Povestea tinerei care colecţionează costume populare româneşti: „Nu aş pleca niciodată din ţara mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Barbu
Delia Barbu

Cântă muzică populară şi iubeşte tradiţiile acestei ţări. La 32 de ani, Delia Barbu colecţionează straie autentice româneşti, se consideră o româncă adevărată şi spune că nu ar părăsi niciodată ţara în care s-a născut.

La doar 32 de ani, Delia Barbu se poate consideră o norocosă pentru că face ceea ce-i place în ţara în care s-a nascut. Spune că n-ar putea să o părăsească vreodată deoarece iubeşte tradiţiile şi portul popular românesc, fiind o colecţionară de costume populare pe care le păstrează la loc de cinste. O altă pasiune a Deliei Barbu este muzica populară.
Tânăra s-a născut în Mehedinţi într-o familia cu frică de Dumnezeu de la care a învăţat să iubească tradiţiile. „Tata a cântat şi el muzică populară, e director de casă de cultură la noi în oraş, la Baia de Aramă, a avut grupuri de copii pe care i-a învăţat muzică. În zilele noastre cu greu mai atragi copiii către muzica populară dar eu pe vremuri mergeam din sat în sat, cu tot felul de colegi care acum au ajuns nume frumoase în folclor”, ne-a povestit Delia.

delia barbu

„Din câte îmi aduc aminte pe la 7 ani m-am apucat de muzică. Doamna mea învăţătoare, doamna Trancă, avea şi ea un grup de copii din care am facut şi eu parte. Eram foarte făşneaţă şi voiam să fiu în grupul dânsei, să fac muzică. Ştiam că dânsa vine la Tezaur Folcloric, la doamna Marioara Murarescu şi plimbă grupul de copii prin toată ţara pe la concerte. Doamna Elena Tranca i-a spus penru prma dată tatălui meu că sunt mai talentată, şi uita aşa m-am îndragostit de muzică, mai ales că la mine toata familia cântă. Şi cred că îţi mai trebuie ceva în afară de talent. Îţi trebuie puterea cu care ieşi în faţă. Trebuie să fii ales cumva, cred că avem ceva mai diferit faţă de oamenii normali, să putem să transmitem. Iar eu cântând sunt fericită. Nu pot spune ce simt, sunt cu totul alt om”, povesteşte Delia.

delia barbu

                                          Costume populare din colecţia Deliei Barbu

De cănd a intrat în această lume, tânăr face colecţie de costume populare. Are zeci de costume pe care le-a adunat de-a lungul timpului, unele primite în dar de la solişti de muzică populară sau chiar de la părinţi. „Am primit un costum popular de la mama, care l-a purtat la nuntă, în urmă cu ceva ani. Şi ea l-a primit de la bunica, deci are peste 70 de ani. Am filmat pentru unul dintre videoclipiurile mele la piesele de pe albumul „Sunt mandruţă din Istverna” la care am colaborat cu fraţii Advahov şi cu domana Niculina Stoican“.

delia barbu

„Mă consider o romancă adevarată şi nu aş pleca niciodată din ţara mea. Am avut onoarea de a reprezenta Romania într-unul din turneele prin care ne schimbam imaginea în lume, împreuna cu ICR şi alături de colegii mei Marian Stlelea dar şi virtuozul Victor Tambu. A fost şi este una dintre experineţele diferite pe care le trăisem până atunci… oamenii cărora le ofereai un zâmbet şi primeai toată atenţia lor, gusturi culinare la care greu m-am acomodat, dar şi o lume diferită de a noastră, altă cultură, alte tradiţii. Nu am stat mult, dar suficient cât să înţeleg că Romaina este ţara în care vreau să trăiesc”, ne-a mai spus tânăra, mandră că este româncă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite