uşuratice. În concepţia lor, cu cât rezistă mai mult, cu atât cresc şansele unei relaţii serioase. De cele mai multe ori, acest mod de a gândi este rodul educaţiei primite, dar există şi cazuri când femeia preia aceste idei din experienţe negative anterioare.

Partea bună, spune psihologul Marco Pacori, este aceea că, în mare parte din cazuri, cu puţin efort, bărbatul va putea învinge relativ rapid rezistenţa femeii. „Dacă atracţia este suficient de puternică este uşor să spulberi nişte limite arbitrare pe care femeia şi le impune nu neapărat din convingere, ci din dorinţa de a se conforma unor norme", asigură specialistul.

Tot ce are de făcut bărbatul este să fie perseverent în insistenţele sale, sporind tensiunea sexuală până când femeia cedează. Tinerii aşteaptă însă nişte semne, cât de mici, că sunt doriţi. „Nu sunt ahtiat după sex, dar măcar un sărut acolo, de încurajare, tot aştept. Nu mi se pare mare lucru, mai ales la a doua întâlnire, după o plimbare în parc. Nu-mi plac tipele prea formaliste. Mai bine renunţ şi caut alta", spune Marius (23 de ani), din Bucureşti.

„A spune că bărbaţii sunt interesaţi doar de sex sau în primul rând de sex este un stereotip. Nu toţi sunt aşa de rudimentari, însă aceia care aparţin acestei categorii sunt suficient de numeroşi pentru a perpetua acest stereotip", observă şi psihologul Luminiţa Cernat.

Capcanele ideilor preconcepute

La fel de adevărat este şi faptul că, fie că o recunosc sau nu, cei mai mulţi dintre bărbaţi sunt reticenţi când vine vorba să se implice într-o relaţie serioasă cu o femeie pe care o seduc prea uşor, mai spune specialistul. Sigur, pe moment, bărbatul este fericit că femeia a cedat uşor, dar, odată satisfăcută dorinţa, apar dubiile privind moralitatea celei în cauză. Iar dubiile acestea vor rămâne mult timp în mintea bărbatului indiferent ce ar zice femeia. „În special noi cei din est, societăţile mai tradiţionaliste, suntem sclavii unor idei preconcepute.

Revoluţia sexuală ce a măturat lumea occidentală în secolul trecut a avut ecouri şi în zona noastră, dar vorbim doar de ecouri, iar efectele sunt mult diminuate. Dacă vreţi, putem spune că revoluţia sexuală a ajuns în România într-un moment în care Occidentul depăşise deja etapa amorului liber şi se punea din nou accentul pe aspectele sentimentale", explică Luminiţa Cernat.

Un alt aspect interesant al discuţiei despre momentul optim pentru sex într-o relaţie nouă îl constituie tocmai experienţa celor care au beneficiat din plin de revoluţia sexuală când principiul de bază era „totul e permis". Astfel, potrivit cercetătorilor americani, aceia care au crescut în epoca amorului fără îngrădiri au devenit mai reticenţi cu trecerea timpului şi preţuiesc mai mult conexiunea sentimentală.

„În special cei mai în vârstă, care au trecut prin revoluţia sexuală, pe măsură ce s-au maturizat au înţeles că există o serie de consecinţe pe plan psihologic atunci când te arunci într-o relaţie sexuală", afirmă psihologul american Joan Allen, autoarea volumului „A găsi dragostea perfectă".

"Nu sunt ahtiat după sex, dar măcar un sărut acolo, de încurajare, tot aştept. Nu-mi plac tipele prea formaliste. ''
Marius 23 de ani, Bucureşti

Respectul de sine, cheia evitării unui dezastru

Tendinţa actualei generaţii tinere de a grăbi lucrurile şi de a bagateliza sexul este greşită, conchid terapeuţii. „Sfatul meu este următorul: aşteptaţi cât se poate de mult", spune psihologul Joan Allen, specialist în probleme de cuplu. Cei care acţionează sub impulsul pasiunii şi se grăbesc să întreţină relaţii sexuale înainte de a cunoaşte prea bine partenerul sau partenera riscă să constate mai târziu că persoana respectivă nu le place chiar aşa de mult şi să se întrebe de ce s-au implicat atât de mult, atât de repede, avertizează Allen.

Regula: nicio regulă

Femeia ar putea ajunge să-şi reproşeze că a cedat prea uşor, iar bărbatul să se întrebe de ce a mers atât de departe cu o persoană de care îi va fi mai greu să scape în noua conjunctură. „Atunci când intervine sexul este mai greu să faci aprecieri obiective, să observi cu adevărat personalitatea celuilalt în toată complexitatea ei. Unele cupluri ajung la logodnă şi căsătorie pentru ca mai apoi să constate că sunt atâtea aspecte ale personalităţii celuilalt pe care nici nu le-au băgat de seamă", este de părere Susanne Alexander, autoarea cărţii „Să învăţăm etapele unei relaţii împlinite".

Nu există reguli care să se aplice tuturor şi în orice situaţie, dar fiecare persoană aflată încă în perioada căutărilor ar trebui să-şi stabilească limitele de la bun început şi să şi comunice aceste lucruri potenţialilor parteneri. „Orice bărbat şi orice femeie trebuie să-şi cunoască limitele înainte de a se aventura în cunoaşterea de persoane noi, dar foarte puţini se gândesc la acest lucru", spune dr. Cheryl McClary, de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA). Nu este vorba de limite în ceea ce priveşte sexul, deşi şi acestea sunt necesare, ci de cele ce ţin de sfera psihologică.

O femeie trebuie să se gândească bine de ce are nevoie pentru ca o anume relaţie să o facă să se simtă bine, mulţumită de sine. Astfel, cea care doreşte mai presus de orice o relaţie stabilă şi de viitor ar face mai bine să nu se aventureze în zona intimităţii dacă nu a discutat cu partenerul despre aşteptările sale. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, spune McClary, aceştia trebuie să evite să ia decizii sub presiunea hormonilor. „Aveţi grijă ca mintea, inima şi organele genitale să fie în conjunctură, să fie aliniate atunci când luaţi decizia de a face sex cu o nouă parteneră", avertizează medicul american.

femeile şi bărbaţii îşi doresc acelaşi lucru

Pe de altă parte, psihologul american Joan Allen consideră că trebuie luată în calcul şi dorinţa de a fi liberă a femeii, din ce în ce mai prezentă azi. „Este important să existe o conversaţie prealabilă. Se prea poate ca femeia să presupună că sexul înseamnă automat că relaţia este una serioasă, în timp ce bărbatul să nu dorească să se implice prea mult", explică aceasta.

Respectarea propriilor limite şi o discuţie deschisă cu partenerul sunt mult mai importante decât stabilirea unui termen arbitrar de aşteptare înainte de a face sex. „Dacă ambii parteneri aplică aceleaşi reguli, sexul poate deveni punctul de pornire al unei relaţii serioase, indiferent când se ajunge la momentul intim. Obişnuiam să cred că există diferenţe însemnate între bărbaţi şi femei şi ce aşteaptă ei de la o relaţie. Cu timpul, am ajuns la concluzia că, deseori, ei doresc acelaşi lucru", conchide Allen.

"Dacă ambii parteneri aplică aceleaşi reguli, sexul poate deveni punctul de pornire al unei relaţii serioase, indiferent când se ajunge la momentul intim.''
Joan Allen psiholog

Majoritatea cedează în trei luni

Este un lucru cunoscut faptul că majoritatea bărbaţilor doresc să ajungă la partea sexuală cât mai curând posibil. Explicaţia rezidă în aceea că, în cazul lor, este nevoie de foarte puţină stimulare pentru trezirea dorinţelor, în timp ce pentru femei, aşa cum se spune, sexul începe în creier. Nici în ceea ce le priveşte însă timpii de aşteptare autoimpuşi nu sunt aşa de ridicaţi cum s-ar putea crede, după cum relevă un studiu recent realizat în Statele Unite.

Potrivit acestuia, o treime dintre femei cedează în mai puţin de o lună, 11% consideră că trei întâlniri sunt suficiente, iar un procent de 7% afirmă că acceptă imediat să întreţină relaţii sexuale, dacă bărbatul li se pare artrăgător. Circa un sfert dintre femeile chestionate au spus că preferă să aştepte cam trei luni înainte de a face sex cu un bărbat, în timp ce 10% au spus că au nevoie cam de jumătate de an. Numărul ultra-conservatoarelor este destul de scăzut. Astfel, 3% dintre femei au spus că nu acceptă sexul înaintea logodnei, iar alte 8% doresc să aibă mai întâi verigheta pe deget.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite